Τέλος ανοχής για τον "Ρουβίκωνα"

Νεφέλη Λυγερού
34

της Νεφέλης Λυγερού  - 

Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκεται η κυβέρνηση. Από τη μία οι ιδεοληψίες της Κουμουνδούρου δεν ευνοούν μία κατά μέτωπο κατασταλτική αντιμετώπιση του Ρουβίκωνα. Από την άλλη βρίσκεται υπό το κράτος έξωθεν ασφυκτικών πιέσεων για συλλήψεις και καταδίκες. Η πρόσφατη εισβολή στην πρεσβεία του Ισραήλ είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ισραηλινοί και Αμερικανοί έστειλαν το μήνυμα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα: «Δώστε μήνυμα και στους υπόλοιπους ότι δεν είστε ξέφραγο αμπέλι».

Βαριοπούλες, σφυριά με λαστιχένιες λαβές, φυλλάδια, πανό και μπογιές αποτελούν τα συνήθη απομεινάρια των επιθέσεων της «αναρχικής συλλογικότητας Ρουβίκωνας». Έτσι τουλάχιστον αυτοαποκαλείται η ομάδα που παραδέχεται σε δημόσιες παρεμβάσεις της ότι στόχος της είναι «να καταργήσει το κράτος». Μέχρι πρότινος η κυβέρνηση υιοθετούσε ανεκτική στάση, με το επιχείρημα ότι δεν ασκούν βία σε ανθρώπους.

Ενδεικτικό είναι το παλαιότερο σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξής του είχε χαρακτηρίσει «ακτιβίστικη» την εισβολή της αναρχικής ομάδας στον προαύλιο χώρο της Βουλής. Δεν ήταν ο μόνος που είχε υιοθετήσει αυτή τη στάση. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Ας σημειωθεί ότι η πρώτη ενέργεια του Ρουβίκωνα που έλαβε ευρεία προβολή ήταν η κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η αναρχική αυτή ομάδα διατηρεί στενούς δεσμούς με κάποιες συνιστώσες ή τουλάχιστον πως στο παρελθόν υπήρξαν εκλεκτικές συγγένειες και «αγωνιστικοί δεσμοί».

Η κυβέρνηση διέβη τον "Ρουβίκωνα" της

Το τροπάρι άλλαξε άρδην μετά την πρόσφατη επίθεση του Ρουβίκωνα στην πρεσβεία του Ισραήλ. Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να διαβεί η ίδια τον δικό της «Ρουβίκωνα». Είχαν προηγηθεί επιθέσεις στην ισπανική πρεσβεία, που παραλίγο να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο, στη σαουδαραβική πρεσβεία, στην τουρκική πρεσβεία στο Κολωνάκι και στο τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή.

Η κλιμάκωση της δράσης του Ρουβίκωνα προκάλεσε την παρέμβαση των Αμερικανών που εδώ και καιρό δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι όχι μόνο την ύπαρξη της επίμαχης ομάδας, αλλά και τον χαλαρό τρόπο που την αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Τσίπρα. Οι αυτόκλητοι «δικαστές-τιμωροί», όμως, φαίνεται ότι αυτή τη φορά έχουν πέσει σε τοίχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μία πρεσβεία μετά την άλλη ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση οι ένοχοι να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, να εμποδιστεί η επανάληψη ανάλογων επιθέσεων στο μέλλον και να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας για τις διπλωματικές και προξενικές αποστολές στην Ελλάδα και άλλους φορείς ξένων συμφερόντων, που βρίσκονται στην Ελλάδα. Τα συγκεκριμένα διαβήματα προς το Υπουργείο Εξωτερικών, μάλιστα, στάλθηκαν με την ένδειξη «ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΑΜΕΣΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ» και κοινοποιήθηκαν στο υπουργείο Εσωτερικών και στον αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα.

Η πρέσβης του Ισραήλ Ιρίτ Μπεν-Άμπα συνομίλησε τηλεφωνικώς με το Νίκο Τόσκα και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ισραηλινής πρεσβείας, «κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κύριος Υπουργός καταδίκασε την επίθεση εναντίον της Πρεσβείας και υποσχέθηκε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για τη σύλληψη των δραστών και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη».

Ως αποτέλεσμα, ο υπουργός έκανε δημόσιες δηλώσεις, ανεβάζοντας για πρώτη φορά τους τόνους. «Θα λογοδοτήσουν αυτοί που κάνουν αυτές τις παραβατικές ενέργειες και προσβάλλουν πρεσβείες άλλων χωρών. Η ομάδα αυτή παίζει στα όρια της νομιμότητας άλλα όποτε την υπερβαίνει πληρώνει και θα το πληρώσει και σ' αυτή την περίπτωση». Τα σπασίματα και η προσβολή πρεσβειών άλλων χωρών αποδεικνύεται πως είναι η κόκκινη γραμμή που αλλάζει το κλίμα ανοχής που μέχρι σήμερα απολάμβαναν τα μέλη του Ρουβίκωνα.

Θέλουμε να γίνουμε περισσότεροι

Η πραγματικότητα είναι ότι μέχρι στιγμής έχουν πέσει στα μαλακά μετά από μία ιδιαίτερα πλούσια τριετή δράση που στόχο είχε «τη δημιουργία μίας τάσης», όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει ο Γιώργος Καλαϊτζίδης, μέλος της οργάνωσης. «Δεν έχουμε σκοπό να είμαστε μια παρέα 20-30 ατόμων, οι οποίοι θα βγάζουν το πολιτικό τους μεροκάματο. Θέλουμε να γίνουμε πολλοί περισσότεροι και θέλουμε να γίνουμε πολύ πιο επικίνδυνοι». Τόνισε, μάλιστα, την πάγια θέση της οργάνωσής του ότι «το ένοπλο κομμάτι είναι κομμάτι του κινήματος».

Τα τελευταία τέσσερα περίπου χρόνια που ο Ρουβίκωνας υπάρχει έχει κάνει πάνω από 100 δράσεις κάθε είδους. «Συνολικά, λοιπόν, σε πρωτόδικο βαθμό, σε 4 υποθέσεις έχουμε 31 συλλήψεις, 482 μήνες εξαγοράσιμη φυλάκιση, 12 μήνες με αναστολή και 14.400 ευρώ πρόστιμο», καταμετρούν στην δημόσια επιστολή που απέστειλαν, θέλοντας έτσι να αποδείξουν ότι δεν απολάμβαναν καμία ασυλία.

Αν το σκεφτεί κανείς, όμως, οι 31 συλλήψεις σε αποστολές που συμμετέχουν μέχρι και 40 άτομα τη φορά είναι ψίχουλα. Εξάλλου, παρ’ ότι αναβάθμισαν τη δράση τους, δεν αντιμετώπισαν την απειλή φυλακής, χάρη στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο. Αυτός ήταν που άλλαξε τον γνωστό ως “κουκουλονόμο” και μετέτρεψε σε πλημμελήματα τα κακουργήματα που διαπράττονται, όταν ο δράστης φοράει κουκούλα.

Κατάργησε στην ουσία, όλες τις επιβαρυντικές διατάξεις που θα μπορούσαν να στείλουν στη φυλακή τους κουκουλοφόρους για τη δράση τους. Όπως λένε νομικοί, όσες κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα και να συγκεντρώσουν, όσα χρόνια ποινής και αν φορτωθούν στην πλάτη, οι ποινές δεν αθροίζονται και έτσι δεν πάνε ποτέ στη φυλακή. Ως αποτέλεσμα, τα μέλη του Ρουβίκωνα προσάγονταν για εξακρίβωση στοιχείων και στη συνέχεια αφήνονταν ελεύθερα δίχως να ασκηθούν διώξεις εις βάρος τους.

Δυναμικό μήνυμα

Πλέον, είναι φανερό ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον με την πλάτη στον τοίχο. Ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νίκος Τόσκας υποστηρίζουν ότι έφτασε η ώρα να εξουδετερωθεί η αναρχική αυτή ομάδα και να σταλεί ένα δυναμικό μήνυμα στον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο. Εξάλλου, οι Αμερικάνοι προειδοποίησαν ότι δεν μπορεί να επιτραπεί σε αναρχικούς αυτού του τύπου να δρουν ανενόχλητοι.

«Τα μηνύματα που παίρνουμε από τον κόσμο, τον απλό κόσμο που είναι εκεί έξω και βλέπει και ξέρει είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Η απλή αποδοχή έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε έμπρακτη στήριξη και οι άνθρωποι που μας προσεγγίζουν με σκοπό να συμμετάσχουν στην ομάδα μας ολοένα και αυξάνονται. Ξέρουμε πολύ καλά πως αν σταθούμε απαθείς το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο», έλεγε η επιστολή του Ρουβίκωνα επιβεβαιώνοντας αυτό που η κυβέρνηση ήδη γνωρίζει: ότι η δράση της ομάδας αρχίζει να αποκτά κάποια ερείσματα στην κοινωνία.

Μία λύση που εξετάζει το υπουργείο είναι να συγκεντρωθούν όλες οι ξεχωριστές δικογραφίες που αφορούν τις δράσεις του Ρουβίκωνα, να συνενωθούν σε μία μεγάλη δικογραφία που θα επέσειε ένα βαρύτερο κατηγορητήριο και θα εξουδετέρωνε πολλά μέλη της ομάδας. Ένα βασικό πρόβλημα, όμως, είναι ότι για τις περισσότερες επιθέσεις δεν έχει υποβάλει κανείς μήνυση.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του γιατρού στον Ευαγγελισμό. Αν και απείλησαν την ζωή του, αρνήθηκε από φόβο να καταθέσει μήνυση κατά των μελών του Ρουβίκωνα. Η ΕΛ.ΑΣ υποστηρίζει πως πρόκειται για αδίκημα που διώκεται μόνο κατ' έγκληση. Όπως και να έχει, όμως, πλέον «θα εξαντληθούν όλα τα νομικά μέσα. Δεν αποκλείεται να κατηγορηθούν για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και κακουργηματικές πράξεις», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Νίκος Τόσκας.

Τρομοκρατική οργάνωση

Έτσι κι αλλιώς το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και άλλες διεθνείς υπηρεσίες ήδη αντιμετωπίζουν τον Ρουβίκωνα ως τρομοκρατική οργάνωση. Η δράση της ομάδας παρακολουθείται σε κάθε λεπτομέρεια και η πρώτη επίσημη καταγραφή στην βάση δεδομένων του Πανεπιστημίου του Maryland για την παγκόσμια τρομοκρατία, αρχίζει από την εισβολή στο ΤΑΙΠΕΔ τον Σεπτέμβριο του 2015.

Οι ΗΠΑ, μάλιστα, έχουν καταγράψει την επίθεση της ομάδας στο ΤΑΙΠΕΔ. Αξιολογείται όχι ως επίθεση σε εγκαταστάσεις/υποδομές (Facility/Infrastructure Attack) αλλά ως επίθεση με ομηρία (Hostage Taking (Barricade Incident) για τον λόγο ότι η ομάδα περιφρούρησης του Ρουβίκωνα εγκλώβισε για λίγη ώρα τους υπαλλήλους σεκιούριτι που βρίσκονταν στην είσοδο του κτιρίου.

Ειδικότερα, αυτή η αναφορά είναι η πρώτη καταγραφή ομηρίας από τρομοκρατική οργάνωση στον ελληνικό χώρο από το 1985. Αν υιοθετηθεί κάτι τέτοιο και από την ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσαν ξαφνικά τα μέλη της ομάδας να βρεθούν αντιμέτωπα με βαριές κατηγορίες.

Οι πιέσεις των Αμερικάνων σχετικά με τον Ρουβίκωνα δεν ξεκίνησαν με την επίθεση της ομάδας στην ισραηλινή πρεσβεία. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, οι Αμερικάνοι έβραζαν από την στάση της ομάδας να επικροτήσει με επιστολή, αλλά και φυσική παρουσία έξω από τις φυλακές την 48ωρη άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα, στήνοντας ένα είδος φιέστας. Ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ δείχνει και τον υψηλό βαθμό δυσαρέσκειας της Ουάσινγκτον. Επιπλέον, καταγράφηκε το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν προέβη σε αποδοκιμασία των ύμνων του Ρουβίκωνα προς τον αδειούχο τρομοκράτη.

Ενδοκυβερνητικό ρήγμα

Ενώ ο Νίκος Κοτζιάς, ο Νίκος Τόσκας, ο Πάνος Καμμένος, αλλά κατά κύριο λόγο και το Μέγαρο Μαξίμου συμφωνούν ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, πολλά κυβερνητικά στελέχη δεν συναινούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Αυτός ήταν, άλλωστε, που κατά τη διάρκεια της εισβολής στον προαύλιο χώρο έδωσε εντολή να αφεθούν ελεύθερα τα μέλη του Ρουβίκωνα, ενώ είχαν ήδη συλληφθεί και με χειροπέδες είχαν επιβιβαστεί για τα περαιτέρω σε περιπολικό. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πολλοί βουλευτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αντιστάσεις αυτές παρακάμπτονται. Για την ακρίβεια, έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Στο στόχαστρο πλέον μπαίνουν και συνεντεύξεις και δημόσιες παρεμβάσεις μελών της ομάδας, με σκοπό να στοιχειοθετηθεί ότι ο Ρουβίκωνας αποτελεί απειλή. Μία τέτοια συνέντευξη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην εφημερίδα Εποχή, η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με τον ηγετικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα μέλος του Ρουβίκωνα λέει ανώνυμα: «Ιστορικά πάντα βλέπουμε ότι στα πλαίσια των αγώνων των κινημάτων και των επαναστάσεων εμπεριέχονται βίαιες επιλογές, οι οποίες διαρρηγνύουν την αστική νομιμότητα. Δεν γίνεται να έχει κανείς την αυταπάτη ότι μόνο με νόμιμες δράσεις θα μπορέσει να φέρει ένα αποτέλεσμα στον αγώνα που κάνει».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.