ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Διεθνή διάσταση οι υποκλοπές – Αύριο συνεδρίαση για Ανδρουλάκη (upd)

Διεθνή διάσταση αποκτούν οι υποκλοπές – Αύριο η συνεδρίαση για Ανδρουάκη (upd), Αλφόνσος Βιδάλης

Η πολιτική “βόμβα” του Νίκου Ανδρουλάκη ό,τι επιχειρήθηκε να παγιδευτεί το κινητό του και τα όσα ακολούθησαν, φαίνεται να εξελίσσονται σε μείζον πολιτικό ζήτημα και μάλιστα με τον Πρωθυπουργό να “τρέχει” πλέον να μαζέψει την κατάσταση και να περιορίσει τις πολιτικές παρενέργειες, καθώς το θέμα έχει περάσει στα Διεθνή ΜΜΕ και έχει προκαλέσει και την παρέμβαση της Κομισιόν.

Την ίδια στιγμή διεθνή διάσταση αποκτούν οι παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, καθώς πολλά διεθνή δημοσιεύματα αποκαλύπτουν πως ολοένα και περισσότεροι πολιτικοί φέρονται να έχουν πέσει θύματα υποκλοπής. Πριν από λίγες ώρες, σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters σημείωνε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εντόπισε στοιχεία που μαρτυρούν πως το κινητό τηλέφωνο του Επιτρόπου Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς και άλλων υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγιναν στόχος απόπειρας χακαρίσματος.

Στις 22 Ιουλίου 2021 οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι άρχισαν έρευνα σχετικά με καταγγελίες ότι το Μαρόκο χρησιμοποίησε το Pegasus ώστε να κατασκοπεύσει τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ίχνη του Pegasus εντοπίστηκαν στα κινητά τηλέφωνα τουλάχιστον πέντε μελών του γαλλικού υπουργικού συμβουλίου. Παράλληλα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ και 14 Γάλλοι υπουργοί έγιναν στόχος του Μαρόκου (ανάμεσά τους ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ).

Όσον αφορά την περίπτωση της Γερμανίας σημειώνεται στην έκθεση πως η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγκληματικής Αστυνομίας (BKA) παραδέχτηκε, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης -κεκλεισμένων των θυρών- της Επιτροπής Εσωτερικών της Bundestag, ότι είχε αγοράσει κρυφά το Pegasus το 2019 με ορισμένες λειτουργίες απενεργοποιημένες. Επισημαίνεται δε ότι το λογισμικό χρησιμοποιήθηκε σε επιχειρήσεις που αφορούν την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα από τον Μάρτιο του 2021 ενώ, τέλος οι διαπραγματεύσεις για την αγορά του από την NSO ξεκίνησε το 2017.

Αύριο η κρίσιμη συνεδρίαση

Στα καθ’ ημάς, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής συνεδριάζει εκτάκτως αύριο Παρασκευή στις 14.00μμ. Λίγο νωρίτερα ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής την ταχύτερη δυνατή συνεδρίαση της Επιτροπής, ενώ αιτήματα για την άμεση σύγκλιση της Επιτροπής κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ, αλλά και ΣΥΡΙΖΑ.

Η υπόθεση της απόπειρας παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του κ. Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ, θα συζητηθεί σε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αύριο, Παρασκευή στις 14:00. Στη συνεδρίαση θα παραστούν ο διοικητής της ΕΥΠ και ο επικεφαλής της ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών καθώς και οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Κυριάκος Πιερρακάκης.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα το πρωί υπήρξε επικοινωνία του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα κατά την οποία ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη να διαλευκανθεί απόλυτα και γρήγορα η υπόθεση με την μηνυτήρια αναφορά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη και ζήτησε να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής το ταχύτερο δυνατόν ακόμη και αύριο. Το αίτημα για την άμεση συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών κατέθεσε η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ–Κίνημα Αλλαγής ενώ αντίστοιχο αίτημα κατέθεσε σήμερα και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ, όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος, στο ραδιοφωνικό σταθμό ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ),  μέσω ελληνικού τηλεφωνικού αριθμού έφτασε στο κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη το παραπλανητικό link που θα του υπέκλεπτε τα προσωπικά δεδομένα. «Στις 21 Σεπτεμβρίου 2021 έγινε απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη μέσω SMS από τηλέφωνο στην Ελλάδα όσο ο κ. Ανδρουλάκης ήταν στην Ελλάδα» δήλωσε στα «Παραπολιτικά 90,1». «Το λινκ οδηγούσε σε ελληνική ιστοσελίδα που υπάρχει και σήμερα και προφανώς χρησιμοποιούνταν ως μάσκα, για να μπει το σύστημα Predator» ανέφερε χαρακτηριστικά, ο κ. Μάντζος

Το κινητό του Ανδρουλάκη

Ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν άνοιξε το ύποπτο λινκ καθώς είναι υποψιασμένος. Έχει “εκπαιδευτεί” στις Βρυξέλλες, στο πως λειτουργούν τα συστήματα των υποκλοπών προσωπικών δεδομένων (Pegasus, Predactor κλπ) στο πλαίσιο των κυβερνοεπιθέσεων που απασχολούν την ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι έχουν βρεθεί υπό παρακολούθηση τα τηλέφωνα του Μακρόν, της Μέρκελ και άλλων ηγετών.

Το μοναδικό κινητό ευρωβουλευτή όπου εντοπίστηκε απόπειρα υποκλοπής ήταν του κ. Ανδρουλάκη ενώ ερευνήθηκαν τα κινητά περίπου 200 ευρωβουλευτών. Η Χαριλάου Τρικούπη αν και δεν προχωράει σε άμεση σύνδεση της απόπειρας υποκλοπής, επισημαίνει ότι πρέπει να ληφθεί ο χρόνος (Σεπτέμβριος 2021) κατά τον οποίο ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε ήδη δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία του Κινήματος.

Ο Κ. Καραμανλής

«Ακούω με προσοχή αυτά που είπε ο κ. Ανδρουλάκης» δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής, στον Δημήτρη Οικονόμου στον ΣΚΑΪ. «Καταλαβαίνω ότι έγινε απόπειρα να τον χακάρουν με το σύστημα Predator. Υπάρχει σε ξένες μυστικές υπηρεσίες, δεν μπορώ να σας πως αν υπάρχει εδώ». Επεσήμανε πως «αυτό μας πάει πίσω σε εποχή που παρακολουθούσαν και την κυβέρνηση Καραμανλή» τόνισε. «Αφήνει μια άσχημη οσμή αυτή η ιστορία. Πρέπει η Δικαιοσύνη να διερευνήσει μια τέτοια καταγγελία».

Ο υπουργός Μεταφορών επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για τις αιχμές που άφησε ότι μπορεί να βρίσκεται από πίσω το πρωθυπουργικό γραφείο. «Η κυβέρνησή Μητσοτάκη αποδεικνύεται επικίνδυνη για στοιχειώδεις αξίες του κράτους δικαίου και της ίδιας της Δημοκρατίας» ανέφερε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.  Σημείωνε ακόμα ότι «αναμένουμε σοβαρές εξηγήσεις από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, μιας και από τις πρώτες αποφάσεις του ήταν να φέρει την ευθύνη της ΕΥΠ απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο. Τυχαίο;». Πρόσθεσε ότι  «έχουν τρικυμία στο κρανίο, αν ισχυρίζονται ότι εμπλέκεται η κυβέρνηση σε τέτοια υπόθεση» δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής. «Έχουμε δύο ΣΥΡΙΖΑ, αυτόν που ασκεί σοβαρή και σκληρή αντιπολίτευση και έναν ΣΥΡΙΖΑ που ό,τι θυμάται χαίρεται».

Αιχμές από ΠΑΣΟΚ

Πάντως το ΠΑΣΟΚ άφησε νέες αιχμές για την όλη υπόθεση, καθώς σε ανακοίνωση του λίγο νωρίτερα επισημαίνει : «Σήμερα ο βουλευτής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ ότι τα τηλέφωνά μας παρακολουθούνται από Έλληνες, Τούρκους, Ρώσους και λοιπούς. Αναρωτιόμαστε αν η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Πρωθυπουργός συμφωνούν μαζί του ότι η Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι. Από την αγωνία του να υποβαθμίσει το θέμα, ο βουλευτής της ΝΔ παραγνωρίζει ότι ελέγχθηκαν τα κινητά τηλέφωνα περισσότερων από διακοσίων ευρωβουλευτών και δεκάδων συνεργατών. Μόνο η περίπτωση της απόπειρας παγίδευσης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη εντοπίστηκε. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα επιμείνει να υπερασπίζεται τη Δημοκρατία και τη Διαφάνεια».

Σύγκληση Επιτροπής ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ αίτημα  έκτακτης σύγκλησης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προς τον Πρόεδρό της απέστειλαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, έτσι ώστε να γίνει ακρόαση του Διοικητή της ΕΥΠ και του Προέδρου της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών. Το αίτημα υπογράφουν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που συμμετέχουν στην Επιτροπή: Νικόλαος Βούτσης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Σπύρος Λάππας και Παύλος Πολάκης.

Το αίτημα έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Με την επιστολή αυτή, ζητούμε να αναλάβετε πρωτοβουλία στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων σας, κατά τον Κανονισμό της Βουλής, προκειμένου να κληθεί ο Διοικητής της ΕΥΠ και ο Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών σε ακρόαση σε έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής το συντομότερο δυνατόν,  σε σχέση με ανησυχητικές πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες σχετικά με την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Ανδρουλάκη. Οι καταγγελίες αυτές δεν αφορούν μόνον τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ή το κόμμα του, αλλά πλήττουν στον πυρήνα τους την δημοκρατία και τις ελευθερίες στη χώρα μας. Η δικαιοσύνη εξετάζει ήδη την υπόθεση, κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η Επιτροπή όμως οφείλει να ασκήσει την δική της αρμοδιότητα, σε ένα θέμα με προφανή θεσμική σημασία. Αν δεν είναι ασφαλής από παρακολουθήσεις ο πρόεδρος ενός κοινοβουλευτικού κόμματος ποιος μπορεί να αισθάνεται ασφαλής στην Ελλάδα του Κ. Μητσοτάκη;

Η καταγγελία αυτή έρχεται να προστεθεί σε άλλες εμπεριστατωμένες καταγγελίες για τις οποίες και στο άμεσο παρελθόν είχαμε ζητήσει τη σύγκληση της Επιτροπής. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ της έγκυρης εφημερίδας «Η Εφημερίδα των Συντακτών», η ΕΥΠ παρακολουθεί απλούς πολίτες και ενημερώνει για τις κινήσεις τους τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της Εφημερίδας και των σημάτων της ΕΥΠ που δημοσιεύονται, η τελευταία ζητά:

·  την παρακολούθηση πολιτών που συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις ενάντια στα μέτρα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και την συλλογή προσωπικών στοιχείων, επαγγέλματος, αριθμών κινητών τηλεφώνων, λογαριασμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του ιδεολογικού υπόβαθρου των πολιτών.

·  την παρακολούθηση 12χρονου προσφυγόπουλου από τη Συρία, που δημοσιεύτηκε το σκίτσο του στην εφημερίδα Le Monde καθώς και του δημοσιογράφου και του δικηγόρου που συναντήθηκαν με αυτό,

·   την παρακολούθηση δημόσιου λειτουργού γιατί φέρεται να υπερασπίζεται τα εργασιακά και ατομικά δικαιώματα των μεταναστών,

·  την παρακολούθηση δικηγόρου που ανέλαβε την υπεράσπιση μετανάστη

Για να διερευνηθούν σε βάθος τα παραπάνω ανησυχητικά και θλιβερά γεγονότα, σας ζητάμε να συγκαλέσετε άμεσα σε έκτακτη συνεδρίαση την Επιτροπή βάσει του 43Α Κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να κληθούν ο Διοικητής της ΕΥΠ και ο Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών σε ακρόαση, προκειμένου να χυθεί φως στα κρίσιμα ως άνω για την Δημοκρατία ζητήματα.

Τα μέλη – Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας :  Βούτσης Νικόλαος, Κατρούγκαλος Γιώργος, Ξανθόπουλος Θεόφιλος, Λάππας Σπύρος, Πολάκης Παύλος».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version