ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Οι δηλώσεις των αρχηγών για το αποτέλεσμα – Ποιοι εκλέγονται – Ρεκόρ αποχής

Κάτω από το 30% η ΝΔ και εφτά κόμματα στην Ευρωβουλή – Ποιοι εκλέγονται

Με ενσωματωμένο σχεδόν το σύνολο της επικράτειας (97,5%) το κυβερνών κόμμα λαμβάνει ποσοστό 28,04% και καταλαμβάνει τις 7 από τις 21 έδρες, χάνοντας μία σε σχέση με την προηγούμενη ευρωκοινοβουλευτική περίοδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ με 14,94% κερδίζει 4 έδρες, δύο λιγότερες σε σχέση με τις εκλογές του 2019.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 12,85%, που είναι αυξημένο κατά περίπου ποσοστιαίες μονάδες, με αποτέλεσμα να κερδίζει 3 έδρες, μία επιπλέον σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές Στην τέταρτη θέση ανεβαίνει η Ελληνική Λύση με 9,43%, επίσης 5,5% πάνω από τις προηγούμενες ευρωεκλογές, με αποτέλεσμα να καταλαμβάνει 2 έδρες, που σύμφωνα με την Singular Logic μπορεί τελικά να γίνουν 3. Ακολουθεί το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (ΚΚΕ) με ποσοστό 9,28% (+4% σε σχέση με το 2019) το οποίο διατηρεί τις δύο έδρες.

Με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, τρία ακόμα κόμματα κερδίζουν για πρώτη φορά έδρα στο ευρωκοινοβούλιο. Πρόκειται για την Νίκη που λαμβάνει ποσοστό 4,41%, την Πλεύση Ελευθερίας με 3,42% και την Φωνή Λογικής με 3,06%, η οποία τελικώς φαίνεται πως εκλέγει ευρωβουλευτή. Ακολουθούν το ΜέΡΑ25 με 2,49%, η Νέα Αριστερά με 2,42%, οι Πατριώτες με 1,44%, οι Δημοκράτες 1,43% και ο Κόσμος 1,06%. Το ποσοστό συμμετοχής είναι στο 40,95% που σημαίνει ότι η αποχή αγγίζει το ποσοστό ρεκόρ του 60%

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δηλώσεις για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών: «Ευχαριστώ από καρδιάς όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Οι ευρωβουλευτές μας θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό. Το κόμμα μας δεν έφτασε στο στόχο που είχαμε θέσει… Γνωρίζαμε εξαρχής ότι αυτή η εκλογή θα ήταν πολύ δύσκολη. Προεκλογικά έλειψε ο ουσιαστικός προβληματισμός για το μέλλον της Ευρώπης ενώ υπήρξαν και πολλοί ψηφοφόροι που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για την καθημερινότητά τους με πρώτο την ακρίβεια».

«Σημειώνω ότι στη Γαλλία και στη Γερμανία κραταιά κυβερνητικά κόμματα υποχώρησαν ενώ στην Ελλάδα η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη» είπε ο πρωθυπουργός. «Οι εκλογές αυτές γίνονται αφετηρία μιας νέας διαδρομής πριν το 2027. Από αύριο στρεφόμαστε με μεγαλύτερη ένταση στα προβλήματα. Έχουμε 3 χρόνια μπροστά μας χωρίς εκλογές. Όπως η Ελλάδα του 2024 είναι καλύτερη από το 2019 έτσι και η Ελλάδα του 2027 θα είναι καλύτερη από τη σημερινή» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Δήλωση Κασσελάκη

Δήλωση για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, τονίζοντας πως «το άλλοθι του 41% έχει πλέον τελειώσει». «Αυτούς τους μήνες είμαστε ένα κόμμα που αυτούς τους μήνες έχει περάσει πάρα πολλά, μετά την οδυνηρή ήττα. Περάσαμε από δύο διασπάσεις, μέχρι να φτάσουμε στο μόνο ευρωψηφοδέλτιο που επέλεξε η ίδια η κοινωνία. Και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι περήφανα για τον εαυτό τους», τόνισε ο Στ. Κασσελάκης.

«Εκεί που άλλοι με τεράστια χρέη και ύποπτα κονδύλια για διαφημίσεις συμβούλους, κομματικές δαπάνες, απέναντι σε εμάς, που μέσα στα μέτρα μας μείναμε ηθικοί όπως έπρεπε, καταφέραμε να μειώσουμε τη διαφορά από το 23% στο 13%. Το άλλοθι του 41% έχει πλέον τελειώσει. Αυτό είναι μια επιλογή του ελληνικού λαού. Το άλλοθι του 41% έχει πλέον τελειώσει», υπογράμμισε για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, σημειώνοντας ότι «ο ελληνικός λαός μου έχει δώσει τον χώρο και τον χρόνο για να χτίσω κυβερνητική πρόταση.

«Είμαι περήφανος για όλες και για όλους σας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι και οι τέσσερις ευρωβουλευτές του κόμματος θα προσφέρουν τα πάντα για να είναι η Ευρώπη η Ευρώπη των πολλών. «Ο κόσμος είπε ότι υπάρχει μια άλλη επιλογή, μια ανθρωποκεντρική πολιτική. Και αυτό είναι το πρώτο βήμα για ένα κόμμα που εξελίσσεται και αλλάζει εν κινήσει, για έναν άνθρωπο άγνωστο που ήρθε εδώ μπροστά σας και με την καθαρότητά του προσπαθεί να φέρει πρόοδο. Δεν έχω τύψεις για τίποτα. Ο ελληνικός λαός μου έχει δώσει ξεκάθαρα την εντολή να σχηματίσω εναλλακτική πρόταση. Και αυτό θα κάνω, όπως είπα και προεκλογικά, θα εμπνεύσουμε τον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είμαι πολύ χαρούμενος για όσα έχουμε πετύχει. Συνεχίζουμε με τη συλλογικότητά μας, τις αξίες της Αριστεράς και το βλέμμα στο μέλλον που θέλουμε να χτίσουμε», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΝΔ με διαφορά 13 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με εκατέρωθεν απώλειες σχεδόν κατά 5,5% και 9% αντίστοιχα και άνοδο των κομμάτων που κινούνται στα δεξιά της πολιτικής κλίμακας, καθώς και της αποχής που αγγίζει το 60% κατέγραψαν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα.

Νίκος Ανδρουλάκης

«Η πλειοψηφία των συμπολιτών μας δε συμμετείχε σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Ως νέος πολιτικός δε συμβιβάζομαι με μια τέτοια αρνητική εξέλιξη. Για αυτό και θα αγωνιστώ με όλους μου τις δυνάμεις» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών.

«Υπάρχει μια ισχυρή στροφή στην ακροδεξιά. Πρέπει να προβληματίσει την κυβέρνηση…» τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης για τις Ευρωεκλογές, επισημαίνοντας ότι «σε αυτές τις εκλογές η ΝΔ έχει υποστεί βαριά ήττα χάνοντας 14 μονάδες… Τιμωρήθηκε η αλαζονεία της, η ασυδοσία της και η διαφθορά».

Για το ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε ότι «θα συνεχίσουμε τη σοβαρή, αξιόπιστη αντιπολίτευση». «Σε τρίτη κατά σειρά εκλογική αναμέτρηση αυξήσαμε τα ποσοστά μας, πολύ πάνω από τις εκλογές του 2019. Είμαστε 2η δύναμη σε 19 νομούς της χώρας… Θέλουμε ξανά να πρωταγωνιστήσουμε».

Η μάχη των εδρών

Ο Γιώργος Αυτιάς κερδίζει την πρωτιά στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, καθώς προηγείται σε σταυρούς με αρκετά μεγάλη διαφορά από τους συνυποψηφίους του. Με ενσωματωμένο σχεδόν το 15% της σταυροδοσίας, ακολουθεί ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης με ασφαλή διαφορά από τον τρίτο που είναι ο κρατούμενος στις αλβανικές φυλακές Φρέντης Μπελέρης.

Τις υπόλοιπες τέσσερις θέσεις που εξασφαλίζουν έδρα στην Ευρωβουλή καταλαμβάνουν η Ελίζα Βόζεμπεργκ, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, η Ελεονώρα Μελέτη και ο Δημήτρης Τσιόδρας. Στον ΣΥΡΙΖΑ, που κερδίζει τέσσερις έδρες, προηγούνται κατά σειρά ο Κώστας Αρβανίτης, ο Νίκος Φαραντούρης, ο Νίκος Παππάς και η Έλενα Κουντουρά.

Προβάδισμα στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έχει ο Νίκος Παπανδρέου, ενώ για τις άλλες δύο έδρες προηγούνται ο Γιάννης Μανιάτης και ο Σάκης Αρναούτογλου. Στην Ελληνική Λύση την πρωτιά εξασφαλίζει άνετα ο Φραγκούλης Φράγκος, ενώ προβάδισμα για τη δεύτερη έδρα έχει η Γαλάτω Αλεξανδράκη.

Στο ΚΚΕ τις δύο έδρες φαίνεται πως κερδίζουν ο Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος και ο Κωνσταντίνος Παπαδάκης. Για τη μία έδρα που καταλαμβάνουν η ΝΙΚΗ, η Πλεύση Ελευθερίας και ίσως η Φωνή Λογικής προηγούνται, αντίστοιχα, ο Νίκος Αναδιώτης, η Μαρία Ζαχαρία και η Αφροδίτη Λατινοπούλου.

Πανηγυρισμοί στην Χειμάρρα

Η ελληνική μειονότητα στη Χειμάρρα της Αλβανίας πανηγυρίζει μετά τις πρώτες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών 2024 και τη διαφαινόμενη εκλογή του Φρέντη Μπελέρη, καθώς έως τώρα βρίσκεται στην 3η θέση των ευρωβουλευτών που αναμένεται να εκλέξει η ΝΔ. Με την ανακοίνωση των ονομάτων, το Open συνδέθηκε απευθείας με τη Χειμάρρα, όπου η οικογένεια του Φρέντη Μπελέρη, υποψήφιου ευρωβουλευτή, και άτομα της ελληνικής μειονότητας είχαν μαζευτεί για να γιορτάσουν την εκλογή του.

Η πιο στενή συνεργάτιδα του Φρέντη Μπελέρη ανέφερε αρχικά: «Είναι αισιόδοξος, αλλά αγχωμένος, και ελπίζει για το καλύτερο. Είναι συγκρατημένος και έχει ανάμεικτα συναισθήματα. Δεν είναι όπως είναι όλοι οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές, θα παραμείνει έγκλειστος». Ο ίδιος ανέφερε ότι θα απευθύνει μήνυμα σήμερα το βράδυ μέσα από τις φυλακές. Ένα μήνυμα όχι μόνο για τη Χειμάρρα αλλά σε όλη την Ελλάδα.

Αναφορικά με το αν ο Φρέντης Μπελέρης θα βγει από τη φυλακή, σε περίπτωση που θα πρέπει να δώσει το «παρών» όπου θα απαιτείται, αναφέρεται ότι δεν υπάρχει πια διαδικασία ορκωμοσίας ευρωβουλευτών. Ωστόσο, πραγματοποιείται μία συνέλευση στις 16 Ιουλίου, όπου θα χρειαστεί ειδική άδεια για να παραστεί.

Στοιχεία από τα αποτελέσματα 

Η ΝΔ προηγείται σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες, εκτός από δύο στην Κρήτη, όπου προηγείται το ΠΑΣΟΚ και δύο στη Θράκη, όπου την πρωτιά κέρδισε το μουσουλμανικό Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας. Η ΝΔ πέτυχε τα υψηλότερα ποσοστά στο παραδοσιακό εκλογικό «κάστρο» της, τη Λακωνία, με 35,19%, ωστόσο έχασε 7,64% σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές. Ποσοστά πάνω από 30% έλαβε σε άλλες 13 εκλογικές περιφέρειες, με τις υψηλότερες επιδόσεις να καταγράφονται στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, στη Χίο, στην Ανατολική Αττική, την Καρδίτσα και την Α’ Πειραιώς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν προηγείται σε καμία περιφέρεια, καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά του στην Άρτα με 22,71%, (αλλά με -12,07% σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές) και ακολουθούν η Κεφαλλονιά (20,46%), η Κέρκυρα (19,22%), ο Δυτικός Τομέας Αθηνών (18,86%) η Αχαΐα (18,45%) και η Β’ Πειραιώς (18,30%). Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε την πρώτη θέση στο Λασίθι με 29,41% και στο Ηράκλειο με 26,63%, ενώ υψηλά ποσοστά ελαβε και στο Ρέθυμνο με 25,28% και στην Ηλεία με 22,91%.

Σε έξι εκλογικές περιφέρειες η Ελληνική Λύση κατέλαβε τη δεύτερη θέση και έλαβε ποσοστά από 18,48% έως 15, 61%. Πρόκειται για τις εκλογικές περιφέρειες Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, Β’ Θεσσαλονίκης, Σερρών και Δράμας.

Αντίστοιχα, το ΚΚΕ έλαβε τα υψηλότερα ποσοστά του και κατέλαβε τη δεύτερη θέση σε τρία παραδοσιακά εκλογικά «κάστρα» του, συγκεκριμένα σε Σάμο (20,39%), Ζάκυνθο (17,87%) και Λέσβο (15,58%).

Η ΝΙΚΗ έλαβε το υψηλότερο ποσοστό της στην Πιερία με 10,48%, η Πλεύση Ελευθερίας στη Β’ Πειραιώς με 4,56% και η Φωνή Λογικής στον Έβρο με ποσοστό 6,40%.

Σε ό,τι αφορά το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, του οποίου η πανελλαδική δύναμη έφτασε το 0,74%, κέρδισε την πρωτιά στη Ροδόπη με ποσοστό 36,95% (-1,05% σε σχέση με το 2019) και στην Ξάνθη με 27,42% (+2,18%).

Η αποχή

Οι προεκλογικές προβλέψεις των εκλογολόγων και οι φοβίες των κομματικών επιτελείων για πολύ υψηλά ποσοστά αποχής των Ελλήνων από τις ευρωκάλπες επιβεβαιώθηκαν από τα εκλογικά αποτελέσματα. Από το σύνολο των 9.605.244 εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους προσήλθαν για να ψηφίσουν μόλις 3.891.466 πολίτες με αποτέλεσμα η συμμετοχή να φτάσει μόλις το 41,05% και η αποχή να εκτοξευθεί στο ποσοστό ρεκόρ του 59,5%.

Το υψηλότερο ποσοστό αποχής καταγράφεται στην εκλογική περιφέρεια της Φλώρινας με 74%, ενώ πάνω από 70% είναι και σε Κεφαλληνία και Λακωνία. Δεν προσήλθε επίσης στις κάλπες σχεδόν το 67% των εγγεγραμμένων σε Δωδεκάνησα, Λέσβο και Ευρυτανία, ενώ υψηλά είναι τα αντίστοιχα ποσοστά και σε Δυτική Αττική (62,55%) και Α’ Αθηνών (60,70%).

Εκτός από το μειωμένο ενδιαφέρον των πολιτών για το ευρωκοινοβούλιο, τα υψηλά ποσοστά αποχής σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες οφείλεται και στην μη εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων από πολίτες που μένουν μόνιμα στο εξωτερικό και ο πιθανός θάνατός τους δεν έχει καταγραφεί σε ελληνικό ληξιαρχείο προκειμένου να διαγραφεί από τους εκλογικούς καταλόγους.

Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος το υπουργείο Εσωτερικών έχει θεσμοθετήσει και προτίθεται να εφαρμόσει από το αμέσως επόμενο διάστημα τη διαγραφή από τους εκλογικούς καταλόγους ηλικιωμένων που έχουν χρόνια να δώσουν σημεία ζωής (μέσω κατάθεσης φορολογικής δήλωσης κ.λπ.).

Τα ποσοστά αποχής στις δύο προηγούμενες ευρωεκλογές, το 2019 και το 2014 ήταν 41,3% και 40,67% αντίστοιχα, αλλά τότε οι εκλογές ήταν διπλές, καθώς διεξήχθησαν ταυτόχρονα με τις αυτοδιοικητικές, οι οποίες έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την πλειοψηφία των εκλογέων.

Το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό αποχής σε ευρωεκλογές στην Ελλάδα καταγράφεται το 2009 με 47,46%, που και τότε ήταν μονές.

Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή από το 2004 έχει διακυμανθεί ως εξής:

– Το 2004 στις κάλπες είχε σπεύσει ποσοστό 63,22% των πολιτών.

– Το 2009 το ποσοστό συμμετοχής μειώθηκε κατά δέκα μονάδες και έφτασε το 52,54%.

– Το 2014 η συμμετοχή αυξήθηκε και έφτασε στο 59,33%.

– Το 2019 η συμμετοχή ανήλθε στα επίπεδα του 58,69%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Η πρώτη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, είχε ακολουθήσει μετά τα exit polls. «Να θυμηθούμε όλοι ότι αύριο: Δεν αλλάζει η επισφάλεια, η ανασφάλεια, η φτώχεια. Ας έχουμε λίγο στο μυαλό μας την πυξίδα της πολιτικής. Για ποιο λόγο κάνουμε αυτό που κάνουμε. Και αυτό ισχύει και για όλα τα στελέχη αν θέλουν να σχολιάσουν το αποτέλεσμα (…)» είπε αρχικά στους εκπροσώπους του Τύπου.

Στη συνέχεια προχώρησε σε μια δήλωση που μάλλον στρώνει το έδαφος για να ζητήσει εκ νέου επιστροφή εδρών της Νέας Αριστεράς, την οποία το exit poll θέλει να μην ξεπερνά το κατώφλι του 3% και να μην εκλέγει ευρωβουλευτή. «Δεν πρέπει να κάνουμε πολιτική για την καρέκλα και τις προσωπικές φιλοδοξίες, πρέπει να το κάνουμε για να υπηρετήσουμε το λαό μας και την πατρίδα μας» ανέφερε θέλοντας να πάρει ένα ξεκάθαρο ρόλο του ηγέτη της κεντροαριστεράς που θα ενώσει για να «χτυπήσει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου με όρους κοινωνίας και όχι κόμματος, ζητά με δήλωση του ο Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Όπως επισημαίνει ο κ. Τεμπονέρας, «Μας προβληματίζει το γεγονός, ότι οι πολίτες που απεγκλωβίζονται από την ΝΔ και τις δεξιές πολιτικές, δεν εμπιστεύτηκαν με καθαρό τρόπο τις πολιτικές μας προτάσεις» και καταλήγει πως πρέπει να υπάρξουν «δημοκρατικές διαδικασίες πολιτικής και κοινωνικής ώσμωσης, μακριά από ηγεμονισμούς, περιχαρακώσεις και εσωκομματικές καταγραφές».

Το ΠΑΣΟΚ

«Το ΠΑΣΟΚ δεν πανηγυρίζει. Αυξάνει τη δύναμή του κι αυτό δεν μπορεί να εκφεύγει. Δείχνει ότι πηγαίνει προοδευτικά μπροστά, δεν καλπάζει, αλλά δεν είναι πισωγύρισμα», ανέφεραν συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη όταν οριστικοποιήθηκε η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από το υπουργείο Εσωτερικών. Όπως σημείωσαν, στην εικόνα του εκλογικού χάρτη το ΠΑΣΟΚ έφερε πλήγμα στην κυβέρνηση και ήδη δύο περιφέρειες είναι πράσινες. Πρόκειται για το Λασίθι και το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου καταλαμβάνει την πρώτη θέση.

Στη Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν ότι καταγράφεται δεύτερο κόμμα πίσω από τη Νέα Δημοκρατία σε 21 εκλογικές περιφέρειες (Αιτωλοακαρνανία, Αρκαδία, Αργολίδα, Γρεβενά, Δωδεκάνησα, Έβρο, Ευρυτανία, Ηλεία, Θεσπρωτία, Καβάλα, Καρδίτσα, Κοζάνη, Λακωνία, Λάρισα, Λευκάδα, Πιερία, Ρέθυμνο, Τρίκαλα, Φλώρινα, Χαλκιδική, Χίο). Προσθέτουν πως στις εκλογές του Ιουνίου του 2023 το ΠΑΣΟΚ ήταν πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ σε 10 περιφέρειες. Τον Ιούνιο του 2024 το ΠΑΣΟΚ έχει υπερκεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε 23 -όπου το ΠΑΣΟΚ είναι 1ο ή 2ο κόμμα- και σε 6 εκλογικές περιφέρειες όπου το ΠΑΣΟΚ είναι 3ο κόμμα (Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Ροδόπη, Πέλλα, Ημαθία).

Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ άφησε η βουλευτής του κόμματος, Νάντια Γιαννακοπούλου μετά τα αποτελέσματα στις ευρωεκλογές. Η κ. Γιαννακοπουλου τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ έχει όργανα και θα συζητηθούν τα πάντα, τι έγινε λάθος, τι έγινε σωστά στις ευρωεκλογές ενώ σε ερώτηση για το αν υπάρχει θέμα αρχηγού είπε χαρακτηριστικά «όταν θα τα συζητήσουμε όλα, εννοούμε όλα».

Ακόμη τόνισε πως ο στόχος που είχε θέσει το ΠΑΣΟΚ ήταν η δεύτερη θέση με ισχυροποίησή του ποσοστού, με το δεύτερο να πραγματοποιείται καθώς «είχαμε άνοδο έστω και μικρή». Μάλιστα δήλωσε με νόημα πως «κάποια στιγμή είμασταν δεύτερο κόμμα, μετά το χάσαμε…».

Δήλωση Βελόπουλου

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα στις ευρωεκλογές. Ο Κυριάκος Βελόπουλος τόνισε μετά τα μέχρι τώρα αποτελέσματα στις ευρωεκλογές που φέρνουν την Ελληνική Λύση στην 3ή ή την 4η θέση πως «σήμερα γεννήθηκε ο πόλος της πατριωτικής διακυβέρνησης. Νικήσαμε παρά τον πόλεμο και καλούμε όλους τους Έλληνες πατριώτες να συστρατευθούν».

«Σήμερα γεννήθηκε ο πόλος της πατριωτικής διακυβέρνησης του τόπου. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα κόμμα έκανε τη ρήξη και τεράστια ανατροπή παρά τον πόλεμο που δεχθήκαμε. Καλούμε όλους τους Έλληνες να συστρατευθούν με την Ελληνική Λύση για να υπάρξει πατριωτική διακυβέρνηση στον τόπο. Ευχόμαστε κάποια στιγμή τα ΜΜΕ να αντιληφθούν ότι η Ελληνική Λύση είναι ένα αμιγώς εθνικό κοινωνιό λαϊκό κόμμα που ήρθε για να κυβερνήσει, λέγοντας ότι είναι δύναμη ευθύνης.

Ας δουν τα αποτελέσματα στη Θράκη, μήπως και ξυπνήσουν κάποιοι γιατί αυτό είναι το χειρότερο από όλα.Θα συνεχίσουμε μέχρι να κυβερνήσουμε την Ελλάδα. Βγήκαμε από τον βούρκο που η Ν.Δ. δημιούργησε, οι πατριώτες είναι δίπλα μας και δεν θα τους απογοητεύσουμε».

Δήλωση Κουτσούμπα

Εμφανώς ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών εμφανίστηκε το βράδυ της Κυριακής ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Όπως ανέφερε, το αποτέλεσμα αποδεικνύει τους σταθερούς δεσμούς του ΚΚΕ με τον ελληνικό λαό. Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κουτσούμπα:

Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα της μεγαλύτερης περιφέρειας της Αττικής που ανέδειξαν το ΚΚΕ ξανά τρίτη δύναμη με μεγάλη διαφορά. Συνολικά το ΚΚΕ καταγράφει μια ακόμη σημαντική άνοδο σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2019 και σε σχέση με τις Βουλευτικές του 2023.

Το κόμμα μας, όπως είχε και τότε ανεβάσει τα ποσοστά του, έτσι και τώρα επιβεβαιώνει τους δεσμούς του ΚΚΕ με τις ευρύτερες λαϊκές τάξεις και αποδεικνύει ότι εκφράζει τους πιο σταθερούς δεσμούς. Σε σημαντικούς αγώνες που έχουν προηγηθεί με ασταμάτητη προσπάθεια για διάλογο και επικοινωνία σε όλες τις ημέρες του χρόνου και όχι μόνο στις εκλογές.

Συνεχίζουμε τη δουλειά σε όλη τη χώρα, σε όλες τις γειτονιές. Το ΚΚΕ σταθεροποιεί και ενισχύει ένα ρεύμα έναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές της ΝΔ και προχωρά στον απεγκλωβισμό των λαϊκών δυνάμεων.

Δήλωση Νατσιού

«Όχι μόνο διατηρήσαμε -για νεοεισερχόμενο κοινοβουλευτικό κόμμα- τα ποσοστά μας αλλά σχεδόν κατά μία ποσοστιαία μονάδα τα αυξήσαμε» είπε στις δηλώσεις του ο Δημήτρης Νατσιός, πρόεδρος του κόμματος «Νίκη» σχολιάζοντας τα πρώτα αποτελέσματα για τις Ευρωεκλογές.

«Θα συνεχίσουμε με σθένος και με συνέπεια και με σοβαρότητα να υπερασπιζόμαστε τα δίκαια του ελληνικού λαού, όχι μόνο μέσα στο κράτος αλλά από αύριο και μέσα στην Ευρώπη» είπε ο πρόεδρος του κόμματος «Νίκη» Δημήτρης Νατσιός, για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Δεν παρέλειψε ωστόσο, να μιλήσει για τη μεγάλη αποχή. «Θέλω να στηλιτεύσω κάτι το οποίο μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, έχουμε μία τεράστια αποχή, η τελευταία μέτρηση έδειξε πάνω από 60%. Αυτό είναι μια μεγάλη αποτυχία της κυβέρνησης η οποία ουσιαστικά, εμμέσως πλην σαφώς, υποβάθμισε αυτή την αποχή» είπε ο κύριος Νατσιός.

Και κατέληξε: «Η Νίκη λοιπόν, σιγά και σταθερά, ανεβαίνει με δυναμισμό και πιστεύουμε στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση να είναι πολύ υψηλότερα τα ποσοστά μας».

Δήλωση Κωνσταντοπούλου

Το μήνυμα «θα δώσουμε ζωή στην Ευρωβουλή» έστειλε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στη δήλωσή της μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών της Κυριακής. «Για πρώτη φορά θα υπαρχει ευρωβουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας που θα χτίσει νέο παράδειγμα-υπόδειγμα που πολλοί θα θελήσουν να μιμηθούν. Η Πλεύση είναι εκείνο το κίνημα που βαδίζει στέρεα με αλήθεια με πάρα πολλή δουλειά, με επιμονή στη δουλειά. Είμαστε το πεισματαρικό κίνημα που ήρθε για να μείνει και να μεγαλώσει» είπε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας.

«Θέλω να ευχαριστήσω ειδικά τους νέους που μάς έδωσαν δύναμη και αγάπη. Ευχαριστώ τους υποψηφίους και τις υποψήφιες για τον όμορφο αγώνα και τη συλλογική προσπάθεια. Η Πλεύση Ελευθερίας απευθύνεται και σήμερα σας υπόσχομαι ότι θα παραμείνουμε πιστοί στην εντολή σας, θα συνεχίσουμε να δίνουμε προοπτική, ελπίδα, θα εργαζόμαστε σκληρά, θα διεκδικούμε τα αδύνατα όχι με ακραίες φωνές» κατέληξε η κυρία Κωνσταντοπούλου

Κλείνοντας η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε «είναι προσωπική δική μου υπόσχεση ότι όλες και όλους που δεν ψήφισαν, που δεν ήρθαν στην κάλπη, προσωπικά θα τους συναντήσω, θα τους εμπνεύσω και θα τους φέρουμε μαζί μας μέχρι να γεμίσουμε τα έδρανα της Βουλής».

Δήλωση Χαρίτση

«Τα σημερινά εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν ότι στα πενηντάχρονά της η Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία διέρχεται βαθιά κρίση», δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης. Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς υποστήριξε ότι «σήμερα, κανείς δεν δικαιούται να πανηγυρίζει. Το ρεκόρ της αποχής, σε συνδυασμό με τη μεγάλη άνοδο της άκρας Δεξιάς, χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου για τη Δημοκρατία». «Γι’ αυτήν την κατάσταση φέρει βαρύτατες ευθύνες η κυβέρνηση, η οποία αποδοκιμάστηκε στις κάλπες», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η πολιτική της Δεξιάς αποτελεί τον καλύτερο χορηγό της ακροδεξιας σε όλη την Ευρώπη».

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι «για τη Νέα Αριστερά το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, παρά την πολύ συγκινητική προσπάθεια των μελών μας σε όλη τη χώρα», τους οποίους και ευχαρίστησε από καρδιάς. «Η Αριστερά, όμως, πάντοτε στα δύσκολα κρίνεται. Η Νέα Αριστερά είναι εδώ και συνεχίζει», υπογράμμισε.

Δήλωση Λατινοπούλου

Η επικεφαλής της Φωνής Λογικής, Αφροδίτη Λατινοπούλου, σε μια πρώτη δήλωση, ευχαρίστησε τους Έλληνες που εμπιστεύτηκαν το κόμμα της και τόνισε μεταξύ άλλων:

Σήμερα στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα και σε όσους λένε ότι επικρατεί δυστυχώς η δήθεν ακροδεξιά στην Ευρώπη, αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι δεν επικρατεί καμία ακροδεξιά. Αυτό που επιτέλους θα επικρατήσει είναι η λογική και η άνοδος της λογικής.
Σήμερα η Φωνή Λογικής έκανε το πρώτο μεγάλο και σημαντικότερο βήμα. Η Φωνή Λογικής ήρθε εδώ και θα μείνει». “Είμαστε εδώ και θα δώσουμε έναν μεγάλο και τίμιο αγώνα”, τόνισε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι