Δημοσκόπηση για πρόθεση ψήφου & Κεντροαριστερά – Γιατί ο Κασσελάκης “άδειασε” την Τζάγκρη
20/06/2024Το κυβερνόν κόμμα κυριαρχεί στην πρόθεση ψήφου. Ο πρώην πρωθυπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είναι το πρόσωπο που μπορεί να ενώσει την Κεντροαριστερά σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO μεταξύ των προσώπων που θεωρείται ότι μπορούν να ενώσουν την κεντροαριστερά πρώτος είναι ο Αλέξης Τσίπρας με 19% , δεύτερος ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης με 10,6%, τρίτος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης με 10,4%, τέταρτος ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας με 9,3% και ακολουθούν ο Παύλος Γερουλάνος, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο Παύλος Χρηστίδης, όλοι τους στελέχη του ΠΑΣΟΚ.. Το υψηλότερο ποσοστό, 28,9% συγκεντρώνει η αυθόρμητη απάντηση “κανένας από αυτούς”.
Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ πρώτος έρχεται και πάλι ο Αλέξης Τσίπρας που συγκεντρώνει 45,6%, ενώ ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης με 27,2%. Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ πρώτος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης με 32,2% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 13.2%
Στο ερώτημα αν πρέπει να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ναι και μάλλον ναι απαντά το 70,9%. Την ίδια απάντηση δίνει το 52,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Για την άμεση εκλογή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, το 66,4% λέει ναι και μάλλον ναι, ενώ το 24,1% διαφωνεί. Στο σύνολο των ερωτηθέντων, καταλληλότερος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θεωρείται ο Νίκος Ανδρουλάκης από το 20,7%, ο Χάρης Δούκας από το 16,5% , ο Παύλος Γερουλάνος από το 13,3% και ακολουθούν ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο Παύλος Χρηστίδης. Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιλέγεται από το 34,5%, ο Παύλος Γερουλάνος από το 17,7%, ο Χάρης Δούκας από το 17,2% και ακολουθούν ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο Παύλος Χρηστίδης.
Να σημειωθεί πως ο Νίκος Ανδρουλάκης αμφισβητείται έντονα από πλειάδα στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ενώ εσωκομματικούς κραδασμούς αντιμετωπίζει και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης. Σε παρέμβασή του, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη ένωσης ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για να αντιμετωπιστεί η ΝΔ και η «άνοδος της ακροδεξιάς», όπως επεσήμανε.
Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 29,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 13,7%, το ΠΑΣΟΚ 12,4%, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση 8%, η Νίκη 3,3%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,1%, η Φωνή Λογικής 3,3% και η Νέα Αριστερά 1,9%. Τέλος, η έρευνα αποτυπώνει τα αίτια της υψηλής αποχής στις ευρωεκλογές, αλλά και την άποψη των πολιτών για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Το 50,3% δηλώνει ότι απείχε από τις ευρωεκλογές για πρακτικούς λόγους όπως η υγεία, η εργασία και η απόσταση. Το 58,3% αξιολογεί αρνητικά και μάλλον αρνητικά τον ανασχηματισμό, ενώ το 33,8% τον αξιολογεί θετικά και μάλλον θετικά.
Τί συνέβη με Κασσελάκη-Τζάκρη
Την ίδια στιγμή, ο Στέφανος Κασσελάκης “άδειασε” τη Θεοδώρα Τζάκρη και δέχεται να γίνει η συζήτηση των προτάσεων του κόμματος, παρουσία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Νωρίτερα σήμερα η Θεοδώρα Τζάκρη είχε σημειώσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αρνητικός στην πρόταση Χατζηδάκη για συζήτηση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Ωστόσο, ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης με ανάρτησή του έδειξε να κάνει στροφή 180 μοιρών. «Οι προτάσεις νόμου που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών συζητούνται στη Βουλή. Με ανοικτά μικρόφωνα. Ωστόσο, θα βρεθούμε να τις παρουσιάσουμε σε όποιον ”κήπο” μας ζητηθεί» λέει. «Στην αρχή ήταν τα ”λεφτόδεντρα’, μετά ήρθε το ΓΛΚ να δικαιώσει την κοστολόγηση των προτάσεών μας για την ακρίβεια και το φορολογικό. Τώρα τα νέα ”δέντρα”, αυτά της αποφυγής της συζήτησης, τα ποτίζει προσχηματικά ο κ. Τασούλας. Η συζήτηση των κηπουρών και των περικοκλάδων δε θα μειώσει την ακρίβεια. Μην κρύβεστε πίσω από άλλους κ. Μητσοτάκη. Φέρτε ΤΩΡΑ στη Βουλή για συζήτηση τις προτάσεις νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια και τη φορολογία».
Νωρίτερα, τις δηλώσεις της Θεοδώρας Τζάκρη σχολίασε και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. «Αρχικά νόμιζα ότι “γκρεμίστηκε κάποιος φούρνος” και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεχθεί να συζητήσουμε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το δημοσιονομικό κόστος των προτάσεων Κασσελάκη με στοιχεία και παρουσία εκπροσώπων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Το ξανασκέφτηκαν, κατάλαβαν τι θα συνέβαινε και ξαναγύρισαν στην ασφάλεια των πολιτικών παραμυθιών. Διότι στη συζήτηση αυτή θα αποδεικνυόταν το μέγεθος του λαϊκισμού και των ψεμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Θα αποδεικνυόταν ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία δεν είχαν κοστολογηθεί και εάν υπήρχε ποτέ η πιθανότητα να εφαρμοστούν θα οδηγούσαν την οικονομία στα βράχια. Δηλαδή, σε νέα επιτήρηση και μνημόνια».