ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Θα φέρει κάτι ο Μητσοτάκης από τη Σύνοδο Κορυφής;

Θα φέρει κάτι ο Μητσοτάκης από τη Σύνοδο Κορυφής;, Βαγγέλης Σαρακινός

Η ενεργειακή κρίση, το μεταναστευτικό, αλλά και οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που γίνεται σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Αυτό που αναμένεται βέβαια να κυριαρχήσει είναι τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα σε ό,τι αφορά την ενέργεια, ένα θέμα με σοβαρό αντίκτυπο σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Ο πρωθυπουργός θα θέσει στο τραπέζι της Συνόδου και θα υποστηρίξει την ιδέα, που προωθεί από κοινού με την Ιταλία, για την κοινή αγορά φυσικού αερίου από την ΕΕ για λογαριασμό των κρατών μελών, εξασφαλίζοντας, λόγω του μεγέθους της αγοράς, χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές. Πρόκειται για μια πρόταση που διατυπώθηκε και από τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Σάντσεθ, η οποία βαδίζει στο περπατημένο της κοινής αγοράς εμβολίων κατά της Covid-19 και αν εγκριθεί θα αποτελέσει άλλο ένα βήμα ουσιαστικής ενοποίησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται επίσης να τονίσει την ανάγκη υιοθέτησης μακροπρόθεσμων μέτρων για την διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ. Πηγαίνει άλλωστε αναβαθμισμένος στη Σύνοδο, μετά τις συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Κύπρο για την ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών. Συμφωνίες που συμβάλλουν στην προμήθεια φτηνής ηλεκτρικής ενέργειας από την Αφρική και μάλιστα “πράσινης”, όπως επιτάσσουν οι ευρωπαϊκές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ευκαιρίες στη Σύνοδο Κορυφής

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα να αποσπάσει σημαντικά για την Ελλάδα οφέλη σε πολλούς τομείς. Αρχικά σε ό,τι αφορά ένα ενδεχόμενο “φρένο” στην διαδικασία απολιγνιτοποίησης, λόγω έκτακτων συνθηκών. Δεν είμαστε, άλλωστε, υποχρεωμένοι να παραμείνουμε πρωταθλητές σε αυτόν τον τομέα, βιάζοντας τον παραγωγικό ιστό συγκεκριμένων περιοχών της χώρας, όταν άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Πολωνία, τρενάρουν την διαδικασία και έχουν πετύχει εξαιρέσεις.

Η συγκυρία δίνει όμως στον Μητσοτάκη και μια καταπληκτική ευκαιρία να αναδείξει τις επιπτώσεις της τουρκικής επιθετικότητας και σε αυτόν τον τομέα. Σημειώνεται ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου περνά μέσα από την ΑΟΖ που έχουν οριοθετήσει, μερικώς, η Αθήνα και το Κάιρο. Μια απόφαση την οποία η Τουρκία προσπάθησε να διεμβολίσει και εξακολουθεί να δημιουργεί προβλήματα μέσω προκλητικών και κυρίως παράνομων ενεργειών.

Η Άγκυρα χαρακτήρισε επιθετική ενέργεια την ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών, καθώς και την Τριμερή Σύνοδο της Αθήνας. Επιπλέον, οι πρόσφατες τουρκικές παρενοχλήσεις του Nautical Geo, το οποίο σημειωτέον έκανε έρευνες για τον αγωγό EastMed, είναι πράξεις επιθετικές όχι μόνον εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και της ΕΕ, καθώς στρέφονται ενάντια στην διασφάλιση της κοινοτικής ενεργειακής ασφάλειας.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται ότι θα αποδοκιμάσει για άλλη μια φορά την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι σε δυο κράτη μέλη της ΕΕ, την Ελλάδα και την Κύπρο, τονίζοντας παραλλήλως την προσήλωση της στο διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτό που πρέπει, ωστόσο, να κάνει πλέον ο Μητσοτάκης είναι από την απλή έκθεση της τουρκικής προκλητικότητας να περάσει στην απαίτηση για λήψη ουσιαστικών μέτρων αντιμετώπισής της. Ειδικά τώρα, που κάτι αρχίζει και δρομολογείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και γίνεται κατανοητό ότι η “διττή προσέγγιση” δεν αποδίδει, ενώ η εμπνεύστρια αυτής της στάσης προς την Άγκυρα, η Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται σε διαδικασία αποχώρησης.

Προσερχόμενος πάντως στη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόταση για αγορά φυσικού αερίου αρχικά από την Κομισιόν, τονίζοντας παραλλήλως ότι η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να εξελιχθεί ως μια εναλλακτική πηγή ενέργειας για την ΕΕ. Για το μεταναστευτικό, όπου αναμένεται να επαναλάβει την ανάγκη αλλαγής του συμφώνου του Δουβλίνου και ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αποτελεσματικά τα ελληνικά σύνορα, που είναι και ευρωπαϊκά, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα συζητηθεί την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, το προσχέδιο συμπερασμάτων αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «δεν θα αποδεχθεί καμιά απόπειρα τρίτων χωρών να εργαλειοποιήσουν τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς» και καταδικάζει «υβριδικές επιθέσεις στα σύνορα της ΕΕ». Η αναφορά γίνεται με αφορμή τις απόπειρες μετακίνησης μεταναστών από τη Λευκορωσία προς τα σύνορα της Πολωνίας και της Λιθουανίας, αλλά εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αφοράκαι την Τουρκία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι