ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: “Κανείς δεν σας πιστεύει για τις εκλογές” – Άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ

Τσίπρας: "Κανείς δεν σας πιστεύει για τις εκλογές" – Άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Γκουτζάνης
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Στην δευτερολογία του επέμεινε στο θέμα των εκλογών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι δημιουργεί με την συμπεριφορά του πολιτική αστάθεια. Αμφισβήτησε δε την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας: «Ποιος δεν ξέρει ότι δεν θα κάνετε εκλογές στο τέλος της τετραετίας; Ποιος σας πιστεύει όταν κάθε δύο ημέρες ανακοινώνετε υποψηφιότητες και όταν οι υπουργοί και βουλευτές τους τρέχουν για τις εκλογές».

Τοποθετήθηκε όμως συνολικότερα για το θέμα των συνεργασιών, απευθυνόμενος κυρίως στο ΠΑΣΟΚ. Αφού κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι καθώς βλέπει «ότι οι δύο εκλογές δεν θα σας δώσουν την κυβέρνηση, έχετε εξελιχθεί σε παράγοντα αστάθειας και μιλάτε και για τρίτη αναμέτρηση. Η χώρα όμως μπορεί να έχει σταθερή κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική. Εμείς δεν κάνουμε διμέτωπο αγώνα, εμείς κάνουμε μονομέτωπο αγώνα με τη ΝΔ γιατί αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει πριν η βλάβη για την χώρα γίνει ανήκεστος. Όποιος λοιπόν θέλει μία σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση όχι μόνο προοδευτική, περιμένω να αποκλείσει κάθε συνεργασία με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη».

Ο κ. Τσίπρας αποδόμησε την βασική εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και ξεπάγωμα των συντάξεων από το 2023. Είπε ο κ. Τσίπρας: «Οι συνταξιούχοι που παίρνουν κάτω από 1000 ευρώ σύνταξη το 66% δεν θα πάρουν τίποτε από την εξαγγελία σας ότι θα καταργήσετε την εισφορά αλληλεγγύης. Είπατε ακόμη ότι θα ξεπαγώσετε τις συντάξεις μετά από 12 χρόνια, αυτοί όμως που θα ωφεληθούν με αυξήσεις της τάξης του 4% είναι λιγότεροι από τους μισούς συνταξιούχους και ενώ οι λογαριασμοί ρεύματος έχουν αυξήσεις της τάξης του 200%. Αντί να διορθώσετε την απάτη του κ. Πέτσα που προέτρεψε τους συνταξιούχους να μην κάνουν προσφυγές έρχεστε να εξαπατήσετε ξανά τους συνταξιούχους με υποσχέσεις για το 2023».

Συνεχίζοντας την κριτική είπε: «Σήμερα ντυθήκατε ΚΚΕ, μας είπατε ότι “νόμος είναι το δίκιο του εργάτη” όταν εσείς έχετε κάνει νόμο το δίκιο του εργοδότη. Μας είπατε ότι δώσατε αυξήσεις και κάνατε συγκρίσεις με εμάς, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά ψήφισε τον κατώτατο μισθό και τον υποκατώτατο που εμείς καταργήσαμε και δώσαμε αυξήσεις 11%». Δεσμεύτηκε ότι θα καταργήσει την «αντεργατική νομοθεσία» της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τον κατηγόρησε ότι «κάνατε την βρώμικη δουλειά για χάρη του λόμπι των εργοδοτών που λειτουργούν μέσα στον ΣΕΒ».

Η απάντηση για το 2015

Απάντησε και στην επίθεση Μητσοτάκη για το 2015: «Πετάτε την μπάλα στην εξέδρα και προσπαθείτε να αποφύγετε το παρόν με ένα τρύπιο αφήγημα για το 2015, αλλά ένα αφήγημα που μπάζει. Εσείς δεν μας κατηγορούσατε για τα επιδόματα εσείς έχετε γίνει ο βασιλιάς των επιδομάτων». Υπάρχει σοβαρότατο θέμα δημοκρατίας στην χώρα όχι μόνο γιατί έχουμε κατρακυλύσει στην 108 θέση στην ελευθερία του Τύπου αλλά και γιατί υπάρχει σοβαρό θέμα με την απονομή της δικαιοσύνης -ανεξάρτητα από την Novartis- και στα θέματα διαφθοράς και διαφάνειας.

  Πως να σκοτώσετε αλά ελληνικά την δημοκρατία

Συνέκρινε τον Μητσοτάκη με τον Όρμπαν για την παρουσία του στο ευρωκοινοβούλιο λέγοντας ότι το πρόβλημα δεν ήταν τα άδεια έδρανα, αλλά οι επικρίσεις που δέχθηκε για τους περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου και τους περιορισμούς στα ΜΜΕ. Για την υπόθεση Novartis είπε «είστε αμετανόητος». Πρόσθεσε ότι «εγώ δεν είχα πει για κανέναν ότι είναι ένοχος, αντίθετα είχα πει εύχομαι να είναι αθώοι. Εσείς κατηγορήσατε εισαγγελείς και δημοσιογράφους, σπιλώσατε συνειδήσεις. Ακόμη και τώρα καταδικάσατε τον Παπαγγελόπουλο και μιλήσατε για παραδικαστικό κύκλωμα». Διευκρίνισε ότι επέστρεψε την αναφορά του Αντώνη Σαμαρά -είχε πει “θα τους πάω μέχρι τέλους”- και πρόσθεσε ότι «εμείς είπαμε ότι το μεγάλο σκάνδαλο της Novartis χρειάζεται διερεύνηση».

Τί είπε στην πρωτολογία του ο Τσίπρας

Στην πρωτολογία του, σκληρή και εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε μία προσπάθεια να αποδομήσει συνολικά την κυβέρνηση από την εξωτερική πολιτική, μέχρι την υπόθεση Novartis, την ακρίβεια, τα θέματα δημοκρατίας και ελευθερίας του Τύπου και φυσικά τα εργασιακά δικαιώματα, δίνοντας παράλληλα το δικό του στίγμα  για την μακρά προεκλογική περίοδο που έχει εισέλθει η χώρα.

Ο κ. Τσίπρας μετέφερε την μπάλα στο γήπεδο του κ. Μητσοτάκη. Ενώ ο πρωθυπουργός εμφάνισε την κυβέρνηση του πιο φιλεργατική από την Αριστερά, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εκτεταμένη αναφορά στα εθνικά θέματα κατηγορώντας τον για διαχειριστική ανικανότητα (στην υπόθεση της Turkaigean) και συνολικά για «εθνικά επιζήμια εξωτερική πολιτική που δημιουργεί ανασφάλεια». Διεμήνυσε όμως: «Αισθάνομαι εθνική ευθύνη να εκφράζω την ανησυχία μου και να καυτηριάζω την πολιτική σας γιατί την θεωρώ εθνικά επιζήμια. Απέναντι όμως στις προκλήσεις του Ερντογάν και απέναντι στην αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων είμαστε ενωμένοι».

Ο κ. Τσίπρας και στην πρωτολογία του έκανε εκτεταμένη αναφορά στις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis «με την κατάρρευση της θεωρίας της σκευωρίας», επανέφερε τα  ερωτήματα για το σκάνδαλο και επέστρεψε στον Αντώνη Σαμαρά ότι “εμείς το θέμα θα το πάμε μέχρι το τέλος”. Ξεκινώντας την επίθεσή του ανέφερε: «Η ομιλία σας θα πρέπει να είναι case study για το πως  μπορεί κάποιος να κάνει το μαύρο άσπρο και να πει τόσα μα τόσα πολλά ψέματα. Ντυθήκατε όχι σοσιαλδημοκράτης αλλά κομμουνιστής. Θύμισε τον Τζορτζ Όργουελ από το 1984 “Ο πόλεμος είναι ειρήνη, η ελευθερία σκλαβιά  η άγνοια είναι δύναμη”».

Μαργαρίτα… για εκλογές

Επιστρέφοντας την επίθεση για το πρώτο εξάμηνο του 2015 είπε εσείς παραδώσατε την χώρα δύο φορές χρεοκοπημένη μία το 2009 με έλλειμμα 15,9% και μία το 2014 με άδεια ταμεία. Έθεσε όμως επιτακτικά το θέμα των εκλογών: «Πολλοί χαρακτηρίζουν την σημερινή συζήτηση ως τη πρώτη προεκλογική αναμέτρηση για τις εκλογές που έχετε αποφασίσει για μετά τις 15 Αυγούστου. Παίζεται εν ου παικτοίς με τα πάντα, όπως και με τις εκλογές.

Έχουν γίνει αντικείμενο στοιχημάτων στο καζίνο του καθεστώτος σας. Αυτό το παιχνίδι πρέπει να τελειώνει. Να αφήσετε τα ήξεις αφίξεις και να δώσετε απαντήσεις. Γιατί είσαστε ο μόνος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που καταφέρνετε να γίνετε παράγοντας πολιτικής αστάθειας. Εμείς ζητάμε εκλογές γιατί η χώρα οδηγείται σε αδιέξοδο και κάθε μέρα που περνά φορτώνετε με βάρη την χώρα και την επόμενη κυβέρνηση. Σας ζητώ να σταματήσετε να μαδάτε την μαργαρίτα». Τον κάλεσε να ξεκαθαρίσει ότι θα κάνει εκλογές τον Σεπτέμβριο και να υπάρξει συνεννόηση για το πως θα πάμε στην αναμέτρηση».

  Το τριπλό διακύβευμα των εκλογών

Συνεχίζοντας την επίθεση είπε ότι «μέσα σε δέκα μέρες υποστήκατε τρία στραπάτσα, τρεις μεγάλες ήττες, η πρώτη είναι και της χώρας η διπλωματική στη Μαδρίτη, η δεύτερη ήταν ένα απίστευτο Βατερλό από το βούλευμα της δικαιοσύνης που διέλυσε το κατασκευασμένο αφήγημα περί σκευωρίας της novartis . Και ήταν το χθεσινό στραπάτσο στο ευρωκοινοβούλιο για τις ντροπιαστικές επιδόσεις της κυβέρνησης στα θέματα ελευθερίας του Τύπου και της Δημοκρατίας…Μπορεί εσείς να ζείτε στον δικό σας κόσμο αλλά η κοινωνία είναι αλλού. Ξέρετε ποιο είναι το κυρίαρχο συναίσθημα; Η ανασφάλεια για το σήμερα και το αύριο όταν διαπιστώνει κανείς το χάσμα ανάμεσα στην πραγματικότητα και στην εικόνα που παρουσιάσατε».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε λέγοντας ότι μετά τις εκλογές «το πάρτι θα τελειώσει, η κοινωνία δεν σας αντέχει άλλο, τρία χρόνια είναι αρκετά, δεν θα γίνουν επτά. Το δίλημμα των εκλογών θα είναι: πολιτική αλλαγή και εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης δίχως τέλος;»

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι