Τα μηνύματα της συνομιλίας Μπάιντεν-Μητσοτάκη – Η ειδική αναφορά

Τα μηνύματα της συνομιλίας Μπάιντεν-Μητσοτάκη – Η ειδική αναφορά

Την πρώτη συνομιλία είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τζο Μπάιντεν, αργά το βράδυ της Πέμπτης, ανήμερα της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου. Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στην οποία μετείχε ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, στέλνοντας το μήνυμα της “επιστροφής” των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η συνομιλία Μητσοτάκη-Μπάιντεν, η οποία διήρκεσε περίπου 30 λεπτά και έγινε σε πολύ καλό κλίμα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ήταν η πρώτη από την ημέρα που ο Αμερικανός πρόεδρος ανέλαβε τα καθήκοντά του. Είναι δε σημαντική, καθώς δεν έχει υπάρξει ακόμα ανάλογη επαφή με την άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Στην επικοινωνία του με τον Τζο Μπάιντεν, όπως είχε γίνει γνωστό, ο πρωθυπουργός επρόκειτο να θέσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, ένα θέμα για το οποίο ο νέος Αμερικανός πρόεδρος έχει εκφράσει θετικές απόψεις για τις ελληνικές θέσεις. Η συνολική αντιμετώπιση της Τουρκίας, με την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο, είναι άλλωστε διαφορετική από την εποχή της προεδρίας Τραμπ και αυτό είναι εμφανές.

Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της συνομιλίας κατά τη διαρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση που διοργάνωσε ο Λευκός Οίκος. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έκρυψε την επιθυμία του για την οικοδόμηση μιας ακόμα ισχυρότερης σχέσης για τη προώθηση των κοινών συμφερόντων που έχουν οι ΗΠΑ με την Ελλάδα, σημειώνοντας πως αυτό ήταν το βασικό θέμα που συζήτησε με τον πρωθυπουργό.

«Υπό τη κυβέρνηση μου, θα είμαστε όσο πιο κοντά γίνεται. Σας το υπόσχομαι αυτό. Έχω δεσμευτεί να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη εταιρική σχέση από ό,τι ήδη έχουμε και να προωθήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα. Αυτό ήταν το βασικό θέμα για το οποίο μιλήσαμε με τον πρωθυπουργό». Επίσης αποκάλυψε ότι ο Μητσοτάκης  ότι θα έρθει να τον επισκεφτεί στην Ουάσιγκτον όταν θα το επιτρέψει ο κοροναϊός.

Έκανε ειδική αναφορά και στο Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι «δεν το έχω εγκαταλείψει ακόμα», καθώς υπενθύμισε ότι είχε συνεργαστεί για παρά πολλά χρόνια πάνω στο συγκεκριμένο θέμα με τον γερουσιαστή και στενό του φίλο Πολ Σαρμπάνη. «Ο Πολ με ενέπλεξε όταν προσπαθούσαμε να δούμε πως θα χειριστούμε την Κύπρο εδώ και πολλά χρόνια. Δεν το έχω ακόμα εγκαταλείψει (το Κυπριακό)».

Στρατηγική συνεργασία

Το θέμα της διεύρυνσης της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας–ΗΠΑ ήταν επίσης στο μενού της επικοινωνίας Μητσοτάκη-Μπάιντεν, η οποία έγινε σε μια περίοδο που και οι δύο πλευρές διαμηνύουν ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στα καλύτερά τους. Αυτό επιβεβαίωσε προχθές ο πρωθυπουργός, μετά την ξενάγησή του στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο “Αϊζενχάουερ”, το οποίο είναι ελλιμενισμένο στη Σούδα, αλλά και ο πρόεδρος Μπάιντεν με το θερμό μήνυμά του για την επέτειο της Επανάστασης του 1821.

«Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, είχα το προνόμιο να συνεργαστώ στενά με πολλούς Έλληνες πρωθυπουργούς. Είχα την ευλογία να αποκτήσω φιλίες που κράτησα μία ζωή με μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, μεταξύ των οποίων και ένα μεγάλο ηγέτη που χάσαμε πρόσφατα, τον γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη. Από νεαρή ηλικία, θαύμαζα το θάρρος, την αξιοπρέπεια και την τιμή που χαρακτηρίζουν την ελληνική κοινότητα – την απροθυμία να λυγίσει ή να υποκύψει μπροστά στην αδικία ή να δεχτεί κατάχρηση εξουσίας» είπε, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σε ένα πρώτο σχόλιό του, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το περίγραμμα του περιεχομένου της συνομιλίας, την οποία χαρακτήρισε «εποικοδομητική». «Μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχα μία θερμή και εποικοδομητική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζό Μπάιντεν. Συζητήσαμε εκτενώς τους κοινούς δεσμούς ανάμεσα στα έθνη μας, με αφορμή την 200η επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση, αλλά και τη σημασία της διαρκούς ενίσχυσης της συνεργασίας μας» έγραψε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμησή του για την αυξανόμενη αμυντική συνεργασία των δύο χωρών και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Δραστηριότητα Ναυτικής Υποστήριξης των ΗΠΑ στον κόλπο της Σούδας. Παραλλήλως, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι δύο ηγέτες φέρονται ότι συμφώνησαν στην ανάγκη συντονισμού πάνω σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων που σχετίζονται με την ενεργειακή ασφάλεια, την Κίνα, την Ρωσία και τα Δυτικά Βαλκάνια. Ταύτιση απόψεων υπήρξε και σχετικά με τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την επιδίωξη μιας βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης.

Ο Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής

Νωρίτερα, ο Μπάιντεν είχε τηλεδιάσκεψη γνωριμίας με τους 27 ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ, μετέχοντας στη Σύνοδο Κορυφής, στη διάρκεια της οποίας συνομίλησε μαζί τους, επίσης για πρώτη φορά μετά την εκλογή του. Είναι άλλωστε η πρώτη φορά που Αμερικανός πρόεδρος συμμετέχει σε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, από τις 5 Απριλίου του 2009, όταν ο Μπαράκ Ομπάμα είχε προχωρήσει σε μια ανάλογη κίνηση.

Η συμμετοχή του Τζο Μπάιντεν στη Σύνοδο της ΕΕ επισφραγίζει ουσιαστικά την αναθέρμανση των διατλαντικών σχέσεων, την οποία και οι δύο πλευρές έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν, ειδικά μετά την απομάκρυνση που υπήρξε επί προεδρίας Τραμπ. Μάλιστα, ο οικοδεσπότης Σαρλ Μισέλ, ο οποίος προσκάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο στη Σύνοδο, ανάρτησε στο Twitter φωτογραφικό στιγμιότυπο, σημειώνοντας ότι «ενωμένες η ΕΕ και οι ΗΠΑ μπορούν να δείξουν ότι οι δημοκρατίες είναι οι πλέον κατάλληλες για την προστασία των πολιτών, την προώθηση της αξιοπρέπειας και τη δημιουργία ευημερίας».

Αναφορά στην συμμετοχή του Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής έκανε και η Άγγελα Μέρκελ, η οποία, σύμφωνα με το Reuters, δήλωσε ότι οι ηγέτες της ΕΕ συνομίλησαν με τον Αμερικανό πρόεδρο για τις «υπεραντλαντικές σχέσεις».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx