ΣΧΟΛΙΟ

Τι δεν θα πει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Covid: Φάση προτελευταία;, Παντελής Οικονόμου

Δεν γνωρίζουμε εάν οι επαγγελματίες διαρροείς του Μαξίμου έχουν φυλάξει κάποιον άσσο για τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, όμως μπορούμε να είμαστε σχετικά βέβαιοι για το τι δεν θα πει: ΚΑΔ. Οι ΚΑΔ είναι ο Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας που πρέπει να έχει δηλώσει ο κάθε επαγγελματίας ή εταιρεία. Αυτός θα πρέπει να ταιριάζει όσο γίνεται περισσότερο στο πραγματικό αντικείμενο δραστηριότητας και την εικόνα της επιχείρησης.

Η Βίβλος των ΚΑΔ είναι ένας τερατώδης σε όγκο λαβύρινθος και αποτελεί την κορωνίδα της γραφειοκρατίας και της τυφλότητας του κράτους. Σήμερα, που οι δραστηριότητες αλλάζουν συνεχώς και ουσιαστικά δημιουργούνται νέες υβριδικές, η σχιζοφρένεια των ΚΑΔ δεν μπορεί να τις καλύψει. Παρ’ όλα αυτά δεν διαφαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης θα κόψει τον γόρδιο δεσμό τους, ούτε καν πρόκειται να τους περιορίσει σε οκτώ-10 γενικούς που θα χωράνε τα πάντα και τις καινούργιες δραστηριότητες.

Valeur: Πρόκειται για την δωρεάν εκμετάλλευση επί τριήμερο των ξένων χρημάτων από τις τράπεζες. Παλιά υπήρχε η δικαιολογία της εκκαθάρισης των συναλλαγών, αλλά σήμερα αυτό δεν ισχύει, γιατί με ένα ευρώ επιπλέον αν θες να πληρώσεις κάποιον που έχει λογαριασμό σε άλλη τράπεζα από τη δική σου, η μεταφορά γίνεται πάραυτα. Εκεί που γίνεται το έλα να δεις με το Valeur είναι με τις ηλεκτρονικές πληρωμές με POS, όπου οι τράπεζες κρατάνε τα λεφτά για πολλές μέρες, ειδικά τώρα το καλοκαίρι με τον τουρισμό. Έτσι, ούτε γι’ αυτό το κόλπο των τραπεζών θα ανακοινωθεί η κατάργησή του ή έστω η 12ωρη ισχύς του…

Ταμείο ανεργίας: Ένας εργαζόμενος, ειδικά οι εποχικοί, μπαίνει στο Ταμείο Ανεργίας εφόσον έχει 50 μεροκάματα. Αν εκτός σεζόν,  ή όταν είναι σε πραγματική ανεργία βρει να κάνει μερικά μεροκάματα, χάνει την ενίσχυση του ταμείου ανεργίας, ενώ θα μπορούσε να συνεχίσει αφαιρώντας τα μεροκάματα που δούλεψε, χωρίς να χάνει τη συνέχεια και χωρίς να πρέπει να ξαναπεράσει την διαδικασία. Αυτό δεν πρόκειται να ανακοινωθεί στη ΔΕΘ.

Πινακίδες και Τέλη Κυκλοφορίας: Την περίοδο της δεκαετίας της χρεοκοπίας πάνω από ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που είχαν αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού κατέθεσαν τις πινακίδες τους λόγω των υψηλών –και μη ανταποδοτικών- Τελών Κυκλοφορίας. Η περιουσία τους απαξιώθηκε και σήμερα, για να πουλήσουν το αυτοκίνητο πρέπει να πληρώσουν τα τέλη (έστω για ένα μήνα), να πάρουν τις πινακίδες για να τα πουλήσουν για σκραπ. Δεν πρόκειται να ανακοινωθεί τίποτε επ’ αυτού.

Τι άλλο (δεν) θα ακούσουμε

Χρέη και ενισχύσεις: Δεν πρόκειται για τις ρυθμίσεις των δόσεων και των ενισχύσεων να πει πως αλλάζουν τα χρονικά κριτήρια, παρ’ ότι δεν είναι μόνο η πανδημία είναι κι αυτά που θα μπορούσαν να είχαν πληρωθεί εάν αυτή δεν είχε συμβεί. Τα χρέη της πανδημίας ήρθαν επιπλέον εκείνων της χρεοκοπίας και των μνημονίων. Ο τζίρος θα παραμείνει το μόνο κριτήριο και όχι οι αναπτυξιακές δαπάνες, ενώ δεν θα μετρήσει κανένα ξεχωριστό κριτήριο για τις επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν από το 2018 και μετά. Το είδαμε άλλωστε με τις ελάχιστες περιπτώσεις εταιρειών που ενδιαφέρθηκαν για δανεισμό με εγγύηση του δημοσίου (total failure του μέτρου).

Ανάπτυξη: Δεν πρόκειται να δεσμευτεί ότι το νέο ΕΣΠΑ θα πάει στις μικρομεσαίες και στις νέες επιχειρήσεις με νέου τύπου κριτήρια, καθώς θα το “φάνε” κι αυτό οι ξένες εταιρείες και οι τοπικοί μεγάλοι.

Χρηματιστήριο: Το Χρηματιστήριο είναι βασικός μοχλός ανάπτυξης και δυναμικός καθρέπτης της οικονομίας. Στη χώρα μας έχει κακό παρελθόν. Η φούσκα του 1999-2000 ήταν αποτέλεσμα των fake Ενημερωτικών Δελτίων, που έβγαζαν τράπεζες και λοιποί συναρμόδιοι (σε ένα κρεσέντο σπέκουλας) και τα οποία κατάπινε αμάσητα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Είναι εντυπωσιακό πως ο πρωθυπουργός δεν ασχολείται με το Χρηματιστήριο και την ανάπτυξή του.

Προσωπικά, εντυπωσιάστηκα από μία ανάλυση του Θανάση Σταυρόπουλου στο euro2day.gr με τίτλο “Αρνητής της… ανάπτυξης το Χρηματιστήριο!”, όπου διαπίστωνε τον χαμηλό τζίρο, τον εγκλωβισμό της αγοράς στην ζώνη των 900-932 μονάδων, παρά το γεγονός ότι το ΑΕΠ του Β’ τριμήνου αυξήθηκε κατά τα 16,2%! Η απάντηση που δεν θα δώσει ο κ. Μητσοτάκης είναι απλή. Στο ταμπλό παίζουν οι γνωστές εταιρείες και μετά βίας βγαίνει “μεροκάματο”.

Οι τράπεζες παραμένουν το μεγάλο βαρίδι. Το Χρηματιστήριο δεν έχει βάθος, δηλαδή νέες εισαγωγές. Και δεν έχει γιατί όλα τα λεφτά πάνε στην επιβίωση, ενίοτε στην ανάπτυξη, δέκα ομίλων. Δεν θα ανακοινώσει ένα “ελληνικό Nasdaq” που θα φτιαχτεί με startups, νέες καινοτόμες εταιρείες (η καινοτομία δεν είναι μόνο στην τεχνολογία, αλλά στο όραμα, στο concept) με σοβαρά Ενημερωτικά Δελτία και κίνητρα. Και διηγώντας τα να κλαις, που λέει και ο ποιητής…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx