ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Γιατί ακυρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη-Ελπιδοφόρου

Θα γίνει η συνάντηση Μητσοτάκη-Ελπιδοφόρου;, Βαγγέλης Σαρακινός

Εκφράστηκε τελικά και επισήμως η δυσαρέσκεια της Αθήνας για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στην τελετή εγκαινίων του “Τουρκικού Κέντρου” στη Νέα Υόρκη, δίπλα στον Ερντογάν και τον κατοχικό ηγέτη της Κύπρου, Ερσίν Τατάρ. Ηπρώτη απάντηση από επίσημα χείλη της ελληνικής κυβέρνησης δόθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, μετά βέβαια από σχετική ερώτηση και ο επίλογος γράφτηκε με την ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη-Ελπιδοφόρου.

«Μας ενόχλησαν οι κινήσεις του Αρχιεπισκόπου. Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει τη δυσαρέσκειά της» ήταν το λακωνικό σχόλιο του Γιάννη Οικονόμου, το οποίο επισημοποίησε το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στο Μαξίμου και την Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να επιβεβαιώσει την συνάντηση του κ. Ελπιδοφόρου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Νέα Υόρκη.

«Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού είναι υπό διαμόρφωση. Προκύπτουν συνεχώς πράγματα» είπε. Είναι γνωστό πάντως, ότι το πρωί της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το “Ground Zero”, το σημείο όπου έγιναν οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια προβλέπεται να ξεναγηθεί από τον Αρχιεπίσκοπο στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου που πρόσφατα άνοιξε και πάλι τις πύλες του.

Εξηγήσεις Ελπιδοφόρου

Σημειώνεται ότι η παρουσία του κ. Ελπιδοφόρου δίπλα στον Τατάρ και τον Ερντογάν, προκάλεσε εξαρχής αντιδράσεις στη Λευκωσία και την Αθήνα, καθώς συμπίπτει με μια μακρά περίοδο προκλήσεων της Άγκυρας εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας. Στον απόηχο αυτών των αντιδράσεων, η Αρχιεπισκοπή Αμερικής έδωσε κάποιες εξηγήσεις, μέσω κύκλων, οι οποίες όμως φαίνεται ότι δεν ικανοποιούν την Αθήνα.

Τονίστηκε δηλαδή ότι ο κ. Ελπιδοφόρος συνομιλεί και θα εξακολουθήσει να συνομιλεί με αξιωματούχους της Τουρκίας, όπως και κάθε άλλης χώρας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για την στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της παγκόσμιας και περιφερειακής ειρήνης και του διαθρησκειακού διαλόγου. Δεν διευκρίνισαν πάντως, αν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής συζήτησε το θέμα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Οι ίδιοι κύκλοι επισήμαναν ότι ο κ. Ελπιδοφόρος θα αξιοποιεί κάθε ευκαιρία που του δίδεται, προκειμένου να υποστηρίξει, ειδικά σε συνομιλητές από την Τουρκία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το άνοιγμα της Χάλκης, τα δικαιώματα της Ελληνορθόδοξης μειονότητας στην Τουρκία, αλλά και τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Ειδικά για το Κυπριακό, οι κύκλοι της Αρχιεπισκοπής Αμερικής επισήμαναν ότι η λύση πρέπει να είναι στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, τα οποία απαιτούν την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο. Ενέταξαν τέλος την συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου στην εκδήλωση σε αυτό το πλαίσιο και έδωσαν κάποιες διευκρινίσεις για το πώς έγινε αποδεκτή η πρόσκληση, υποστηρίζοντας ότι αρχικά δεν ήταν γνωστό ποιοι Τούρκοι αξιωματούχοι θα μετέχουν στην εκδήλωση.

Προηγήθηκε ο Αναστασιάδης

Η παρουσία του κ. Ελπιδοφόρου, παρά τις προσπάθειες δικαιολόγησής της αλλά και την στήριξή της από την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών, δεν παύει ωστόσο να αποτελεί, δυναμικά, πολιτικό πρόβλημα για την Λευκωσία και την Αθήνα. Ειδικά μετά και τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Άγκυρα, τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στα Βαρώσια.

Ήδη πάντως ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής. Ο Νίκος Αναστασιάδης επικαλέστηκε βέβαια το «βεβαρημένο πρόγραμμα του», αν και φέρεται να είπε σε συνεργάτες του ότι δεν μπορεί να συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής μία ημέρα μετά την συνύπαρξή του «σε φιέστα με τον επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων».

Ο Μητσοτάκης, αναχωρώντας από την Αθήνα για την Νέα Υόρκη δεν είχε δείξει την ίδια διάθεση. Η σημερινή αναφορά πάντως του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι το πρόγραμμα του πρωθυπουργού είναι «υπό διαμόρφωση», αν μη τι άλλο, δείχνει ότι η Αθήνα το ξανασκέφτεται. Ή τουλάχιστον προσπαθεί να εκτιμήσει τις συνέπειες από την πολιτική αξιοποίηση που θα κάνει ο Ερντογάν σε μια πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη-Ελπιδοφόρου, μετά τα όσα συνέβησαν.

Αυτό και έγινε. Τελικά ο πρωθυπουργός δεν θα μεταβεί το πρωί της Παρασκευής, στο Ground Zero, όπου επρόκειτο να συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής. Επισήμως, ο λόγος που δεν θα γίνει η συνάντηση είναι το ότι προστέθηκε την ίδια ώρα συνάντηση με το Editorial Board της Wall Street Journal, δηλαδή το «υπό διαμόρφωση πρόγραμμα». Είναι, ωστόσο, έκδηλο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να συναντήσει τον κ. Ελπιδοφόρο, λόγω της παρουσίας του στην “φιέστα” του Ερντογάν στο Τουρκικό Κέντρο της Νέας Υόρκης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι