Θολό τοπίο από τις κάλπες στην Βουλγαρία (upd)
15/11/2021Παρά τα όσα παρουσίασαν τα πρώτα exit polls για τις εκλογές στη γειτονική Βουλγαρία, το νεοσύστατο κόμμα “Συνεχίζομε την Αλλαγή” με ηγέτες τους Κίριλ Πετκόφ και Ασέν Βασίλεφ φαίνεται να “κλειδώνει” την πρώτη θέση έναντι του GERB, το κόμμα του τέως πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, που τρεις εταιρίες δημοσκοπήσεων είχαν αρχικά προβάλλει ως τον διαφαινόμενο νικητή.
Σύμφωνα με τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα την πρώτη θέση καταλαμβάνει το “Συνεχίζομε την Αλλαγή” (PP) με 25,8% των ψήφων, δεύτερο ακολουθεί το GERB με 20,4% και τρίτο το τουρκικό μειονοτικό Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (DPS) με 15,7% των ψήφων. Στην τέταρτη θέση το κόμμα ITN (“Υπάρχει Λύση”) με αρχηγό τον Σλάβι Τριφόνοφ και ποσοστό 10,5%, ενώ ακολουθούν οι Σοσιαλιστές (Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα – BSP) με ποσοστό περί του 6%. Έπεται η Δημοκρατική Βουλγαρία (DB) με 5.9% και τέλος το φιλορωσικό κόμμα “Αναγέννηση” με 5.42% των ψήφων.
Επισημαίνεται, ότι το δεξιό εθνικιστικό κόμμα “Αναγέννηση” με αρχηγό τον Κωσταντίν Κωσταντίνοφ, αποτελεί, μέχρι στιγμής, και την έκπληξη των εκλογών. Επίσης, τα πρώτα αποτελέσματα για τις προεδρικές εκλογές που έγιναν παράλληλα, δείχνουν ότι ο νυν πρόεδρος Ο Ρούμεν Ράντεφ συνεχίζει να προηγείται με 48.6% των ψήφων ενώ ο Αναστάς Γκερτζίκοβ καταλαμβάνει το 21%, των ψήφων.
Το κόμμα που κατακτά την πρώτη θέση είναι κι εκείνο που θα κληθεί πρώτο να σχηματίσει κυβέρνηση. Όμως όπως συνέβη και στις δύο προηγούμενες εκλογές του Απριλίου και του Ιουλίου –οι χθεσινές είναι οι τρίτες κατά σειρά εκλογές στη Βουλγαρία εντός του 2021– τα υπόλοιπα κόμματα φαίνονται αποφασισμένα να αποτρέψουν την επάνοδο του Μπορίσοφ στην εξουσία.
Ο κομματικός χάρτης
Ο τέως πρωθυπουργός βρίσκεται στο στόχαστρό τους λόγω της αποτυχίας της Βουλγαρίας να μειώσει το χάσμα στις συνθήκες διαβίωσης των Βούλγαρων πολιτών σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Παράλληλα, το οργανωμένο έγκλημα συνεχώς ακμάζει, ενώ η χώρα βρίσκεται σταθερά στη λίστα εκείνων με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού κατά του Covid-19, καθώς και με τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων.
Το νέο κόμμα PP που αποτελείται κυρίως από μέλη της προηγούμενης προσωρινής κυβέρνησης, φαίνεται πως θα καταφέρει συγκριτικά πιο εύκολα από το GERB να συγκροτήσει μία κυβέρνηση συνασπισμού, πιθανότατα και ετερόκλιτων ιδεολογικά κομμάτων, κάτι που δεσμεύτηκε να προσπαθήσει. Προεκλογικά ανέδειξε ως κορυφαία προγραμματική προτεραιότητα την πάταξη της διαφθοράς.
Οι Σοσιαλιστές (BSP) ή το Δημοκρατικό Κόμμα της Βουλγαρίας (DB) αποτελούν οι πιο προφανείς επιλογές του για την επίτευξη κοινοβουλευτικής συμπαράταξης. Πρόβλημα στο σενάριο της σύμπραξης των τριών κομμάτων αποτελεί η προαναγγελθείσα άρνηση του Δημοκρατικού Κόμματος να συνεργαστεί με τους Σοσιαλιστές. Όπως συμβαίνει και με το ελληνικό σύστημα, εάν αποτύχουν και οι τρεις προσπάθειες στον σχηματισμό κυβέρνησης, θα προκηρυχθούν νέες εκλογές, εντός του 2022.
Πολιτικό αδιέξοδο
Κάτι τέτοιο αναμένεται να εντείνει το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η χώρα, ενώ σίγουρα θα προκαλέσει καθυστερήσεις και στην έγκριση του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, όπως και στις διαδικασίες ένταξης της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη. Πάντως οι εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για Βουλή έξι κομμάτων φαίνεται να επιβεβαιώθηκαν, ενώ μένει να φανεί πώς θα επηρεάσουν τις διεργασίες για σχηματισμό κυβέρνησης οι νέοι συσχετισμοί.
Όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές όπως όλα δείχνουν οδεύουν προς δεύτερο γύρο στις 21 Νοεμβρίου, εφόσον ο πρόεδρος Ράντεφ δεν καταφέρει να συγκεντρώσει το απαιτούμενο 50% από τον πρώτο γύρο. Τα τελικά αποτελέσματα μπορεί να πάρουν μέρες ολόκληρες να ανακοινωθούν, παρά το γεγονός ότι η προσέλευση στις κάλπες υπολογίζεται μόλις στο 40% από τους 6,7 εκατομμύρια πολίτες που είχαν δικαίωμα ψήφου.
Ο πρόεδρος Ράντεφ αφήνοντας αιχμές κατά του Μπορίσοφ λόγω των ερευνών που διεξάγονται για διαφθορά κατά τη διάρκεια της θητείας του, δήλωσε ότι ψήφισε για «ελευθερία, νομιμότητα και δικαιοσύνη», προσθέτοντας ότι «Αυτές είναι οι αξίες που εκφράζω», ενώ έκανε λόγο και για άτομα που δραστηριοποιούνται παρασκηνιακά κι επιχειρούν να επανακτήσουν θεσμικές δυνάμεις.