Αντεπίθεση Μητσοτάκη με φράχτη και “μικρή Μαρία” – “Σφαγή” στην Βουλή
25/01/2023Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κορυφώνοντας την αντιπολιτευτική του τακτική για το θέμα των υποκλοπών.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας στον αρχηγό του εγκληματικού δικτύου των υποκλοπών, τον εντολέα του παρακράτους». Στην συζήτηση που ακολούθησε έγινε πραγματική “σφαγή” στην Βουλή, με προσωπικές αντιπαραθέσεις, τους βαρύτατους χαρακτηρισμούς του Άδωνι Γεωργιάδη κατά του ΣΥΡΙΖΑ και τις σκληρές επιθέσεις κυβερνητικών βουλευτών κατά του Ράμμου, τον οποίο χαρακτήρισαν «πιόνι του ΣΥΡΙΖΑ».
Προηγουμένως ο κ. Τσίπρας είπε: «Σε ότι μας αφορά θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που μας προσφέρει το Σύνταγμα για να υπερασπιστούμε την δημοκρατική νομιμότητα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Η παρακρατική λειτουργία, η διαφορά αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης που έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να μείνει στην θέση της, ο πρωθυπουργός δεν μπορεί ούτε μία μέρα να παραμείνει στην θέση του. Για τους λόγους αυτούς καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας, ως πρώτο βήμα της πορείας μας προς τον λαό. Η Βουλή θα συζητήσει για τρεις ημέρες, ο κ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να εμφανιστεί και η βουλή θα δώσει απάντηση: με την δημοκρατία ή με την εκτροπή».
Από την Κρήτη όπου βρίσκεται σε περιοδεία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε αρχικά την πρόταση μομφής που υπέβαλλε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. «Πληροφορήθηκα πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Καλοδεχούμενη η πρόταση», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και συνέχισε: «Η αλήθεια είναι ότι τον προκαλούσα πολλούς μήνες να το κάνει. Αποφάσισε να το κάνει τώρα λίγο πριν τις εκλογές. Μία καλή ευκαιρία κυρίως για να συγκρίνουμε πεπραγμένα τετραετιών.
Μετέπειτα ο πρωθυπουργός, αφού έδωσε νέα απάντηση στις ακρότητες της Τουρκίας, σημειώνονταν πως δεν ανοίγει διάλογο με το παράλογο, απάντησε και πάλι στον Αλέξη Τσίπρα, σε πιο οξείς τόνους. «Να είναι σίγουρος ότι η πρόταση δυσπιστίας θα μετατραπεί σε πρόταση της δικής του απιστίας προς το λαό. Με τον κ. Τσίπρα δεν επιλέγω τη σύγκρουση, επιλέγω τη σύγκριση», είπε χαρακτηριστικά.
«Χωρίς εθνική κυριαρχία δεν υπάρχει οικονομική ευημερία. Θα επαναλάβω αυτό που είπα στην Τανάγρα ξεπροβοδίζοντας το πέμπτο f16 viber. Η Ελλάδα είναι σήμερα ισχυρή και περήφανη όσο ποτέ. Κι όσοι εύκολα διαλαλούν ότι μπορούν να έρθουν μια νύχτα ξαφνικά, ας ξέρουν ότι εκείνη μπορεί να ξυπνήσουν ξαφνικά και να προσγειωθούν στη σκληρή πραγματικότητα και ας μάθουν ότι κάθε γιουρούσι που διαλαλούν, μπορεί να μετατραπεί σε άτακτη όπισθεν προς την αφετηρία του. Δεν ανοίγουμε διάλογο με το παράλογο.
Όμως η πατρίδα μας είναι ανοικτή στη νομιμότητα, στη λογική, στις σχέσεις καλής γειτονίας, στο διεθνές δίκαιο, στο δίκαιο της θάλασσας. Στο διεθνές δίκαιο στηρίξαμε την αμυντική μας συμπαράταξη με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Πριν δύο εβδομάδες είχα βρεθεί στην Αλεξανδρούπολη. Σήμερα για πρώτη φορά μετά από 10ετιες η Ελλάδα αξιοποιεί τον ενεργειακό πλούτο του βυθού της. Είναι μια απάντηση σε όσους μας έλεγαν πως δεν υπάρχουν λέει θαλάσσια σύνορα.
Σήμερα μας λένε ξεδιάντροπα πως ο φράχτης παραβιάζει λέει τη διεθνή νομιμότητα. Είναι οι ίδιοι που ακόμα δεν ζήτησαν συγνώμη που δυσφήμησαν τη πατρίδα με δήθεν θύματα, τη μικρή Μαρία, όλα ψέματα. Είναι δυστυχώς οι ίδιες θλιβερές εξαιρέσεις που έχουν καταψηφίσει τους εθνικούς μας εξοπλισμούς».
Τα στοιχεία από Τσίπρα
Προηγουμένως στην Βουλή, ο κ. Τσίπρας είπε, «δεν θα μιλήσουμε στην βάση πληροφοριών και δημοσιευμάτων αλλά με αποδείξεις αδιάψευστες από τα αρχεία των τηλεπικοινωνιακών παρόχων. Αποδείξεις που προέκυψαν από την έρευνα της ΑΔΑΕ. Ο φάκελος που παρέλαβα από την ΑΔΑΕ περιέχει τα αποτελέσματα της έρευνα μετά από αίτημα που υπέβαλα στις 7 Δεκεμβρίου. Ο φάκελος περιέχει το ξεγύμνωμα του παρακράτους του κ. Μητσοτάκη».
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι από την έρευνα επιβεβαιώθηκε η παρακολούθηση του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, του αρχηγού ΓΕΣ Χαράλαμπου Λαλούση, του συμβούλου εθνικής ασφαλείας και του πρώην και νυν υπευθύνων της διεύθυνσης εξοπλισμών. Οι έξι αυτές παρακολουθήσεις προστίθενται στις παρακολουθήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, των δημοσιογράφων Θανάση Κουκάκη και Τάσου Τέλογλου και του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου.
Παρουσίασε όπως είπε κάποια στοιχεία πιο συγκεκριμένα: Για τον υπουργό του κ. Χατζηδάκη τα ευρήματα δείχνουν ότι τον παρακολουθούσαν με διατάξεις που υπέγραφε η αρμόδια εισαγγελέας κ. Βλάχου οκτώ μήνες. Για τους στρατιωτικούς, οι διατάξεις της κ. Βλάχου αφορούν διάστημα παρακολούθησης περίπου δύο χρόνων. Για ποιους λόγους εθνικής ασφάλειας παρακολουθούνταν οι υπεύθυνοι της εθνικής ασφάλειας και γιατί ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να καλύπτει την κ. Βλάχου, ρώτησε ο κ. Τσίπρας
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους βουλευτές όλων των κομμάτων να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αν δεν αποδοθούν ευθύνες το μήνυμα που θα στείλουμε στους επόμενους είναι ότι όποιος έχει την δυνατότητα θα μπορεί να κάνει ότι γουστάρει παραβιάζοντας την δημοκρατία.
«Αντιδημοκρατική η κυβέρνηση»
Στην ομιλία του χαρακτήρισε την κυβέρνηση «βαθιά αντιδημοκρατική και καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι γράφει τις σελίδες μίας αποστασίας από τις αρχές της δημοκρατίας. Αυτό που συμβαίνει δεν αφορά μόνο τους έγκριτους συνταγματολόγους ή κάποιους ευαίσθητους με τα δημοκρατικά δικαιώματα, αφορά την ζωή των ανθρώπων, μας αφορά όλους. Η ελληνική κοινωνία ζει τους τελευταίους έξι μήνες στην δίνη των αποκαλύψεων για εκτεταμένες υποκλοπές, στην δίνη ενός πρωτοφανούς σκανδάλου.
Δημοσιογράφοι, ευρωβουλευτές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπουργοί, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, έγιναν βορά ενός ρυπαρού δικτύου που είχε κέντρο στο Μέγαρο Μαξίμου και εγκέφαλο τον πρωθυπουργό της χώρας που είχε στόχο όχι μόνο κρίσιμες πληροφορίες αλλά να έχει στο χέρι τους ίδιους. Το δίκτυο αυτό το οργάνωσε όχι τώρα, αλλά από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την διακυβέρνηση του τόπου».
Έδωσε έμφαση στο ότι «εν πλήρη γνώση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστησε ένα οργουελιανό σκηνικό. Ο κ. Μητσοτάκης μεγάλωσε σαν πρίγκηπας και τώρα νομίζει ότι θα γίνει βασιλιάς και ότι θα είναι εκτός ελέγχου». Ο κ. Τσίπρας έκανε αναδρομή σε όλα τα στάδια της υπόθεσης χρεώνοντας στον πρωθυπουργό την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη τόσο για τις υποκλοπές όσο και στην συνέχεια από την στιγμή που αποκαλύφθηκε για την επιχείρηση συγκάλυψης. Τον χαρακτήρισε καθαρά «εγκέφαλο και εντολέα του παρακράτους». Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Χρήστο Ράμμο λέγοντας ότι έπεσε επάνω σε έναν άνθρωπο με εντιμότητα που κάνει το καθήκον του εφαρμόζοντας το Σύνταγμα.
Κόντρα κυβέρνησης-Ράμμου
Την ίδια στιγμή, με γραπτή δήλωση του ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος απάντησε στις αιτιάσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου , ενώ επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ουδέποτε ζήτησε να τον συναντήσει και ξεκαθαρίζει ότι τίποτε δεν είναι πιο ξένο από τον χαρακτήρα του και τις επιδιώξεις του από την ανάμιξή του στην πολιτική.
Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι οι συναντήσεις του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα έγιναν με πρωτοβουλία του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τονίζει επιπλέον ότι θεωρεί βαθύτατα προσβλητικό για την τιμή και υπόληψη του τον ισχυρισμό ότι φιλοδοξεί να παίξει ρόλο πολιτικού παράγοντα.
Στη γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ αναφέρει: «Με όλο τον δέοντα σεβασμό προς τον κ. Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, προς αποκατάσταση της αλήθειας οφείλω να σημειώσω τα ακόλουθα:
»1. Την πρωτοβουλία για τις συναντήσεις με τον κ. Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε την πήρα εγώ. Πάντα και οσάκις επισκέφτηκε την ΑΔΑΕ, αυτό έγινε ύστερα από δικό του αίτημα. Και όπως έχω δηλώσει και με άλλη ευκαιρία, η πόρτα της ΑΔΑΕ είναι ανοικτή σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή, τους οποίους το άρθρο 8 §6 του πρόσφατου νόμου 5002/2022 (όπως εξ άλλου και το προϊσχύσαν άρθρο 5 §4 του ν.2225/1994) καθιστά θεσμικούς συνομιλητές μου.
»2. Ο κ. Πρωθυπουργός ουδέποτε ζήτησε να με συναντήσει. Και τούτο έγινε προφανώς διότι είχα τακτική επικοινωνία για θέματα αρμοδιότητας της ΑΔΑΕ όλα αυτά τα χρόνια που είμαι Πρόεδρος της Αρχής, με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Γεραπετρίτη. Είχα επίσης δύο συναντήσεις με δική μου πρωτοβουλία και με τον κ. Υπουργό της Δικαιοσύνης.
»3. Ουδέποτε ανέφερα ότι η ενημέρωση των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων πρέπει να περιορίζεται σε αναφορά στατιστικών στοιχείων σε σχέση με την άρση του απορρήτου. Αυτά ούτως ή άλλως δημοσιοποιούνται με την ετήσια έκθεση πεπραγμένων που συντάσσει η ΑΔΑΕ…
Συμπληρωματικά δε, είχα εξηγήσει ότι, ανεξαρτήτως των ανωτέρω, εκ των πραγμάτων είχε καταστεί αδύνατη η ενημέρωση των αρχηγών των κομμάτων για κάθε διάταξη, όταν αυτές το 2021, για παράδειγμα, έφτασαν τις 18.000 συνολικά. Τέλος, σημειώνω ως προς το θέμα αυτό ότι εκτός από την από 7.12.2022 αίτηση του κ. Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ουδέποτε πολιτικός αρχηγός μου είχε ζητήσει να τον ενημερώσω για οποιοδήποτε θέμα άρσης του απορρήτου… Εξ όσων γνωρίζω δεν απαγορεύεται στους Έλληνες κρατικούς λειτουργούς να καταθέτουν μαρτυρίες σε επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (στο οποίο ως γνωστόν μετέχουν και Έλληνες ευρωβουλευτές)…
Θεωρώ βαθύτατα προσβλητικό για την τιμή και υπόληψη μου τον ισχυρισμό ότι φιλοδοξώ να παίξω ρόλο πολιτικού παράγοντα. Από που αντλεί την διαπίστωση αυτή ο κ. κυβερνητικός εκπρόσωπος; Το παρελθόν μου επί 40 σχεδόν χρόνια στο Συμβούλιο της Επικρατείας και 4 σχεδόν χρόνια στην ΑΔΑΕ το αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφισβητήσεως. Περί αυτού μπορούν να μαρτυρήσουν όλοι όσοι με γνωρίζουν. Τίποτε δεν είναι πιο ξένο από τον χαρακτήρα μου και τις επιδιώξεις μου από την ανάμιξη μου στην πολιτική, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ράμμος.
Στο μεταξύ ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό (ΣΚΑΪ) αναφέρθηκε στο θέμα των υποκλοπών και την ΑΔΑΕ. Ο κ. Γεραπετρίτης διερωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να γνώριζε τα πρόσωπα που φέρονται να παρακολουθούνται για τα οποία μόλις χθες η ΑΔΑΕ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό». Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν είχε καμία ενημέρωση και καμία έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών δεν είχε φτάσει στον κ. Μητσοτάκη.
Ερωτηθείς αν η ΕΥΠ προχωρούσε σε αποφάσεις που υπερέβαιναν τις αρμοδιότητές της, ο κ. Γεραπετρίτης είπε πως «εάν συνέβαινε αυτό είναι καταδικαστέο», προσθέτοντας ότι όταν ο πρωθυπουργός πληροφορήθηκε την άρση απορρήτου του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, υπήρξε ανάληψη πολιτικής ευθύνης και νέο πλαίσιο για να θεραπευτούν συστημικές παθογένειες της ΕΥΠ. Καταλόγισε, δε, ευθύνες στον πρόεδρο τη ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο για πώς είναι δυνατόν να ενημερωθεί πρώτα ο κ. Τσίπρας και μετά ο κ. Μητσοτάκης.
«Η ΑΔΑΕ δεν είναι δικαστήριο. Η νομοθεσία προβλέπει για θέματα εθνικής ασφάλειας την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας και των αρχηγών κομμάτων. Για πρώτη φορά ο κ. Ράμμος επέλεξε να αλλάξει την ερμηνεία της νομοθεσίας και να ενημερώσει πρώτα τον κ. Τσίπρα» σημείωσε και πρόσθεσε: «Με την ενέργεια αυτή να δώσει προσωποποιημένη ενημέρωση, ο κ. Ράμμος καθίσταται μέρος πολιτικού παιχνιδιού λίγους μήνες πριν τις εκλογές». Στο ερώτημα εάν με την ενέργεια αυτή ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ καθίσταται υπόλογος, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι «υπάρχουν δικαστήρια που κρίνουν ανάλογες υποθέσεις».