ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θέλει και το “βόδι” ο Τσαβούσογλου

Προσβλητική χειρονομία Τσαβούσογλου σε Αρμένιους διαδηλωτές (video)
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Στην προκλητική ρητορική επιστρέφει ο Τσαβούσογλου, ο οποίος ζητά από την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ναι, σωστά διαβάσατε, αυτό ζητάει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, στη χώρα του οποίου η καταπάτηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξελίσσεται σε θεσμό.

Αφορμή για αυτήν την επιστροφή, αν υπήρξε ποτέ απομάκρυνση, είναι η απόρριψη από τον Άρειο Πάγο του αιτήματος μειονοτικών συλλόγων της Θράκης να χρησιμοποιούν τον όρο “τουρκικός” στην ονομασία τους. Στην απόφαση του ελληνικού Ανώτατου Δικαστηρίου, που είναι εντός του πλαισίου της Συνθήκης της Λωζάνης, η οποία αναγνωρίζει μουσουλμανική και όχι τουρκική μειονότητα στη Θράκη, αντέδρασε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, επαναλαμβάνοντας τους ανυπόστατους ισχυρισμούς της Άγκυρας.

Το υπουργείο του Τσαβούσογλου κάλεσε την Αθήνα να «συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ)», σημειώνοντας ότι αυτές προστατεύουν τις ελευθερίες της τουρκικής, όπως την αποκαλεί, μειονότητας. Αναφέρει επίσης ότι η Τουρκία «απορρίπτει» την απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι αυτή «έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του ΕΣΔΑ». Συνεχίζει μάλιστα τον προκλητικό τόνο, υποστηρίζοντας ότι «αναμένει η Ελλάδα να εγγράψει τις ΜΚΟ της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, χωρίς διακρίσεις, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου».

Το χαβά του ο Τσαβούσογλου

Ο Τσαβούσογλου έχει πάρει βέβαια απαντήσεις για όλα αυτά και μάλιστα εντός έδρας, στην Άγκυρα, κατά τη επεισοδιακή κοινή συνέντευξη που ακολούθησε της επίσκεψης του Νίκου Δένδια στην τουρκική πρωτεύουσα. Ήταν τότε που αναφερόμενος στη συνάντηση ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι συζήτησε με τον Έλληνα ομόλογό του και για την «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη, προκαλώντας την γνωστή, έντονη αντίδραση του Νίκου Δένδια. Με την πρώτη ευκαιρία πάντως, η Άγκυρα επέστρεψε στον “χαβά” της που δεν είναι άλλος από το “πες και ξαναπές, κάτι θα πάρεις”.

Το ίδιο βιολί συνέχισε ο Τσαβούσογλου και από τα Κατεχόμενα, όπου συναντήθηκε με τον Ακάρ, για την προετοιμασία της επίσκεψης Ερντογάν. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επέμεινε στη λύση των δύο κρατών και δήλωσε προκλητικά ότι δεν έχει νόημα ο ορισμός ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Απείλησε μάλιστα την ΕΕ να κάνει τα απαραίτητα βήματα στο θέμα του «δίκαιου διαμοιρασμού» των πόρων της Κύπρου, γιατί, όπως είπε, αν δεν τα κάνει η ΕΕ θα τα κάνει η Τουρκία.

  "Μας πήραν το κόμμα σύντροφοι..."

Οι τουρκικές προκλήσεις δεν οφε’ιλονται βέβαια μόνο στις επιθετικές βλέψεις της Τουρκίας. Έχουν να κάνουν και με τις πολιτικές κατευνασμού με τις οποίες την  αντιμετωπίζει η Ευρώπη και έχει υιοθετήσει και η Αθήνα. Πολιτικές που το τελυταιο διάστημα ακούν στα ονόματα “εποικοδομητικός διάλογος” και “θετική ατζέντα”. Εξάλλου από τη συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου στην Άγκυρα μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει πολλά σημαντικά γεγονότα, με κορυφαίο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν.

Σε αυτήν την συνάντηση, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για το άνοιγμα μιας απευθείας γραμμής επικοινωνίας και έκτοτε οι αναφορές του Νίκου Δένδια στα ελληνοτουρκικά μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Εντωμεταξύ, οι Τούρκοι συνεχίζουν να προκαλούν την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και να απολαμβάνουν τα ευρωπαϊκά οφέλη, έστω και αν δεν έχουν πάρει ακόμη όλα όσα θα ήθελαν. Η όλη κατάσταση πάντως, εν αναμονή και των νέων προκλήσεων που ετοιμάζονται στην Κύπρο, θυμίσει κάθε ημέρα και πιο πολύ την γνωστή παροιμία “εκεί που μας χρωστούσανε, μας πήραν και το βόδι”.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι