ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Θέλουν και οι άλλοι γιατροί το ακαταδίωκτο – “Γιατί μόνο η Επιτροπή;”

Τι προβλέπει η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πήρε θέση σχετικά με τη νέα τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Υγείας για την προκαταβολική αμνήστευση επιστημόνων και πολιτικών, όχι γιατί διαφωνεί προς αυτήν, αλλά γιατι θέλει να εφαρμοσθεί για όλους τους γιατρούς σε όλη την επικράτεια. Έτσι, ανοίγει νέος κύκλος, καθώς αν ψηφιστεί και αυτό, πλέον κανένας γιατρός ή νοσηλευτής δεν θα φέρει προσωπική ευθύνη για αμέλεια ή παραλείψεις, λόγω πανδημίας.

Η ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς), αφού επισημαίνει ότι η ρύθμιση δεν έχει καμία σχέση με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, την χαρακτηρίζει «απαράδεκτη». Σημειώνει επίσης ότι η Επιτροπή που αναφέρεται πρώτη στην αιφνιδιαστική τροπολογία που ψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης (Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας έναντι στον κορονοϊό covid 19) δεν είναι συμβουλευτική επιτροπή επιστημόνων, αλλά κυβερνητικό όργανο.

Η ΕΙΝΑΠ σχολιάζει και το ότι στην τροπολογία αναφέρεται πως όλα τα μέλη των Επιτροπών απαγορεύεται να εξετάζονται ακόμα και ως μάρτυρες, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να θεσπίζεται ακαταδίωκτο για την έκφραση «επιστημονικής γνώμης» όπως θεωρητικά είναι ο ρόλος της δεύτερης επιτροπής (Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, η λεγόμενη «Επιτροπή Λοιμωξιολόγων». Παραλλήλως η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς επισημαίνει ότι για τους νοσοκομειακούς γιατρούς όχι μόνο δεν υπάρχει κανένα απολύτως “ακαταδίωκτο” αλλά ήδη εκπρόσωποί της διώκονται για διεκδικήσεις των νοσοκομειακών γιατρών υπέρ των ασθενών.

Νέες κόντρες για το ακαταδίωκτο

Προσθέτει ακόμη ότι κατά την άσκηση των ιατρικών καθηκόντων των νοσοκομειακών γιατρών υπάρχει ακόμα σε ισχύ η απαράδεκτη ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης (εγκύκλιος Χουλιαράκη) περί καταλογισμού αστικών αποζημιώσεων στους γιατρούς. Μια ρύθμιση, την οποία η σημερινή κυβέρνηση δεν την έχει καταργήσει παρά τη σχετική δέσμευσή της, εδώ και 15 ολόκληρους μήνες. Σημειώνει τέλος ότι η χθεσινή αιφνιδιαστική ρύθμιση δεν αρμόζει σε επιστημονικό ιατρικό όργανο, το οποίο θα πρέπει να εισηγείται τις επιστημονικές του απόψεις χωρίς κανένα φόβο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, είπε ότι αποποιείται των προνομίων του και ζήτησε την πρόβλεψη ασυλίας για όλους τους γιατρούς και νοσηλευτές της χώρας που εμπλέκονται στην πανδημία, κυρίως αυτούς που είναι στην πρώτη γραμμή. «Είχαμε ζητήσει από τον Μάρτιο του 2020 να υπάρξει η συγκεκριμένη δίκαιη ρύθμιση για όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων που παλεύουν καθημερινά κάτω από αντίξοες και πολεμικές συνθήκες με τον κορονοϊό και μπορεί να αντιμετωπίσουν νομικά ζητήματα. Ένα αίτημα που είχε δει με κατανόηση ο υπουργός Δικαιοσύνης», πρόσθεσε και υποστήριξε ότι αυτό ισχύει σε πολλές χώρες.

Την απορία του για το γιατί γίνεται αυτή η συζήτηση εξέφρασε ο Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέροντας ότι θα ήταν ντροπή να μείνουν ακάλυπτοι οι λοιμωξιολόγοι “στο κάθε παλαβό του Facebook”. Υποστήριξε επίσης ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα διαμαρτύρεται, πέρασε και εκείνος τροπολογίες για ακαταδίωκτο για τα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατ΄απαίτηση του ΔΝΤ στο πλαίσιο του μνημονίου.

Πυρά από την αντιπολίτευση

«Την κυβέρνηση και όχι τους επιστήμονες καλύπτει η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή σε σχέση με την ευθύνη των μελών της Επιτροπής των επιστημόνων» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «εργαλειοποιεί την επιστήμη στην προσπάθειά της να προχωρήσει το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων», ξεκαθαρίζοντας ότι «είναι αυτονόητο πως δεν πρέπει να διώκεται η έκφραση γνώμης». Πρόσθεσε τέλος ότι «η Επιτροπή των επιστημόνων εισηγείται, τις αποφάσεις όμως τις λαμβάνει η κυβέρνηση».

Ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είπε ότι δεν πρέπει να μένει έκθετο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία κάτω από συνθήκες πολέμου, και ταυτόχρονα «η κυβέρνηση να σπεύδει να ψηφίσει μόνη της, χωρίς διαβούλευση και συζήτηση με κανέναν, μια τροπολογία που θεσμοθετεί το «ακαταδίωκτο» των μελών τριών Επιτροπών του Υπουργείου Υγείας.  Στην μια  περιλαμβάνονται και μέλη που είναι πολιτικά πρόσωπα (Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Υγείας) ή είναι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης σε κρίσιμους φορείς (ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ κλπ) και άρα πλήττεται η βασική αρχή της δημόσιας λογοδοσίας στελεχών της Διοίκησης και της δυνατότητα ελέγχου τους από τη Δικαιοσύνη».

Χθες , δόθηκε μάχη στη Βουλή καθώς η τροπολογία  έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία με άλλο νομοσχέδιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε και το ΚΙΝΑΛ διαφώνησε. Επίσης καταψήφισαν το Μέρα25 και η Ελληνική Λύση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι