Θα είναι η ΝΔ πάνω από το ψυχολογικό όριο του 30%;
17/05/2024Καθώς πλησιάζουμε στις Ευρωεκλογές και η πόλωση έχει ήδη χτυπήσει “κόκκινο”, το καίριο ερώτημα για την ΝΔ είναι αν το ποσοστό της θα καταγράψει το ψυχολογικό όριο του “3+”, κάτι που σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνει να το καταφέρνει. Στην χτεσινή της Alco για τον Alpha η ΝΔ λαμβάνει στην πρόθεση ψήφου 27% και στην εκτίμηση υπολογίζεται μεταξύ 30,5 και 34,5%, πολύ κοντά στο 33% που είχε κατακτήσει στις προηγούμενες Ευρωεκλογές. Στην προχτεσινή της MRB, η ΝΔ λάμβανε 26,5% στην πρόθεση ψήφου, 32,3% με αναγωγή.
Από τις δύο έρευνες αξίζει να κρατήσουμε ορισμένα στοιχεία: Για παράδειγμα, στην δημοσκόπηση της MRB ένα ποσοστό της τάξης του 32,7% δήλωσε πως θα ψηφίσει με «βάση την σταθερότητα» που είναι και το κεντρικό αφήγημα της κυβέρνησης. Αυτό το αφήγημα επαναλαμβάνει διαρκώς ο πρωθυπουργός, ταυτόχρονα με τις επιθέσεις του προς την αντιπολίτευση και δη στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποδομεί το οικονομικό πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας πως η εφαρμογή του «σημαίνει χρεοκοπία». Δεν λείπουν βεβαίως οι σκληρές επιθέσεις τόσο στο ΠΑΣΟΚ, που χαρακτηρίζεται «πράσινος ΣΥΡΙΖΑ» από τη ΝΔ, όσο και προς την Ελληνική Λύση.
Στην δε δημοσκόπηση της Alco μόλις το 50% των ερωτηθέντων δήλωσε πως θα ψηφίσει με κριτήριο την διαμαρτυρία, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 23% δηλώνει «πολύ και αρκετά ικανοποιημένο από την κυβέρνηση». Επομένως, παρά την θηριώδη ακρίβεια, την κακή βαθμολογία της κυβέρνησης σε μία σειρά από ζητήματα (ακόμα και στο θέμα της ασφάλειας, ένα προνομιακό πεδίο για συντηρητικό κόμμα) την διόλου αδικαιολόγητη αίσθηση συγκάλυψης που έχει επικρατήσει στην κοινή γνώμη για την τραγωδία των Τεμπών και τις διαρροές του στα Δεξιά, το κυβερνών κόμμα εμφανίζει αντοχές.
Μην παραβλέπουμε ότι η ΝΔ απέφυγε την “πασοκοποίηση” την περίοδο των μνημονίων, εξασφαλίζοντας ποσοστά κοντά στο 27%-28% (με μόνη εξαίρεση τις πρώτες μνημονιακές εκλογές του 2012 που έπεσε στο 18%, ποσοστό από το οποίο γρήγορα “ξέφυγε”). Επομένως, ο στόχος του “3+” δεν μοιάζει διόλου ανέφικτος. Στην δε χτεσινή δημοσκόπηση της Marc, η ΝΔ λαμβάνει 30,7% στην πρόθεση ψήφου και ποσοστό κοντά στο 34% στην εκτίμηση, πάνω και από το ποσοστό των Ευρωεκλογών του 2019. Σε ό,τι αφορά την Marc, είναι χαρακτηριστικές οι απαντήσεις σε δύο ερωτήματα: Ο Μητσοτάκης εμφανίζεται ως πιο δημοφιλής αρχηγός με 42,2% και ως αυτός που οι πολίτες «εμπιστεύονται περισσότερο» με 38,2.
Χαμογελά ο ΣΥΡΙΖΑ από τις δημοσκοπήσεις
Καλά είναι τα νέα και για τον ΣΥΡΙΖΑ που φαίνεται να εξασφαλίζει την δεύτερη θέση, με ποσοστό 12,8% στην πρόθεση ψήφου (Alco) και στην εκτίμηση να κινείται μεταξύ 14,5 έως 17,5%. Παρόμοια ποσοστό λαμβάνει στην Marc (13% στην πρόθεση και 15% στην εκτίμηση) και στην προχτεσινή της MRB (13,1% στην πρόθεση και 16% στην εκτίμηση ψήφου). Με την δεύτερη θέση κερδισμένη για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα δημιουργηθούν συνθήκες για την αμφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη, ακόμα και αν δεν καταφέρει να φτάσει το 17,83% των εκλογών του Ιουνίου, με δεδομένο ότι έχει προηγηθεί και μία οδυνηρή διάσπαση (που γέννησε την Νέα Αριστερά).
Ο Κασσελάκης μπορεί να ισχυριστεί πως έφερε νέα κοινά στον ΣΥΡΙΖΑ, πιθανώς από τις τάξεις των νέων-απολιτίκ ψηφοφόρων, που υπό άλλες συνθήκες θα ψήφιζαν κάποιο κόμμα διαμαρτυρίας ή θα προτιμούσαν την αποχή. Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει στροφές και στα εθνικά θέματα, ένα πεδίο μέχρι πρότινος προνομιακό για την ΝΔ (εξ’ ου και η έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του Μητσοτάκη έγινε από τον Έβρο, έλεω φράχτη). Είναι χαρακτηριστικές οι σκληρές ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την προχτεσινή επανέναρξη των τουρκικών παραβιάσεων, για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία και για την πρόκληση της επίσκεψης Ράμα. Την ίδια στιγμή, η Κουμουνδούρου προσπαθεί να “νομιμοποιήσει” στο εκλογικό σώμα και την Συμφωνία των Πρεσπών (η οποία στην πραγματικότητα, μαζί με την στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό, επέφερε ρήγμα στην Κουμουνδούρου με το “πατριωτικό” κοινό).
Όχι ότι έχουν εκλείψει οι εσωκομματικές αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτές εστιάζουν στον αντισυμβατικό και lifestyle τρόπο που πολιτεύεται ο κ. Κασσελάκης, ο οποίος συχνά εμφανίζεται να το “τερματίζει” στην αντισυστημική ρητορική (ξεπερνώντας ακόμα και τον “αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ”, όπως τον κατηγορεί η ΝΔ) με εκφράσεις για «υπουργούς-δολοφόνους παιδιών», το «θα τους ξεσκίσουμε!», ή τον «σταυρό που σχηματίστηκε στην κολυμβήθρα» κατά της βάφτιση του(!), θέση από τις οποίες πήραν σαφείς αποστάσεις ουκ ολίγα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
ΠΑΣΟΚ και έπεται(;) Βελόπουλος
Τρίτο το ΠΑΣΟΚ που κυμαίνεται στο 11,5 και 14% στην πρόθεση-εκτίμηση ψήφου της MRB, στο 10,4 και 12,2% της Marc και στο 11 στην πρόθεση και εκτίμηση αντίστοιχα στο 14,5%, στην καλύτερη για αυτό εκτίμηση της δημοσκόπησης της Alco. Πάντα με βάση τις δημοσκοπήσεις, το ΠΑΣΟΚ χάνει το στοίχημα της δεύτερης θέσης, κάτι που εκτιμάται πως θα προκαλέσει εσωκομματικούς κραδασμούς. Αυτοί αναπόφευκτα θα εστιάσουν στον αρχηγό του, Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος δεν μοιάζει “να τραβά”, παρά τις πολιτικές πρωτοβουλίες του (πρόταση μομφής για τα Τέμπη) και τις εξελίξεις με τις υποκλοπές – με την ΕΥΠ να μην ενημερώνει χτες την ΑΔΑΕ για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, αγνοώντας (!) την απόφαση του ΣτΕ.
Στα μείον του Ανδρουλάκη, η χαμηλή βαθμολογία του ως πρόσωπο: Για παράδειγμα στην δημοσκόπηση της Marc δηλώνει πως τον «εμπιστεύεται» μόλις το 6,6% των ερωτηθέντων (που υστερεί κατά πολύ σε σχέση με το ποσοστό που δηλώνει πως θα ψηφίσει ΠΑΣΟΚ). Αντίστοιχο πρόβλημα έχει και ο Στέφανος Κασσελάκης (μόλις το 10,1% τον «εμπιστεύεται»). Για να έχουμε μία τάξη μεγέθους, το 38,2 δηλώνει πως «εμπιστεύεται» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν, για παράδειγμα, η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων βλέπει «συγκάλυψη» στα Τέμπη και όχι «ανθρώπινο λάθος», όπως είναι η μόνιμη επωδός της κυβέρνησης. Επομένως, ο Μητσοτάκης, παρά την φθορά, εξακολουθεί να αποτελεί ένα δυνατό “χαρτί” για τη ΝΔ.
Όμως, οι Ευρωεκλογές παρουσιάζουν ειδικό ενδιαφέρον για την θέση των υπόλοιπων κομμάτων και δη της Ελληνικής Λύσης που στην εκτίμηση ψήφου εμφανίζεται να πλησιάζει το 10%. Ορισμένα δημοσκοπικά στοιχεία παρουσιάζουν άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία για το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, όπως η δεύτερη θέση που καταλαμβάνει στην ηλικιακή ομάδα των 35 με 54, με ποσοστό 10,45 (MRB). Δηλαδή, ένα κόμμα που έχει το “στίγμα” της συνωμοσιολογίας και της… “κηραλοιφής”, εμφανίζεται δεύτερο στις παραγωγικές ηλικίες! Αν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν, η Ελληνική Λύση θα υπερβεί το ΚΚΕ (το οποίο επίσης εμφανίζει άνοδο, πλησιάζοντας το 9%) και θα είναι “μία ανάσα” πίσω από το ΠΑΣΟΚ.
Η Νέα Αριστερά, η “Νίκη” του Δημήτρη Νατσιού και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου έχουν βέβαιη την εκπροσώπηση τους στην Ευρωβουλή, ανταγωνιζόμενοι στην ζώνη του 3 και 4%. Όχι πολύ μακριά από το όριο του 3% βρίσκονται τρία άλλα κόμματα: Οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου, ο Γιάνης Βαρουφάκης και η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινόπουλου, που φιλοδοξεί να εκφράσει το ρεύμα της Νέας Δεξιάς, όπως είχαν αποπειραθεί οι Κωνσταντίνος Μπογδάνος και Φαήλος Κρανιδιώτης (και οι τρεις τους υπήρξαν στελέχη της ΝΔ και παλαιότερα πολιτικοί σύμμαχοι). Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως και οι επικείμενες ευρωεκλογές θα αποτελέσουν ένα πραγματικό ντέρμπι των μικρών κομμάτων…