ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Τί δείχνουν τα άλλα αντ’ άλλων κυβέρνησης και Φλώρου για την έκθεση της ΕΥΠ

Σε Καστελλόριζο, Στρογγύλη και Ρόδο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Είναι κοινοτοπία πλέον η διαπίστωση που ακολουθεί κάθε νέο κύκλο αποκαλύψεων γύρω από την σκοτεινή υπόθεση των υποκλοπών: Εάν αυτά συμβαίνανε σε οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα και όχι μόνο της Δύσης, η κυβέρνηση θα είχε πέσει και οι υπεύθυνοι θα έδιναν λόγο στην Δικαιοσύνη, που φυσικά δεν θα είχε επικεφαλής Εισαγγελέα τον Ισίδωρο Ντογιάκο. Τα καινούργια στοιχεία από την έκθεση της ΕΥΠ είναι αποκαλυπτικά για το σκάνδαλο.

Την ίδια στιγμή, βαθαίνει την θεσμική κρίση, ενώ είναι πλέον εμφανής η αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας “Documento”, συμπυκνωμένα προκύπτει:

  • Η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο και άλλα στελέχη της ηγεσίας του στρατεύματος.
  • Από την παρακολούθηση της ΕΥΠ προέκυψε ότι ο στρατηγός ελέγχεται για την αγορά οικίας αξίας 1,2 εκατομμυρίων ευρώ έναντι 600.000 με μαύρα χρήματα, με ερωτηματικό αν συνδέονται με τα εξοπλιστικά προγράμματα.
  • Ο στρατηγός Φλώρος έχει κάκιστη σχέση με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης, τον υπονομεύει σε συγκεκριμένα θέματα και χαρακτηρίζει τις απόψεις του “σαχλαμάρες”.

Η όλη υπόθεση ευτελίζει την συνταγματική τάξη, διασύρει τον πολιτικό κόσμο – την κυβερνητική πλειοψηφία και τη ΝΔ – και απαξιώνει την θεσμική λειτουργία της δημοκρατίας. Παράλληλα καταδεικνύει την “προδοσία” των ΜΜΕ και των παραγόντων του Τύπου, που συμμετέχουν στο παιχνίδι της συγκάλυψης. Η κυβέρνηση απάντησε με την γνωστή πλέον αμηχανία κινούμενη στην γκρίζα ζώνη: Επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζοντάς του «υπονόμευση των Ενόπλων Δυνάμεων» και κάνει λόγο για «ατεκμηρίωτο και απολύτως αναξιόπιστο υλικό από ρυπαρά δίκτυα». Ωστόσο δεν διαψεύδει το δημοσίευμα της εφημερίδας “Documento”.

Σιγή για την έκθεση της ΕΥΠ

Η κυβέρνηση, όμως, οφείλει επιτέλους να απαντήσει αν η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, που υπαγόταν στον πρωθυπουργό, παρακολουθούσε τον αρχηγό του στρατεύματος για λόγους προστασίας της εθνικής ασφάλειας ή εμπλοκής σε οργανωμένο έγκλημα. Ακολούθως γεννάται το ερώτημα, ποια θεωρεί ρυπαρά δίκτυα η κυβέρνηση; Δίκτυα μέσα στην ΕΥΠ; Επιπλέον γιατί επιτίθεται στη αξιωματική αντιπολίτευση; Δεν είναι στον θεσμικό της ρόλο η άσκηση ελέγχου όταν υπάρχουν βάσιμα στοιχεία;

Ο στρατηγός Φλώρος από την πλευρά του επίσης δεν απάντησε, ούτε ζητά να διερευνηθεί αν τελούσε υπό παρακολούθηση, παρότι τα στοιχεία είναι επαρκή, αλλά ούτε προσέφυγε στην Δικαιοσύνη για όσα του προσάπτονται για την αγορά της οικίας. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προσφύγει κατά της ΕΥΠ. Ο κ. Φλώρος μάλιστα καλύφθηκε πίσω από ανακοίνωση του Επιτελείου, ένδειξη όχι ιδιαίτερα θαρραλέου ανδρός.

Δεν απαντά ο Κωνσταντίνος Φλώρος ως πρόσωπο για την φοροδιαφυγή και την διακίνηση μαύρου χρήματος που του καταλογίζεται, αλλά ούτε και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου για το θεσμικό θέμα της παρακολούθησης από μία άλλη υπηρεσία εθνικής ασφάλειας. Απαντά το στράτευμα, κάτι που τουλάχιστον δεν συνηθίζεται. Το ότι η κυβέρνηση δηλώνει την εμπιστοσύνη της στην ηγεσία του στρατεύματος και ο στρατηγός Φλώρος επιστρέφει την εμπιστοσύνη και την αγαστή συνεργασία, παραπέμπει περισσότερο σε σχέσεις αλληλο-συγκάλυψης, παρά σε θεσμικές σχέσεις κυβέρνησης και ηγεσίας του στρατεύματος.

Το ύφος της υπόλοιπης ανακοίνωσης της κυβέρνησης τα στομφώδη περί «προσήλωσης στο εθνικό συμφέρον» και σε «έξωθεν και έσωθεν εχθρούς» και η υπόρρητη απειλή ότι η Δικαιοσύνη θα διερευνήσει «για ποιους σκοπούς διοχετεύεται συστηματικά, από ρυπαρά δίκτυα, τέτοιο περιεχόμενο προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις», παραπέμπει σε λειτουργία καθεστώτος. Συμπερασματικά, η κυβέρνηση δεν διαψεύδει ότι ο στρατηγός Φλώρος ήταν υπό παρακολούθηση, αντίθετα απειλεί ότι θα διώξει όσους φέρνουν στο φως στοιχεία για την σκοτεινή λειτουργία της ΕΥΠ επί των ημερών του πρωθυπουργού.

Το κρίσιμο ερώτημα

Τα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα του στρατηγού απαντούν ίσως στο γιατί δεν νιώθει να θίγεται η στρατιωτική του τιμή και να ζητά απαντήσεις για την παρακολούθησή του ή να παραιτηθεί. Από την άλλη τα στοιχεία για φοροδιαφυγή – ακόμη και αν αποδειχθεί – δεν δικαιώνουν την παρακολούθηση από την ΕΥΠ, η οποία εξ ορισμού γίνεται μόνο όταν υπάρχουν ενδείξεις εθνικής απειλής. Εκτός εάν η ΕΥΠ είχε παρόμοια στοιχεία. Τότε όμως τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα: Πώς μπορεί ο πρωθυπουργός να τον διατηρεί στην θέση του;

Εν κατακλείδι προκύπτει το ερώτημα: Η κυβέρνηση “κράτα” και εκβιάζει τον αρχηγό του στρατεύματος για λόγους που σχετίζονται με τα δισεκατομμύρια των εξοπλιστικών προγραμμάτων, όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση; Ο δε στρατηγός Φλώρος δεν πράττει ότι επιβάλλει η στρατιωτική του τιμή, για να μην αποκαλυφθεί η υπόθεση διαφθοράς, για την οποία, εμμέσως πλην σαφώς, τον κατηγορεί η μη διαψευσθείσα έκθεση της ΕΥΠ;

Ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη που έδωσε στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Θράκη, σε τοπικούς εκπροσώπους του Τύπου, έμεινε πιστός στην αρχική του στάση ότι καίτοι επικεφαλής της ΕΥΠ δεν γνώριζε τι έπραττε η Υπηρεσία, ακόμη και σε θέματα που αφορούν την ηγεσία του στρατεύματος, ενώ βάφτισε την αντισυνταγματική παρέμβαση Ντογιάκου έναντι της ΑΔΑΕ, θεσμική αντιπαράθεση. Όπως έχουν δείξει ακόμη και αυτές οι φιλικές δημοσκοπήσεις, ούτε το κοινό των ψηφοφόρων του κόμματός του δεν τον πιστεύει.

Όσο για τους βουλευτές του, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ασχολούνται μόνο με το αν η χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων θα έχει συνέπεια στο εκλογικό αποτέλεσμα, δηλαδή πιο απλά αν θα επανεκλεγούν για να συνεχίσουν να εισπράττουν την βουλευτική αποζημίωση…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι