Θα κάνει ο Μητσοτάκης ανασχηματισμό και πότε;
15/10/2023Με το βλέμμα πλέον στραμμένο στον β΄ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, το Μαξίμου προσπαθούσε όλο αυτό το χρονικό διάστημα να διαχειριστεί επικοινωνιακά την έντονη λαϊκή δυσφορία που καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις, εξαιτίας της αποτυχίας του πολυδιαφημισμένου επιτελικού κράτους να αντιμετωπίσει τις φυσικές καταστροφές και την αισχροκέρδεια σε βασικά είδη κατανάλωσης. Συνεπώς, ο κ. Μητσοτάκης κάποια στιγμή θα πρέπει να παίξει το χαρτί του ανασχηματισμού.
Πάντως, στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν φαίνεται να ανησυχούν από το “φαινόμενο” Κασσελάκης, καθώς οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά την εκλογή του στο προεδρικό θώκο στον Σύριζα δεν καταγράφουν καμία τάση ανάκαμψης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κυμαίνονται μεταξύ στασιμότητας και υποχώρησης. Την ίδια στιγμή η αδυναμία της αντιπολίτευσης να κερδίσει από τις απώλειες της “γαλάζιας παράταξης” δεν μειώνει τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση τόσο από τα γεγονότα όσο και από τις δικές της κινήσεις.
Το πρωθυπουργικό γραφείο προβληματίζεται ιδιαίτερα από τους… εσωτερικούς κινδύνους και το μαρτυρούν οι επαναλαμβανόμενες συστάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους δικούς του εντός των “τειχών” του υπουργικού συμβουλίου για συντεταγμένη πορεία χωρίς σημάδια αλαζονείας, έπαρσης και δίχως παραφωνίες που απειλούν με ρωγμές την εικόνα κυβερνητικής συνοχής.
Να σημειωθεί ότι τα πολλά σενάρια περί αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα που υπήρξαν το προηγούμενο μήνα και διογκώθηκαν μετά την παραίτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη από το υπουργείο Ναυτιλίας, είχαν μπει στο “πάγο”. Η σχετική φημολογία είχε πυροδοτηθεί από τη στιγμή που φάνηκε το μέγεθος της τεράστιας καταστροφής στη Θεσσαλία και εντοπίστηκαν προβλήματα στην ταχύτητα αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού. Άμεσα είχε μπει στο μικροσκόπιο ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος είχε την πολιτική εποπτεία. Τελικά, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης αποδείχθηκε «πολύ σκληρός για να πεθάνει» και παρέμεινε στην θέση του, ιδιαίτερα μετά την άκρως υπαινικτική έως επιθετική για συναδέλφους του συνέντευξη που παραχώρησε σε κεντρικό δελτίο πανελλαδικής εμβέλειας, με την προσθήκη ότι δεν παραιτείται, διότι ουδέποτε έχει φυγομαχήσει.
Παραφωνίες και αδειάσματα
Με τα σύννεφα, λοιπόν, να είχαν πυκνώσει το κυβερνητικό στρατόπεδο το επιτελείο του Μαξίμου προσπάθησε να διασώσει την εικόνα του ενόψει της εμφάνισης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβρη, μεταθέτοντας για μεταγενέστερο χρόνο πιθανές αλλαγές στο υπουργικό σχήμα. Σε κάθε περίπτωση, θεώρησαν ότι τυχόν αποσπασματικές κινήσεις μπορεί να είχαν δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που θα επιχειρούσαν να λύσουν. Όμως, η κυβέρνηση συνεχίζει να εμφανίζει μια εικόνα “βραχυκυκλώματος” και σύγχυσης, με δημόσιες δηλώσεις υπουργών και υφυπουργών να προκαλούν σάλο και κατακραυγή και μετά να αναιρούνται, κυρίως μέσω άνωθεν “αδειασμάτων”.
Αρκεί να θυμηθούμε π.χ. τις δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη νομιμοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων παράτυπων μεταναστών που ζουν χωρίς χαρτιά στη χώρα μας προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε εργατικό δυναμικό. Κατόπιν υπήρξαν αντιδράσεις από τη δεξιά και την ακροδεξιά πτέρυγα της Ν.Δ. και Μαξίμου έσπευσε να μαζέψει το θέμα, “αδειάζοντας” τον υπουργό του. Ενώ παράλληλα, ο κ. Καιρίδης χρεώνεται και την αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα.
Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τον υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη και τις δηλώσεις του περί αύξησης της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να σπεύδει κατόπιν να τα μαζέψει. Όπως, βέβαια και το παλιότερο σαφές “άδειασμα” του κ. Μαρινάκη στον πασοκογενή υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη για το θέμα του ακαταδίωκτου των τραπεζιτών.
Να προσθέσουμε εδώ και τη τοποθέτηση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη για το θέμα του αντιγριπικού εμβολιασμού, όπως επίσης και την δήλωση του Άδωνη Γεωργιάδη για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, όπου μετά υποχρεώθηκαν από το Μαξίμου να αναδιπλωθούν και να υποχρεωθούν σε ανασκευές των λεγόμενων τους. Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι υπουργοί που μπορεί να μην απασχολούν την επικαιρότητα με δηλώσεις τους, αλλά παίρνουν ιδιαίτερα μικρή βαθμολογία στο έργο που παράγουν και υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια στο πρωθυπουργικό γραφείο.
Τούτων λεχθέντων ο Κυριάκος Μητσότακης, μπορεί ως γνωστόν να μην πολυσυμπαθεί τους ανασχηματισμούς, είναι δυσαρεστημένος με την εικόνα που εμφανίζει η κυβέρνηση όπως και ορισμένοι υπουργοί και υφυπουργοί του και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις. Εκτός ότι επιθυμεί να επιβεβαιώσει σε πρώτη φάση την αδιαμφισβήτητη πολιτική του κυριαρχία ενόψει των ευρωεκλογών του 2024, θέλει ταυτοχρόνως να θέσει τις βάσεις και για μια τρίτη τετραετία στην διακυβέρνηση του τόπου.