Κόντρα Μασκ και με το στρατόπεδο Τραμπ – Θύελλα στην Γερμανία από άρθρο του
28/12/2024Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ επέκρινε τις προσπάθειες άσκησης «επιρροής από το εξωτερικό» κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και επεφύλαξε ιδιαίτερη, όμως έμμεση, αναφορά στον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία και υπουργό της αυριανής κυβέρνησης Τραμπ, Ίλον Μασκ, ο οποίος επανήλθε με παρέμβασή του υπέρ της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) σε γερμανικό μέσο.
«Η εξωτερική επιρροή αποτελεί απειλή για την δημοκρατία. Είτε είναι καλυμμένη, όπως φέρεται να συμβαίνει στη Ρουμανία είτε ανοιχτή και κραυγαλέα, όπως γίνεται αυτή την στιγμή με ιδιαίτερη ένταση στην πλατφόρμα “X”», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ, αναφερόμενος εμμέσως στην ευθεία σύσταση του Ίλον Μασκ προς τους ψηφοφόρους να επιλέξουν την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD). Η αναφορά στην Ρουμανία έχει να κάνει με την επικράτηση στον πρώτο γύρο ενός φιλορώσου υποψηφίου, επικράτηση που αποδόθηκε σε ρωσική παρέμβαση στο TikTok, με συνέπεια να ακυρωθεί ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών.
Ο Σταϊνμάιερ συνεχίζει: «Η απόφαση για την ψήφο λαμβάνεται αποκλειστικά από τους πολίτες με δικαίωμα ψήφου στην Γερμανία. Το μίσος και η βία δεν πρέπει να έχουν θέση στην προεκλογική εκστρατεία», τόνισε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος και πρόσθεσε ότι η επόμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει «μεγάλα καθήκοντα» μπροστά της και για αυτό οι επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να αφορούν «την εξεύρεση των καλύτερων λύσεων για τις προκλήσεις της εποχής μας».
Ο κ. Σταϊνμάιερ τοποθετήθηκε πριν δημοσιοποιηθεί το άρθρο γνώμης του Ίλον Μασκ στην κυριακάτικη WELT, στο οποίο ο επιχειρηματίας περιγράφει την Γερμανία ως χώρα «στο χείλος της οικονομικής και πολιτιστικής κατάρρευσης» και επαναλαμβάνει ότι «η AfD είναι η τελευταία σπίθα ελπίδας για την χώρα». Αναφέρει ως βασικά προβλήματα την οικονομία, την μετανάστευση, την ενέργεια, την πολιτιστική ταυτότητα και τον τομέα της καινοτομίας και επιμένει ότι η AfD είναι «το κατάλληλο κόμμα για να σώσει την Γερμανία από το να γίνει η σκιά του πρώην εαυτού της». Υποστηρίζει μάλιστα ότι έχει το δικαίωμα να ασκεί κριτική, καθώς έχει επενδύσει στην Γερμανία, με το εργοστάσιο της Tesla στο Βρανδεμβούργο.
Αντιδράσεις στην παρέμβαση Μασκ
Σχολιάζοντας το άρθρο του Ίλον Μασκ, ο διευθυντής της WELT Γιαν Φίλιπ Μπούργκαρντ συμφωνεί σχετικά με την οικονομική και πολιτιστική κρίση της Γερμανίας, χαρακτηρίζει ωστόσο «θανάσιμα λανθασμένο» το συμπέρασμα ότι η λύση είναι η ΑfD. «Ο Ίλον Μασκ φαίνεται να παραβλέπει το γεωπολιτικό πλαίσιο στο οποίο θέλει η AfD να τοποθετήσει την Γερμανία, έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση,», σημειώνει ο κ. Μπούργκαρντ. Νωρίτερα η επικεφαλής του τμήματος άρθρων γνώμης της εφημερίδας Εύα Μαρί Κόγκελ είχε υποβάλει την παραίτησή της, υποστηρίζοντας ότι δέχθηκε πιέσεις.
Από την άλλη πλευρά, ο Γιαν Φίλιπ Μπούργκαρντ και ο μελλοντικός εκδότης της WELT Ουλφ Πόσαρντ υπερασπίστηκαν την απόφαση δημοσίευσης του άρθρου του Ίλον Μασκ, δηλώνοντας ότι «η τρέχουσα συζήτηση για το κείμενο του Ίλον Μασκ είναι πολύ αποκαλυπτική του γεγονότος ότι η δημοκρατία και η δημοσιογραφία εξαρτώνται από την ελευθερία έκφρασης, η οποία περιλαμβάνει και την αντιμετώπιση πολωτικών θέσεων». Αυτό θα συνεχίσει να καθορίζει και μελλοντικά την πυξίδα της WELT, πρόσθεσαν τα δύο ηγετικά στελέχη και επισήμαναν ότι η WELT θα αναπτυχθεί «ακόμη πιο αποφασιστικά ως φόρουμ τέτοιων συζητήσεων».
Οι θέσεις του Ίλον Μασκ προκάλεσαν όμως και πάλι αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο. Ο γενικός γραμματέας του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Μάρκο Μπούσμαν δήλωσε στην BILD ότι «όποιος φλερτάρει με ένα εν μέρει εθνικιστικό, ξενοφοβικό και αντισημιτικό κόμμα δεν είναι κατάλληλος ως πολιτικό πρότυπο» και υπενθύμισε ότι η AfD θέλει την έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ, την ευρωζώνη και το ΝΑΤΟ. «Αυτό θα συνιστούσε αυτοκτονία για την οικονομία και την ασφάλειά μας», υπογράμμισε.
Στο ίδιο πνεύμα, ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Γενς Σπαν έγραψε στο «Χ» ότι η AfD «θέλει να φύγουμε από την ΕΕ, να επανενεργοποιηθεί ο Nord Stream 2, κάτι που θεωρείται κατά των αμερικανικών συμφερόντων και υπέρ του Πούτιν και της Ρωσίας» και διερωτάται στα αγγλικά: «Αυτό είναι που θέλουν οι ΗΠΑ; Μια Γερμανία η οποία θα στρέφεται προς την Ρωσία και μακριά από τις ΗΠΑ;». Ερωτηθείς σχετικά από την BILD, ο υποψήφιος καγκελάριος της Ένωσης Φρίντριχ Μερτς αρνήθηκε να σχολιάσει το άρθρο του Ίλον Μασκ.
Να σημειωθεί πως ο Μασκ στηρίζει το κόμμα Reform του Νάιτζελ Φάρατζ στην Βρετανία και όχι τους Συντηρητικούς και έχει άριστες σχέσεις με την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρζια Μελόνι, που έχει τις ιδεολογικές της καταβολές στην Νέα Δεξιά. Το AfD, πάντως, διχάζει τον χώρο, καθώς ακόμα και η Μαρίν Λεπέν το έχει αποκηρύξει ως “νεοναζιστικό”.
Την ίδια στιγμή, νέα συνάντηση στελεχών της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) με νεοναζί αποκαλύπτει ο ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας Correctiv, δημοσιογράφος του οποίου κατάφερε να παρεισφρήσει στους κύκλους των συμμετεχόντων. Σύμφωνα με τον Correctiv, στα μέσα Δεκεμβρίου ο ομοσπονδιακός βουλευτής Ρότζερ Μπέκαμπ και η κρατιδιακή βουλευτής του Βρανδεμβούργου Λένα Κοτρέ συναντήθηκαν στην Ελβετία με μέλη ακροδεξιών εξτρεμιστικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων του κινήματος «Αίμα και Τιμή» (Blood & Honour), το οποίο είναι απαγορευμένο στην Γερμανία, της ακροδεξιάς ελβετικής ομάδας «Junge Tat» και των τοπικών οργανώσεων της νεολαίας της ΑfD από την Βάδη-Βυρτεμβέργη και από το Λέραχ.
Κόντρα και με το στρατόπεδο Τραμπ
Όμως ο Μασκ απείλησε ότι θα «πολεμήσει» για να υπερασπιστεί το πρόγραμμα χορήγησης βίζας εργασίας H-1B, που αφορά σε μεγάλο βαθμό τον τεχνολογικό τομέα, ερχόμενος σε σύγκρουση και με ένα μέρος των υποστηρικτών του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Μασκ έγραψε: «Είμαι στην Αμερική, μαζί με τόσους πολλούς ανθρώπους σε κρίσιμες θέσεις, που έφτιαξαν την SpaceX, την Tesla και εκατοντάδες άλλες εταιρείες οι οποίες ισχυροποίησαν την Αμερική, χάρη στη Η1Β. Θα πολεμήσω για το θέμα αυτό, το οποίο άτομα σαν εσάς δεν καταλαβαίνουν», πρόσθεσε.
Ο Μασκ γεννήθηκε στη Νότια Αφρική αλλά έχει πάρει την αμερικανική υπηκοότητα και στο παρελθόν ήταν κάτοχος βίζας εργασίας Η-1Β. Η εταιρεία Tesla, ως εργοδότης, φέτος αιτήθηκε και έλαβε 724 τέτοιες βίζες για να προσλάβει αλλοδαπούς εργαζομένους. Η H-1B συνήθως ισχύει για μια τριετία αλλά οι κάτοχοί της μπορούν να την επεκτείνουν ή να κάνουν αίτηση για να τους χορηγηθεί πράσινη κάρτα.
Η ανάρτηση του Μασκ απευθυνόταν σε υποστηρικτές του Τραμπ, πολέμιους της μετανάστευσης, που πιέζουν να καταργηθεί το πρόγραμμα Η-1Β, εν μέσω μιας ζωηρής διαμάχης για το μεταναστευτικό και τη θέση των εξειδικευμένων μεταναστών και άλλων ξένων που μπαίνουν στις ΗΠΑ με βίζα εργασίας. Μέχρι στιγμής, ο ίδιος ο Τραμπ τηρεί σιγή για το θέμα. Η μεταβατική ομάδα του εκλεγμένου προέδρου δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα να σχολιάσει τις αναρτήσεις του Μασκ και την αντιπαράθεση για τις βίζες Η-1Β.
Στο παρελθόν, ο Τραμπ εμφανιζόταν πρόθυμος να χορηγήσει περισσότερες βίζες σε εξειδικευμένους εργαζομένους. Υποσχέθηκε ταυτόχρονα ότι θα απελάσει όλους τους μετανάστες που βρίσκονται παράνομα στις ΗΠΑ, θα επιβάλει δασμούς για να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας για τους Αμερικανούς πολίτες και ότι θα περιορίσει δραστικά τη μετανάστευση.
Το θέμα αυτό δείχνει πώς τα ηγετικά στελέχη του τεχνολογικού τομέα, όπως ο ίδιος ο Μασκ –ο οποίος έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο στη μεταβατική ομάδα του Τραμπ και τον συμβουλεύει σε βασικούς τομείς– πιέζονται τώρα από την εκλογική βάση του. Ο τεχνολογικός τομέας βασίζεται στις βίζες εργασίας Η-1Β για να προσλαμβάνει αλλοδαπούς, εξειδικευμένους εργαζομένους για τις εταιρείες. Οι επικριτές του προγράμματος λένε ότι αυτό το εργατικό δυναμικό μειώνει τους μισθούς των Αμερικανών πολιτών.
Η διαμάχη πυροδοτήθηκε στις αρχές αυτής της εβδομάδας από ακροδεξιούς ακτιβιστές οι οποίοι επέκριναν την απόφαση του Τραμπ να διορίσει σύμβουλό του για την τεχνητή νοημοσύνη τον Ινδοαμερικανό επιχειρηματία Σρίραμ Κρίσναν. Υποστήριξαν μεταξύ άλλων ότι ο Κρίσναν θα επηρεάζει τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ. Την Παρασκευή ο Στιβ Μπάνον, έμπιστος του Τραμπ επί πολλά χρόνια, επέκρινε τους «ολιγάρχες» των μεγάλων τεχνολογικών εταιριών επειδή στηρίζουν το πρόγραμμα Η-1Β και χαρακτήρισε τη μετανάστευση απειλή για τον δυτικό πολιτισμό.
Σε απάντηση, ο Μασκ και πολλοί άλλοι δισεκατομμυριούχοι επιχειρηματίες του τομέα κάνουν διαχωρισμό μεταξύ της νόμιμης μετανάστευσης, όπως την αντιλαμβάνονται οι ίδιοι, και της παράνομης. Ο Μασκ έχει δαπανήσει σχεδόν 250 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τον Τραμπ να εκλεγεί πρόεδρος. Αυτήν την εβδομάδα έκανε συχνά αναρτήσεις σχετικές με την έλλειψη εγχώριων ταλέντων που θα μπορούσαν να καλύψουν όλες τις θέσεις στις τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ.