ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Θέμα πρώτης γραμμής το μεταναστευτικό – Τρομάζει το Αφγανιστάν

Θέμα πρώτης γραμμής το μεταναστευτικό – Τρομάζει το Αφγανιστάν

Το μεταναστευτικό, υπό το πρίσμα και των απειλών για νέες ροές προς τη Δύση, λόγω των εξελίξεων στο Αφγανιστάν, αντιμετωπίζεται ως θέμα πρώτης προτεραιότητας από τον πρωθυπουργό, ο οποίος επανέλαβε την ανάγκη προστασίας των ελληνικών συνόρων και στη συνάντηση που είχε με την αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την ίδια ώρα ωστόσο, συνεχίζεται η κριτική από κόμματα της αντιπολίτευσης, τόσο για τη μεταναστευτική πολιτική όσο και για την επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν.

Υποδεχόμενος τη Δευτέρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, την  Α’ αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «διανύουμε μια περίοδο με σημαντικές προκλήσεις, ειδικά στο μέτωπο του μεταναστευτικού», συμπληρώνοντας ότι πιστεύει πως η ελληνική κυβέρνηση κάνει το καθήκον της, «προστατεύοντας τα σύνορα της Ελλάδας, που είναι επίσης και σύνορα της Ευρώπης». «Πάντα με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», όπως διευκρίνισε.

Αναφερόμενος στις νέες προκλήσεις που συνδέονται με την κατάσταση στο Αφγανιστάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι αυτό που επιχειρήθηκε στο παρελθόν, δηλαδή μια μαζική εισροή μεταναστών και προσφύγων, θα αποτραπεί, όπως και τότε. «Καταφέραμε να το αποτρέψουμε και θα συνεχίσουμε με την ίδια πολιτική και στο μέλλον» είπε χαρακτηριστικά, καθιστώντας σαφές ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιτρέψει παραβίαση των συνόρων από μεταναστευτικές ροές.

Το μεταναστευτικό υπό αφγανική απειλή 

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης πως είναι «σημαντικό» η ΕΕ να στηρίξει τις χώρες που βρίσκονται κοντά στο Αφγανιστάν, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα συγκρατήσουν κύματα μεταναστών που ενδεχομένως θα κινηθούν προς τη Δύση. Πρόκειται για την ίδια θέση που διατυπώθηκε και κατά την πρόσφατη επικοινωνία του με τον Ερντογάν, η οποία επικρίθηκε από κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως και η επιθεώρηση που έκαναν στον Έβρο οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Άμυνας, κκ Χρυσοχοΐδης και Παναγιωτόπουλος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε πάντως σε αυτήν την επικοινωνία και κατά την συνάντησή του με την κα Μετσόλα, στην οποία μετέφερε χαρακτηριστικά: «Μίλησα με τον Πρόεδρο Ερντογάν και πιστεύω ότι έχουμε κοινό συμφέρον να διασφαλίσουμε ότι οι μεταναστευτικές ροές θα περιοριστούν όσο το δυνατόν πιο κοντά στο Αφγανιστάν». Την ίδια άποψη, η οποία αποτελεί ουσιαστικά πρόταση του Αυστριακού καγκελάριου Κουρτς, έχουν διατυπώσει τόσο η Μέρκελ όσο και ο Μακρόν. Πρόκειται, ωστόσο, για μια θέση που έχει τις δυσκολίες της ως προς την εφαρμογή της.

Προβληματισμό, αλλά και σχόλια από κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσε ωστόσο, ο συνδυασμός της επικοινωνίας Μητσοτάκη-Ερντογάν με τις δηλώσεις που έκανε την Κυριακή από την Ιερουσαλήμ, ο Νίκος Δένδιας, μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μίλησε, μεταξύ άλλων, για «θρησκευτικό φανατισμό» και «τρομοκρατία», καθώς και για «ένα “τόξο φονταμενταλισμού” που εκτείνεται από τη Βόρεια Αφρική στην Ανατολική Μεσόγειο και φτάνει μέχρι την Κεντρική Ασία και το Αφγανιστάν».

Κριτική από την αντιπολίτευση

Πρόσθεσε δε στη συνέχεια ότι «οι Ταλιμπάν θεωρούν την Τουρκία σύμμαχο», ότι «έκαναν σαφή δήλωση ότι η Τουρκία είναι μια φιλική χώρα» και ότι «η Χαμάς συνεχάρη τους Ταλιμπάν». Με αφορμή τα παραπάνω, και σε συνδυασμό με την επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν, η Ελληνική Λύση επανήλθε σήμερα στο θέμα, κάνοντας λόγο για «υποκριτικές δηλώσεις του κ. Δένδια κατά της Τουρκίας». Συμπέρανε μάλιστα ότι «συνεπώς, η Ν.Δ. επιδιώκει και “εκλιπαρεί” για διάλογο, μία χώρα-τρομοκράτη», εννοώντας την Τουρκία, για να επαναλάβει τη θέση της, ότι δεν είναι δυνατός κανένας διάλογος με την Άγκυρα και καμία παραχώρηση.

Στην επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση αν έγινε συζήτηση και για συνεργασία σε επιχειρησιακό επίπεδο, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση μεταναστευτικών ροών, ανέφερε απλώς ότι παρατηρήθηκε «συναντίληψη» και ότι έγινε «ξεκάθαρο, πως η Ελλάδα φυλάει τα σύνορά της με ασφάλεια, επάρκεια και αποτελεσματικότητα που έχουμε δει σε όλες τις πύλες».

Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε και για το αν η Ελλάδα κάνει διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών, όπως και για το αν ο φράκτης του Έβρου αφορά και τους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν. Απάντησε βέβαια ότι «η χώρα θα κάνει αυτά που θα συμφωνήσει σε επίπεδο ΕΕ» και ότι «σέβεται τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει». Ξεκαθάρισε, ωστόσο ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα χειριστεί το θέμα «με τρόπο που θα φέρει μπροστά στα μάτια μας περιστατικά που ζήσαμε το 2015».

Τη θέση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει “χώρα πρώτης υποδοχής” Αφγανών προσφύγων επανέλαβε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν συνορεύει με το Αφγανιστάν για να είναι η χώρα στην οποία θέλουνε να καταφύγουνε Αφγανοί», αλλά και ότι η κυβέρνηση «δεν πρόκειται να υιοθετήσει πρακτικές του παρελθόντος “ανοίξαμε και σας περιμένουμε”» (Real FM). Πρόσθεσε τέλος, ότι στη χώρα μας βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες Αφγανοί με καθεστώς ασύλου.

Σχολιάζοντας τα μέτρα στον Έβρο το ΜέΡΑ25 εξαπολύει βαριές κατηγορίες κατά της κυβέρνησης για την μεταναστευτική πολιτική της, ιδιαίτερα απέναντι στο πρόβλημα των προσφύγων από το Αφγανιστάν. Στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «απάντηση που είναι αποκαρδιωτική για το επίπεδο ανθρωπισμού και πολιτισμού της χώρας».

Σημειώνει δε ότι «αυτοί που βαφτίζονται ως στρατιά από αιμοσταγείς εισβολείς, είναι οι απελπισμένοι άνθρωποι που βλέπουμε στις οθόνες μας να συντρίβονται από ρόδες μεταγωγικών αεροπλάνων στην προσπάθειά τους να φύγουν από την κόλαση που οι Δυτικοί μετέτρεψαν τη χώρα τους».  Η κυβέρνηση πάντως, όπως και η ΝΔ διά του  εκπροσώπου Τύπου της Τάσου Γαϊτάνη (“Παραπολιτικά 90,1”) επιμένουν ότι πρόκειται για πολιτικές που αποσκοπούν «στην καλύτερη φύλαξη των συνόρων και στην καλύτερη διαχείριση, σύμφωνα πάντα με το διεθνές δίκαιο».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx