Τι είπε ο Χρυσοχοΐδης για τους αστυνομικούς του Φουρθιώτη

Θρίλερ με πυροβολισμούς στον Άλιμο – Πυροδοτεί πολιτική αντιπαράθεση (upd)

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Γιώργου Καμίνη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την διατήρηση ενός «πάσχοντος συστήματος φύλαξης δημοσίων προσώπων», με αφορμή την πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση του Μένιου Φουρθιώτη.

Η υπόθεση του γνωστού παρουσιαστή ήρθε στο προσκήνιο έπειτα από τον σάλο που προκάλεσαν οι καταγγελίες του πρώην υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ότι ο Φουρθιώτης εισέβαλε με μπράβους στο γραφείο του, απαιτώντας χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ενώ προηγουμένως είχαν προκληθεί έντονες αντιδράσεις από την φύλαξη που είχε από αστυνομικούς ο παρουσιαστής.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη διέψευσε τα δημοσιεύματα που αναφέρονταν πως ο Φουρθιώτης προστατεύονταν από φρουρά 10 αστυνομικών και από θωρακισμένο όχημα, επισημαίνοντας πως «στους 10 από τους 11 μήνες είχε ένα ή δύο άτομα χωρίς αυτοκίνητο». Ταυτόχρονα, προανήγγειλε την αλλαγή του υπάρχοντος συστήματος για τη φύλαξη δημοσίων προσώπων. «Ποτέ δεν φύλαξαν 14 αστυνομικοί τον παρουσιαστή, ποτέ δεν υπήρξαν θωρακισμένα αυτοκίνητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δίνοντας στοιχεία σχετικά με την υπηρεσία φύλαξης, ο υπουργός ανάφερε ότι το σύνολο του απασχολούμενου προσωπικού στη φύλαξη δεν ξεπερνά μονοψήφιο ποσοστό του συνόλου των αστυνομικών δυνάμεων: «Στην κατανομή των επωφελούμενων είναι 60% πολιτικοί, 30% λοιποί κρατικοί αξιωματούχοι και κάποιοι ιδιώτες και 10% διπλωμάτες και ειδικά σε δημοσιογράφους και εκδότες διατίθεται λιγότερο από το 2%», σημειώνοντας πως η αστυνομία «οφείλει να αξιολογεί κινδύνους και όχι προσωπικότητες».

Γιατί δόθηκε φρουρά 

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξήγησε γιατί δόθηκε αστυνομική φρουρά στον γνωστό παρουσιαστή: «Τον Αύγουστο του 2020 υπήρξε εμπρησμός έξω απ’ το σπίτι του και η επιτροπή που συνεδριάζει ανά τρίμηνο αποφάσισε το Νοέμβριο τη διάθεση ενός ατόμου για ένα τρίμηνο, στις 13 Ιανουαρίου μετά από εμπρησμό αυτοκινήτου στο Έψιλον TV που εργάζεται διατάχθηκε η διάθεση και τρίτου αστυνομικού, μιας υπηρεσιακής μοτοσυκλέτας και επιτήρηση της οικίας του.

Αυτά τα πρόσθετα μέτρα άργησαν να διατεθούν και δόθηκαν τελικά τα μέσα Φεβρουαρίου. Στα μέσα Μαρτίου υπήρξε συνολική αύξηση λόγω των κινητοποιήσεων για τον Κουφοντίνα, υπήρχαν επίθεση σε σπίτια βουλευτών, πολλές επιθέσεις σε ΜΜΕ. Ποτέ όμως δεν φύλαξαν 14 αστυνομικοί τον παρουσιαστή, ποτέ δεν υπήρξαν θωρακισμένα αυτοκίνητα, στους 10 από τους 11 μήνες είχε ένα ή δύο άτομα χωρίς αυτοκίνητο», ανέφερε συγκεκριμένα.

Ουσιαστικά ο υπουργός δεν διέψευσε την φύλαξη του Φουρθιώτη, αλλά τα δημοσιεύματα περί “στρατιάς” αστυνομικών, περιπολικών και τεθωρακισμένων που δόθηκαν για την φύλαξη του. «Ποτέ η αστυνομία δεν διέψευσε τη φύλαξη, θα ήταν εντελώς παράλογο. Δεν υπάρχει καμία αντίφαση ανάμεσα στην εντολή που έδωσα εγώ να συνεδριάσει εκτάκτως επιτροπή πριν το καθορισμένο τρίμηνο, για να επανεξετάσει την αναγκαιότητα φύλαξης για το συγκεκριμένο πρόσωπο».

Να σημειώσουμε πως ο γνωστός παρουσιαστής προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καταγγέλλοντας ως «αντισυνταγματική» τη αφαίρεση της αστυνομικής του φρουράς, ισχυριζόμενος πως αποτελεί στόχο τρομοκρατικής επίθεσης, επομένως ισχυρίζεται πως δικαιούται αστυνομική φρουρά, βάσει των διατάξεων της νομοθεσίας.

Η “νέα τρομοκρατία”

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε εκτενή αναφορά στην «νέα τρομοκρατία», για την οποία σημείωσε πως ήρθε στο προσκήνιο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου: «Η αυξημένη επιθετικότητα που έφερε ο λαϊκισμός των τελευταίων ετών, η έκρηξης βία που ντύθηκε με κοινοβουλευτικό μανδύα με την Χρυσή Αυγή. Υπάρχει και σήμερα βία υπαρκτή. Η παράλληλη ολοένα διευρυνόμενη δημόσια σφαίρα των κοινωνικών δικτύων πολλές φορές ενισχύει αυτές τις στάσεις» είπε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός.

Εξηγώντας τις αλλαγές που ετοιμάζονται, ο κ. Χρυσοχοΐδης πως θα χρησιμοποιηθούν πρακτικές άλλων χωρών. «Χρειάζεται να προσφύγουμε στην αγορά σε υπηρεσίες φύλαξης που που προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες. Γιατί προστρέχουν στην αστυνομία και δεν προστρέχουν σε εταιρείες φύλαξης; Ακόμα και η Βουλή στις περισσότερες χώρες φυλάσσεται εξ ίδιων και με μικτά σχήματα.

Σε όλη την Ευρώπη υπηρεσία φύλαξης αποφασίζει ποια πρόσωπα θα διατεθούν στη φύλαξη. Αποκλείεται η δυνατότητα επιλογής από τον αιτούντα. Ακόμα και στο ευρωκοινοβούλιο η διάθεση οχήματος και συνοδεία ορίζεται κατ’ εξαίρεση με ρητές και συγκεκριμένες διατάξεις. Επίσης υπάρχει στην Ευρώπη διάκριση ολοήμερης και διακεκομμένης φύλαξης. Τα παραπάνω είναι σκέψεις» ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «απαιτούνται θεσμικές τομές, και ελπίζοντας να υπάρξει παραγωγικός διάλογος».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι