ΑΝΑΛΥΣΗ

Θα επιστρέψει σε μονοψήφια ποσοστά ο ΣΥΡΙΖΑ; Μεταξύ αποκλεισμού και διαγραφής ο Κασσελάκης

Θα επιστρέψει σε μονοψήφια ποσοστά ο ΣΥΡΙΖΑ; Μεταξύ αποκλεισμού και διαγραφής ο Κασσελάκης

Είναι σαφές ότι η πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής κινείται στην κατεύθυνση του αποκλεισμού του Στέφανου Κασσελάκη από την διαδικασία εκλογής προέδρου ή ακόμη και της διαγραφής του αδιαφορώντας για τις πολιτικές συνέπειες που θα έχει μία τέτοια ενέργεια για στην εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ και στην προοπτική περαιτέρω αποδυνάμωσης και ενδεχομένως διάσπασης.

Άλλωστε και μόνο η πρόθεση της πλειοψηφίας να διαγράψει τον Στέφανο Κασσελάκη, παράγει ήδη αποτελέσματα δημιουργώντας αιτιάσεις για “αντιδημοκρατικές” εώς “σταλινικές τακτικές” και προκαλώντας την αποστροφή των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. 

Στελέχη όπως η Όλγα Γεροβασίλη και η Κατερίνα Νοτοπούλου θέτουν επιπλέον και θέμα διαγραφής του, αλλά αυτό διαδικαστικά είναι πιο περίπλοκο και περνά από την Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος. Στην περίπτωση βέβαια που τηρηθεί το καταστατικό, κάτι που στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι βέβαιο. Τυπικά για να κινηθεί διαδικασία διαγραφής θα πρέπει να υποβληθεί αίτημα στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Καθώς μάλιστα ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής την απόφαση θα πρέπει να πάρει η Επιτροπή με αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων. Φυσικά μπορούν τα μέλη της (που είναι και το πιθανότερο) να επικαλεστούν διευρυμένη ερμηνεία και να ζητήσουν στην περίπτωση του Στέφανου Κασσελάκη που είναι πρώην πρόεδρος να ισχύσει ότι και για τα στελέχη. Σε αυτή την περίπτωση παραπέμπουν το αίτημα της διαγραφής προς συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή. Εάν η Κεντρική Επιτροπή αποφασίσει θετικά και πάλι η γνωμάτευση της επιστρέψει στην Επιτροπή Δεοντολογίας που παίρνει την τελική απόφαση. 

Μέσα σε αυτό το πολιτικό-διαδικαστικό κουβάρι χθες η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε με πλειοψηφία να συγκληθεί το Σάββατο η Κεντρική Επιτροπή για να συζητήσει την πορεία προς το Συνέδριο και κατόπιν την εκλογή αρχηγού. 

Δίκη Κασσελάκη 

Στην πραγματικότητα η Κεντρική Επιτροπή θα μετατραπεί σε “δίκη Κασσελάκη” για τα πεπραγμένα του από την ημέρα της καθαίρεσής του  και μετά και με ανοικτό το ερώτημα του αποκλεισμού του από την διαδικασία εκλογής αρχηγού. Θεωρητικά η Κεντρική Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να τον αποκλείσει με το αιτιολογικό ότι “δεν αποδέχεται τις αρχές και τις αξίες του κόμματος και τις αποφάσεις των οργάνων”. Είναι πιθανό να τεθεί και το ζήτημα της διαγραφής του και να παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας με την θετική εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής. 

Πολιτικά προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής υπό την καθοδήγηση της ομάδας των “87” που είχε και την πρωτοβουλία της καθαίρεσης. Αντίθετος είναι ο Παύλος Πολάκης ο οποίος ζήτησε χθες με παρέμβασή του από όλους τους υποψηφίους να συναντηθούν και να συζητήσουν τους όρους διεξαγωγής της εκλογής αρχηγού. Ο Παύλος Πολάκης θεωρεί ενώ καταδικάζει το εξώδικο Κασσελάκη, θεωρεί απαράδεκτο τον αποκλεισμό πρώην προέδρου και ζητά η επόμενη ηγεσία να αναδειχθεί μέσα από πολιτική αντιπαράθεση και όχι από μία μάχη παρασκηνίων και μηχανισμών. Το εάν θα επηρεάσει τους συσχετισμούς ώστε να ακυρώσει τις προθέσεις της πλειοψηφίας είναι αμφίβολο. 

Σε κάθε περίπτωση όλη αυτή η αντιπαράθεση παράγει αρνητικά αποτελέσματα και προκαλεί την αποστροφή όχι μόνο των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της κοινής γνώμης. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατρακυλά. Το ότι θα βγει διασπασμένος είναι βέβαιο. Το εάν θα φθάσει μέχρι το Συνέδριο και την εκλογή αρχηγού είναι πλέον ερώτημα. 

Τόσο η πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής όσο και ο Στέφανος Κασσελάκης και οι υποστηρικτές του, ξέρουν ότι το μεταξύ τους ρήγμα είναι αγεφύρωτο. Όπως έχει θρυμματιστεί οριστικά και η ψυχική και πολιτική ενότητα του κόμματος. Τόσο η μία πλευρά όσο και η άλλη αυτό που επιθυμούν είναι να κρατήσουν την σφραγίδα του κόμματος, την κοινοβουλευτική του παρουσία και την κρατική χρηματοδότηση. Πολιτικά οι δύο πλευρές δεν έχουν τίποτε κοινό. Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δείξει τις προθέσεις του για ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικά και οργανωτικά κόμμα που θα προσομοιάζει περισσότερο προς το αμερικανικό δημοκρατικό κόμμα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανακάμψει, που λένε στις δημόσιες παρουσίες του τα στελέχη, ακούγεται σαν υπερβολή, αν όχι κατά συνθήκη ψέμα. Εκείνο που τείνει να καταστεί κοινός τόπος είναι ότι από τις εκλογές του 2023 και μετά ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται στα εξ ων συνετέθει και επιστρέφει στα χαμηλά μονοψήφια ποσοστά του. Το ότι θα αποχωρήσει ο επικοινωνιακός πρώην πρόεδρος και μαζί του ένα ποσοστό ψηφοφόρων που έχουν ταυτιστεί θα μειώσει έτι περαιτέρω τα ποσοστά του. Από την άλλη η πολιτική και προσωπική απαξίωση που έχει υποστεί ο Στέφανος Κασσελάκης έχει μειώσει την απήχηση του από έναν δυνάμει πρωθυπουργό σε ένα επικεφαλής διευρυμένου fun club. 

Μέσα σε όλη αυτή την αναταραχή δεν είναι δίχως σημασία ότι έχει αρχίσει και κινείται πολιτικά ο Αλέξης Τσίπρας. Όχι μόνο με την βράβευση του για την Συμφωνία των Πρεσπών. Αύριο θα προεδρεύσει σε σύσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων στο Βελιγράδι και την επόμενη εβδομάδα διοργανώνει ημερίδα για την οικονομική πολιτική το Ινστιτούτο του. Μια παράλληλη εξέλιξη είναι ότι ξεκαθαρίζει το τοπίο στο ΠΑΣΟΚ.

Το ιστορικό 

Αιτία για την έκτακτη συνεδρίαση της χθεσινής Πολιτικής Γραμματείας ήταν η αντίδραση του “έκπτωτου προέδρου” στην δημοσιοποίηση του “πόθεν έσχες του” από την “Εφημερίδα των Συντακτών”. Ο Στέφανος Κασσελάκης κινήθηκε νομικά στέλνοντας εξώδικο στην Πολιτική Γραμματεία και στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Παράλληλα διά του διευθυντή του γραφείου του Μανώλη Καπνισάκη, ζήτησε την παραίτηση της γραμματέως του κόμματος, Ράνιας Σβίγκου, την οποία θεώρησε υπεύθυνη για την διαρροή. Το ίδιο ζήτησε στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και η Θεοδώρα Τζάκρη που στέκεται σταθερά στο πλευρό του πρώην προέδρου του κόμματος. 

Το εξώδικο προς τα όργανα του κόμματος ήταν το τελικό πάτημα που επιζητούσε η άλλη πλευρά για να κινηθεί καθαρά εναντίον του. Η Όλγα Γεροβασίλη έβαλε θέμα διαγραφής, ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης τον κατηγόρησε για “τραμπισμό”. Η “ποινικοποίηση” της εσωκομματικής αντιπαράθεσης, έστω και με την τοξικότητα που έχει στον ΣΥΡΙΖΑ, ξεπερνά τα εσκαμμένα ενός κόμματος. Πόσο μάλιστα όταν ο Στέφανος Κασσελάκης δεν περιορίστηκε στο εξώδικο αλλά επιφυλάχθηκε ακόμη και να ζητήσει παρέμβαση εισαγγελέα. Ο τρόπος με τον οποίο το χειρίστηκε δημιουργεί το ερώτημα εάν ήταν ένα ακόμη μεγάλο λάθος του Στέφανου Κασσελάκη, στο οποίο τον παρέσυραν οι σύμβουλοί του, ή εάν και εκείνος από την πλευρά του σπρώχνει τα πράγματα προς την λύση του δράματος με την αποχώρηση του από την διαδικασία της εκλογής. 

Ακόμη και ο Παύλος Πολάκης που είναι αντίθετος με την διαγραφή ή τον αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη στην δήλωση που έκανε χαρακτήρισε απαράδεκτη ενέργεια το εξώδικο και του ζήτησε να το αποσύρει. 

Η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε με πλειοψηφία να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος καθώς σαν ανώτερο όργανο μπορεί να συζητήσει και να πάρει αποφάσεις. Μεταξύ των μελών της Πολιτικής Γραμματείας, αντίθετοι ήταν η Θεοδώρα Τζάκρη, η Ολυμπία Τελιγιορίδου, η Ρένα Δούρου, ο Πάνος Ρήγας και ο Παύλος Πολάκης. Ενδιαφέρον έχει ότι υπέρ της σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής ψήφισε και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκος Παππάς. 

Το ερώτημα είναι πώς θα απαντήσει η πλευρά Κασσελάκη. Εκείνο όμως που προκύπτει πλέον με σαφήνεια ότι είναι ζήτημα ημερών, διαδικασιών και προσχημάτων, μία ακόμη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx