ΑΠΟΨΗ

Θέατρο σκιών με το πόθεν έσχες των πολιτικών

Θέατρο σκιών με τα πόθεν έσχες των πολιτικών, Θάνος Κάλλης

Tην Δευτέρα 6/11, αναρτήθηκαν στον διαδικτυακό τόπο της Βουλής, οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης ‘‘πόθεν έσχες” των Ελλήνων Βουλευτών, Ευρωβουλευτών, Υπεύθυνων Οικονομικών των Πολιτικών Κομμάτων, Δημάρχων και Περιφερειαρχών για το έτος 2022 (χρήση 2021). Σύμφωνα με την Επιτροπή Ελέγχου του άρθρου 25 του Ν. 5026/2023 έχουν υποβληθεί 1.034 δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, όπως τις κατέθεσαν οι ίδιοι, δηλαδή δεν έχει γίνει ο σχετικός έλεγχος από ορκωτούς λογιστές και είναι ανέλεγκτες.

Σημειώνεται πως στις δηλώσεις Πόθεν Έσχες των βουλευτών 2022 (χρήση 2021) δεν περιλαμβάνονται αυτών που εξελέγησαν για πρώτη φορά στις εθνικές εκλογές 2023, καθώς ούτε του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, ούτε του κ. Νατσιού της Νίκης, ούτε και του Βασίλη Στίγκα των Σπαρτιατών.

Υποτίθεται ότι με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, η υποχρέωση υποβολής πόθεν έσχες έχει ως στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και την ενδυνάμωση του κράτους δικαίου και αποτελεί μία εκ των πρακτικών πρόληψης της διαφθοράς. Στην πράξη, δημιουργούνται διαχρονικά καθυστερήσεις και εμπόδια στον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών, καταστρατηγώντας την νομοθεσία και προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Έτσι, η αργοπορία στη διεξαγωγή των ελέγχων σε συνδυασμό με τη συχνή αλλαγή των διατάξεων του πόθεν έσχες καθιστούν με τη σειρά τους τον έλεγχο των δηλώσεων ιδιαίτερα δυσχερή και ίσως αναποτελεσματικό και μη ουσιαστικό, καθιστώντας αδύνατη τη διαφάνεια και τη λογοδοσία του πολιτικού συστήματος.

Πάντοτε, οι σχετικές δηλώσεις δημοσιοποιούνται ανέλεγκτες και αφορούν μόνο το ”έσχες” και όχι το ”πόθεν”. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα δημοκρατίας, καθώς οι ελεγχόμενοι διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, ασχολούνται με αναθέσεις έργων μεγάλης οικονομικής αξίας που αφορούν το κράτος, κινούνται πλάι στην εξουσία και γενικότερα εμπλέκονται σε μεγάλα ζητήματα της δημόσιας σφαίρας.

Με αυτό τον τρόπο, η συγκεκριμένη διαδικασία έχει απαξιωθεί και δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για όσα δηλώνονται στα πόθεν έσχες, αφού δεν έχουν περάσει από εξονυχιστικό έλεγχο των ορκωτών λογιστών που το κοινοβούλιο πληρώνει αδρά, προκειμένου να ελέγξουν και να διασταυρώσουν τα στοιχεία. Τοιουτοτρόπως, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ιδιότυπο ”θέατρο σκιών”, όπου πολιτικοί παριστάνουν τους ευπατρίδες και τους τίμιους, με ”αδιευκρίνιστα” περιουσιακά στοιχεία και καταθέσεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx