Τί δείχνει δημοσκόπηση για την κούρσα διαδοχής του ΚΙΝΑΛ
06/11/2021Λιγότερο από ένα μήνα πριν στηθούν οι κάλπες για την ανάδειξη νέου προέδρου και τα επιτελεία των υποψηφίων για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ έχουν πατήσει γκάζι ενόψει της 5ης Δεκεμβρίου. Σημερινή δημοσκόπηση της GPO που δημοσιεύεται στα “Νέα”, ρίχνει νέο φως στη μάχη των έξι. Σύμφωνα με την ταυτότητα της έρευνας απάντησαν στις ερωτήσεις περισσότερα από 1.000 άτομα άνω των 17 ετών, μέλη και μη του κόμματος.
Οι ερωτώμενοι κλήθηκαν αρχικά να απαντήσουν για το ποιον υποψήφιο είναι πιο πιθανό να ψηφίσουν, αλλά οι απαντήσεις χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες: σε όσους δήλωσαν ότι σίγουρα ή μάλλον θα συμμετέχουν στις εσωκομματικές εκλογές και σε όσους δηλώνουν ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ στις εθνικές κάλπες. Ο Ανδρέας Λοβέρδος προηγείται και στις δύο κατηγορίες ψηφοφόρων, αλλά συγκριτικά βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση στον γενικό πληθυσμό.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Γιώργος Παπανδρέου. Το όνομά του φαίνεται πως έχει ακόμα απήχηση ανάμεσα στους ψηφοφόρους του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, γεγονός που δημιούργησε άμεσα μία κάποια συσπείρωση γύρω από τον πρώην πρωθυπουργό. Τρίτος έρχεται ο Νίκος Ανδρουλάκης, που στις προηγούμενες κάλπες βρέθηκε στο δεύτερο γύρο, χάνοντας από την τότε πρόεδρο Φώφη Γεννηματά.
Οι άλλοι τρεις υποψήφιοι συγκεντρώνουν μονοψήφια ποσοστά, γεγονός που δημιουργεί κούρσα “δύο ταχυτήτων”. Την έκπληξη μεταξύ τους πάντως φαίνεται να κάνει ο νεότερος συμμετέχων στον αγώνα διεκδίκησης, ο τέως εκπρόσωπος Τύπου, Παύλος Χρηστίδης. Ο νεαρός πολιτικός από το Ναύπλιο, που έχει κάνει το “Restart” κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας του, συγκεντρώνει 6,2% και στις δύο πληθυσμιακές ομάδες, έναντι του 4,3% που συγκεντρώνει ο Παύλος Γερουλάνος και του 4,1% (3,7% μεταξύ ψηφοφόρων ΚΙΝΑΛ) του Χάρη Καστανίδη.
Αντιδράσεις για τη δημοσκόπηση
Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι παρά την υψηλή επίδοση του Γιώργου Παπανδρέου στην λεγόμενη πρόθεση ψήφου, ο πρώην πρωθυπουργός συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά αρνητικής γνώμης –και τα μικρότερα θετικής!– ανάμεσα σε όλους τους υποψηφίους, και στις δύο ερωτηθείσες ομάδες. Συγκεκριμένα, οι αρνητικές γνώμες για το πρόσωπό του στη μερίδα κόσμου που σκοπεύει να συμμετέχει στις εκλογές ανέρχονται στο 51,8%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του ανάμεσα στα μέλη του ΚΙΝΑΛ είναι στο 46,2%.
Και τα δύο ποσοστά δεν είναι καν κοντινά με εκείνα του αμέσως επόμενου σε χαμηλό θετικής γνώμης, που σύμφωνα με την έρευνα είναι ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος συγκεντρώνει αρνητικές γνώμες της τάξεως του 41,9% και 37% αντιστοίχως. Περισσότερο αγαπητός εκ των υποψηφίων παρουσιάζεται ο Νίκος Ανδρουλάκης, με 78,8% θετικές απόψεις σε όσους θα συμμετέχουν και 82,5% στα μέλη του κόμματος. Ακολουθούν κατά σειρά οι Ανδρέας Λοβέρδος, Παύλος Χρηστίδης και Παύλος Γερουλάνος.
Ο Γιώργος Παπανδρέου που βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Αγρίνιο για τους σκοπούς της προεκλογικής του εκστρατείας, αντέδρασε εμμέσως πλην σαφώς στα ευρήματα της έρευνας της GPO. «Κάποιοι δεν πιστεύουν στην ανοιχτή κοινωνία, δεν αναγνωρίζουν κυρίαρχο το λαό, αλλά πιστεύουν σε μία κλειστή δημοκρατία, μία ελεγχόμενη από αυτούς Ελλάδα, με τους πολίτες εξαρτημένους, χειραγωγήσιμους, ελεγχόμενους. Και προσπαθούν με διάφορες μεθόδους να υπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Σε κάθε περίπτωση, απέναντι στις κατασκευασμένες εντυπώσεις, μόνο οι δημοκράτες και προοδευτικοί πολίτες με την ψήφο τους μπορούν και θα δώσουν την απάντηση. Και θα είναι όπως πάντα καταλυτική».
Στο κάδρο το debate
Καθολικής αποδοχής από τους έξι υποψηφίους απολαμβάνουν οι προτάσεις για την διεξαγωγή debate. Το θέμα άνοιξε με επιστολή του στην αρμόδια επιτροπή (ΕΔΕΚΑΠ) ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, που ζήτησε να υπάρξουν δύο τηλεμαχίες πριν την πρώτη αναμέτρηση, και εφόσον δεν προκύψει νικητής, ακόμη μία μεταξύ των δύο “μονομάχων” της δεύτερης Κυριακής.
Την ιδέα αγκάλιασαν και οι Γιώργος Παπανδρέου, Χάρης Καστανίδης και Ανδρέας Λοβέρδος, με τον τελευταίο μάλιστα να αποσαφηνίζει ότι δεν έχει πρόβλημα με τον αριθμό των debate, τασσόμενος υπέρ της συνεννόησης μεταξύ των υποψηφίων. Πρότεινε, μάλιστα, την ιδέα να υπάρξει ελεύθερος διάλογος μεταξύ υποψηφίων ή και δημοσιογράφων. Ο Παύλος Γερουλάνος συμμερίστηκε μεν την ανάγκη για την διεξαγωγή συζήτησης, κατέθεσε όμως την δική του πρόταση, αυτή να γίνει σε τέσσερις πρωτεύουσες περιφερειακών νομών, με συγκεκριμένη θεματική ενότητα ανά τηλεμαχία.
Από τη μεριά του ο Παύλος Χρηστίδης δήλωσε ότι «όσα περισσότερα debate διεξαχθούν, τόσο το καλύτερο», ενώ έβαλε στο τραπέζι και τη συμμετοχή πολιτών στη συζήτηση μεταξύ των υποψηφίων. Μία μάλλον αμερικανικής προέλευσης ιδέα, καθώς αυτό είναι κάτι που συνηθίζεται στις τηλεμαχίες υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση το θέμα φαίνεται να δρομολογείται και τις επόμενες μέρες αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις επ’ αυτού.
Οι ρυθμιστές της κούρσας
Τα υπάρχοντα δεδομένα, αν δεν προκύψουν αξιοσημείωτες αλλαγές, οδηγούν τις εκλογές για την ηγεσία του κόμματος σε δεύτερο γύρο. Αυτό που δεν είναι βέβαιο είναι το ποιοι από τους τρεις που φαίνεται να έχουν ισχυρό προβάδισμα (Ανδρέας Λοβέρδος, Γιώργος Παπανδρέου και Νίκος Ανδρουλάκης) θα είναι τελικά οι δύο υποψήφιοι που θα κόψουν πρώτοι το νήμα και θα αναμετρηθούν μεταξύ τους για την προεδρία. Φυσικά όταν πρόκειται για εκλογές, πάντοτε υπάρχει ο αστάθμητος παράγων που μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπές. Όμως όπως προκύπτει κι από τη δημοσκόπηση, το ότι στον δεύτερο γύρο θα είναι δύο από τους τρεις προαναφερόμενους είναι μία ασφαλής πολιτική εκτίμηση.
Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να υποτιμάται ο ρόλος των “μικρότερων” υποψηφίων, οι οποίοι, προσφέροντας την στήριξή τους σε κάποιον από τους “φιναλίστ”, μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του αποτελέσματος. Εξάλλου, κανείς δεν εγγυάται ότι ο νικητής του πρώτου γύρου, θα κερδίσει απαραίτητα και την προεδρία στον δεύτερο. Λαμπρό παράδειγμα αυτού, ο σημερινός πρωθυπουργός στη μάχη για την ηγεσία της ΝΔ.
Σε ρυθμιστή των εξελίξεων θα αναδειχθεί αυτόματα και όποιος διεκδικητής βγει τρίτος, καθώς, όπως σήμερα διαμορφώνονται οι ισορροπίες, θα έχει ένα αξιοσημείωτο ποσοστό υποστηρικτών. Χωρίς βέβαια να σημαίνει αυτό ότι σε έναν πιθανό δεύτερο γύρο οι ψήφοι κάποιου εκ των αποκλεισμένων θα διοχετευθούν αμιγώς προς την κατεύθυνση που αυτός θα υποδείξει.
Πολλοί τη δεύτερη Κυριακή μπορεί να επιλέξουν την αποχή ή να κινηθούν αυτοβούλως. Πολλά, πάντως, θα κριθούν από την προσέλευση των πολιτών την ημέρα της κάλπης. Κάποιους από τους υποψηφίους τους ευνοεί η μεγάλη συμμετοχή (της τάξεως των 200.000 και) και άλλους η μικρότερη. Γι’ αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη, αφού, εκτός των άλλων, τη συμμετοχή θα επηρεάσει και η ένταση της πανδημίας.