ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Θεωρίες συνωμοσίας σερβίρει ο Κυριάκος – Οι κινήσεις Τσίπρα-Ανδρουλάκη

Θεωρίες συνωμοσίας σερβίρει ο Κυριάκος – Οι κινήσεις Τσίπρα-Ανδρουλάκη, Σπύρος Γκουτζάνης

«Σχεδόν προκήρυξε εκλογές», σχολίαζε στέλεχος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σε εμφανή πίεση από το σκάνδαλο των υποκλοπών κατέφυγε σε θεωρίες συνωμοσίας, γεφυρώνοντας την διεθνή κρίση με τις επιδιώξεις εσωτερικών κέντρων. Ο κ. Μητσοτάκης ανέβασε τους τόνους κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και εναντίον των ιδιωτικών συμφερόντων (δηλαδή του Βαγγέλη Μαρινάκη, αν και δεν τον κατονόμασε) που όπως είπε «θέλουν να μετατρέψουν την χώρα σε μπανανία».

Έμπλεξε και τον Ερντογάν, που όπως ανέφερε «θα προτιμούσε για αντίπαλο τον Αλέξη Τσίπρα» για να επιτεθεί εν τέλει στον κ. Μαρινάκη: «Η συλλογική δυναμική της χώρας έχει στερήσει ισχύ από ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία άλλοτε επηρέαζαν εξωθεσμικά την πορεία της. Αυτά τα κέντρα, λοιπόν, θα ήθελαν πολύ έναν πιεζόμενο πρωθυπουργό και μία αγκυλωμένη κυβέρνηση. Ήδη, μάλιστα, κάποιοι μάς δείχνουν τα δόντια τους. Εμείς, οι Νεοδημοκράτες, δεν μασάμε».

Αφού είπε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για όσα αποκαλύπτονται γύρω από το σκάνδαλο των υποκλοπών, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι στήνει σκευωρίες, επανέλαβε ότι η υπόθεση θα διαλευκανθεί πλήρως από την Δικαιοσύνη, παρότι μέχρι στιγμής δεν έχει αποτέλεσμα, και επανήλθε στα ιδιωτικά συμφέροντα: «Η Νέα Δημοκρατία και εγώ προσωπικά είμαστε εμπόδιο σε κάποιους “ισχυρούς”, αλλά λίγους. Δεν πειράζει. Μας αρκεί που είμαστε με τους πολλούς. Και στο όνομά τους δηλώνω πως δεν θα δεχτούμε καμία υπονόμευση…Αυτή η κυβέρνηση, άλλωστε, έχει αποδείξει ότι τους επιχειρηματίες τους θέλει συμμάχους. Αλλά ούτε υποβολείς, ούτε ρυθμιστές τους θέλει και τους ανέχεται».

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χειροκροτήθηκε από τα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής από την οποία φυσικά απουσίαζαν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς. Σχολιάζοντας την ομιλία του, ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε «για παραλήρημα Μητσοτάκη μπροστά στο πολιτικό του τέλος» και πως «ο θύτης των υποκλοπών προσπάθησε να εμφανιστεί ως θύμα».

Επίδειξη ισχύος

Από το πλήρως ελεγχόμενο κομματικό όργανο ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να κάνει επίδειξη κομματικής ισχύος. Προκάλεσε ξανά τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, αν και περισσότερο απευθυνόταν στο εσωτερικό του κόμματός του και για να διαλύσει κάθε υποψία για απομάκρυνσή του από την ηγεσία της κυβέρνησης και του κόμματος και κατέφυγε στο λαϊκίστικό επιχείρημα: «Είμαι εκλεγμένος από τον λαό και σε αυτόν τελικά λογοδοτώ», ωσάν να μην υπάρχει θεσμικό πλαίσιο ελέγχου και λογοδοσίας του εκλεγμένου από την κοινοβουλευτική του ομάδα πρωθυπουργού.

Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε ότι όλα αυτά κάνουν την επόμενη κάλπη μία από τις πιο κρίσιμες της μεταπολίτευσης. Αφού επανέλαβε τα περί τερατογέννεσης στο ενδεχόμενο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα γιατί «με την απλή αναλογική άφησε πίσω του μια παγίδα ποντάροντας στην ακυβερνησία». Έβαλε το προεκλογικό του πλαίσιο: «δεν μιλάμε για διπλές εκλογές. Μιλάμε για εθνικές εκλογές. Δίνοντας στην πρώτη κάλπη το βάρος της τελικής. Αυτή θα καθορίσει τελικά ποιος θα κυβερνήσει».

Και εν τέλει περιέγραψε τον στόχο «η αυτοδύναμη Ελλάδα με πρωταγωνίστρια τη Νέα Δημοκρατία. Έχει φανεί, άλλωστε, ότι μία κυβέρνηση της παράταξής μας, αν και του ενός κόμματος, δεν είναι μόνο ενός χρώματος» και το κεντρικό δίλημμα: «θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επικεφαλής κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας ή ο Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;».

Τα γεγονότα τρέχουν

Ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζει το σκάνδαλο των υποκλοπών ωσάν να είναι λήξαν ή να είναι υπόθεση δικαστικής διερεύνησης, όχι όμως και όλοι οι άλλοι. Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε εκ’ νέου ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με την οποία τον προκαλεί να ζητήσει από την ΑΔΑΕ να διεξάγει έρευνα στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, ώστε να διαλευκανθεί αν πράγματι υπήρξε κάποιος εκ των υπουργών του που συμπεριλαμβάνονται στις λίστες του predator και σε διαδικασία “επίσημης” επισύνδεσης από την ΕΥΠ.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στο θέμα της νόμιμης παρακολούθησης υπουργού, ενδεχομένως του Νίκου Δένδια με την νόμιμη διαδικασία της ΕΥΠ ή και σε συνδυασμό με το Predator. Επισήμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό. Ο Νίκος Δένδιας στην χθεσινή του δήλωση δεν αρνήθηκε τα περί παρακολούθησή τους, πρόσθεσε ότι υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη με τον πρωθυπουργό (ωσάν οι δύο να έχουν μιλήσει) και κατέληξε ότι «με καλύπτει απολύτως η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι θα χυθεί άπλετο φως». Δεν είναι δίχως σημασία η δήλωση του Νικήτα Κακλαμάνη για την περίπτωση που αποκαλυφθεί παρακολούθηση υπουργού: «Θα το τακτοποιήσουμε εμείς ως παράταξη και ως κόμμα».

Εν των μεταξύ ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε και εκείνος την επόμενη προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητώντας να κηρυχθεί αντισυνταγματική η διάταξη που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει όσους έχουν παρακολουθηθεί από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Συγκεκριμένα προσέβαλλε με την αίτηση ακύρωσης την απόρριψη από την ΑΔΑΕ αιτήματός του να ενημερωθεί σε σχέση με την παρακολούθηση του από την ΕΥΠ και ζήτησε να αναγνωριστεί ότι η διάταξη του Ν. 4790/2021 με την οποία απαγορεύθηκε η γνωστοποίηση της παρακολούθησης για λόγους εθνικής ασφάλειας έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx