Τι αποκαλύπτουν οι έρευνες της ΑΔΑΕ – Τα έξι πρόσωπα που “παγίδευσε” η ΕΥΠ
14/01/2023Νέες σημαντικές διαστάσεις φαίνεται να προσλαμβάνει η υπόθεση των υποκλοπών καθώς έρχονται στην επιφάνεια τα στοιχεία των ελέγχων που έχει πραγματοποιήσει μέχρι τώρα η ΑΔΑΕ στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της η ιστοσελίδα News247.gr, η ΑΔΑΕ έχει τεκμηριώσει την παρακολούθηση από την ΕΥΠ ενός εν ενεργεία Υπουργού της Κυβέρνησης και ανώτερων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας στα έξι πρόσωπα των οποίων τα κινητά είχαν «παγιδευεί» από την ΕΥΠ είναι ένας ενεργείας Υπουργός της Κυβέρνησης υπουργός, ένας στρατηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του οποίου η σιωπή για την υπόθεση των υποκλοπών έχει προκαλέσει πολιτική κόντρα, αξιωματικοί που χειρίζονται υποθέσεις εξοπλιστικών κι επίσης ένας πρώην σύμβουλος θεμάτων εθνικής ασφάλειας, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του εξαιτίας δηλώσεων που δεν συμφωνούσαν με το αφήγημα της κυβέρνησης.
Οι συγκεκριμένοι έλεγχοι της ΑΔΑΕ ολοκληρώθηκαν πριν από την περίφημη γνωμάτευση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τα γραφεία της ΑΔΑΕ και ζήτησε να ενημερωθεί για πιθανές άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου σε μια σειρά από πρόσωπα με σημαντικό θεσμικό ρόλο. Λίγα 24ωρα νωρίτερα, η εφημερίδα Documento είχε δημοσιεύσει την τέταρτη λίστα στόχων της ΕΥΠ που αφορούσε ανώτατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Το πρώτο δεκαήμερο της νέας χρονιάς, κλιμάκιο της ΑΔΑΕ μετέβη δύο φορές στους μεγαλύτερους παρόχους κινητής τηλεφωνίας (Cosmote, Vodafone, Wind), ζητώντας στοιχεία για πρόσωπα που περιλαμβάνονταν στο αίτημα Τσίπρα. Τα στοιχεία που έδωσαν οι εταιρείες έδειξαν ότι τα τηλέφωνα έξι προσώπων είχαν παγιδευτεί από τις κρατικές μυστικές υπηρεσίες. Από τις απαντήσεις των παρόχων στην ΑΔΑΕ, προκύπτει ότι οι παρακολουθήσεις των δύο εκ των έξι κράτησαν περίπου έναν χρόνο, ενώ των υπολοίπων ανανεώθηκαν δύο ή τρεις φορές (κάθε διάταξη είναι δίμηνη).
Ο Μητσοτάκης
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε για το όλο θέμα στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Αλεξανδρούπολη.
Στην απάντηση του επεσήμανε : «Δεν γνωρίζω τις συγκεκριμένες αποκαλύψεις, δεν τις έχω πληροφορηθεί. Επομένως δεν μπορώ να κάνω κάποιο σχόλιο. Αλλά μπορώ να σας πω ότι κατά καιρούς έχουν γραφτεί και έχουν ακουστεί πολλά, τα οποία δεν έχουν μέχρι σήμερα τεκμηριωθεί».
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι: «Όπως έχει πει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν είναι δική μας δουλειά να υποδεικνύουμε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου πως θα κινηθεί. Όπως δεν είναι δική μας δουλειά να υποδεικνύουμε στην ΑΔΑΕ πως θα κινηθεί. Και τώρα βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να υπάρχει θεσμική διαφωνία μεταξύ μίας Ανεξάρτητης Αρχής και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Θα ήταν καλό η διαφωνία αυτή να επιλυθεί και να εκτονωθεί αυτή η ένταση που υπάρχει σήμερα. Να αποφύγουμε να κομματικοποιούμε τη μία ή την άλλη άποψη ανάλογα με τις κομματικές μας προτιμήσεις».
Σημείωσε επίσης ότι: «Υπερασπιζόμαστε απόλυτα το νόμο που έχουμε ψηφίσει. Λέμε ότι ο νόμος είναι συνταγματικός. Και είναι συνταγματικός μέχρι ότου και εφόσον κριθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο ότι δεν είναι σωστός. Ορίζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο ένα πρόσωπο μπορεί να ζητήσει πληροφορίες για την παρακολούθηση του. Όλοι συμπεριλαμβανομένης και της ΑΔΑΕ έχουν υποχρέωση να συμμορφωθούν με το νόμο. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος και σαφής».
Στο ερώτημα εάν η ΑΔΑΕ τελικά διατηρεί ή όχι το δικαίωμα ελέγχου, ο πρωθυπουργός διαμήνυσε με νόημα: «’Ημουν πολύ σαφής σε αυτό που είπα. Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί κάποιο φυσικό πρόσωπο να πληροφορηθεί εάν παρακολουθείται ή όχι, καθορίζεται με απόλυτη σαφήνεια από το νομικό πλαίσιο με το οποίο έχουμε ψηφίσει».
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος σε ανακοίνωση του ανέφερε: «Αντί ο κ. Μητσοτάκης να παριστάνει τον εγγυητή της εθνικής ασφάλειας και να ανακοινώνει την υποψηφιότητά του στον Έβρο, καλό είναι να εξηγήσει στον ελληνικό για ποιο λόγο παρακολουθούσε όλη την ηγεσία των ενόπλων δυνάμενων. Ποιος ο δήθεν εθνικός λόγος που η ΕΥΠ άκουγε τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, τον Σύμβουλο εθνικής ασφάλειας και τους επικεφαλής των εξοπλιστικών προγραμμάτων; Εκτός και αν όλα είναι ψέματα. Αν είναι ψέματα όμως, γιατί τρέμει τον έλεγχο της ΑΔΑΕ στους παρόχους και με θράσος καλεί την Ανεξάρτητη Αρχή να συμμορφωθεί με το νόμο συγκάλυψης που ψήφισε; Ό,τι και να κάνει, η αλήθεια θα βγει στο φως και τότε ο υπονομευτής της δημοκρατίας και της εθνικής ασφάλειας θα πρέπει να αφήσει την υποκρισία και να λογοδοτήσει».
Το ΠΑΣΑΟΚ – ΚΙΝΑΛ με αφορμή τις όλες προαναφερθείσες εξελίξεις καλεί την κυβέρνηση να δώσει καθαρές απαντήσεις εδώ και τώρα.
Σε ανακοίνωση του τονίζει: «Ο Πρωθυπουργός, που το 2019 υπήγαγε την ΕΥΠ στον προσωπικό του έλεγχο και εργαλειοποίησε το “απόρρητο” για να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια, βάπτισε “θεσμική διαφωνία” την ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία της ΑΔΑΕ. Μια τόσο προδήλως αντισυνταγματική συμπεριφορά δηλώνει είτε απώλεια κάθε επαφής με τη θεσμική πραγματικότητα μιας χώρας μέλους της Ε.Ε. είτε τρόμο μπροστά στο ενδεχόμενο νέων αποκαλύψεων.
»Σήμερα η ιστοσελίδα News247.gr δημοσιεύει ότι η ΑΔΑΕ έχει τεκμηριώσει την παρακολούθηση από την ΕΥΠ ενός εν ενεργεία Υπουργού της Κυβέρνησης και ανώτερων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Απαιτούνται καθαρές απαντήσεις εδώ και τώρα.
»Η συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησης να γίνουν οι εκλογές στο σκοτάδι και σε τοξικό κλίμα, είναι μια επικίνδυνη επιλογή για τη χώρα μας, ιδιαίτερα σε αυτές τις κρίσιμες γεωπολιτικές συνθήκες, όπου πρέπει να προκρίνονται το πολιτισμένο κλίμα αντιπαράθεσης και η θεσμική συμπεριφορά».