Τί γύρευε το αφεντικό της CIA στην Ελλάδα

Τί γύρευε το αφεντικό της CIA στην Ελλάδα, Νεφέλη Λυγερού

Το “αφεντικό” της CIA βρέθηκε στην Αθήνα, στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί στην ευρύτερη περιοχή. Μία περιοδεία που γίνεται στη σκιά του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία (με τις ΗΠΑ να αντιδρούν λεκτικά στην χρήση αμερικανικών όπλων από το Κίεβο έναντι στόχων εντός της ρωσικής επικράτειας) με την ένταση στο Κόσοβο να “σιγοβράζει”, αλλά και εν μέσω του εκλογικού αποτελέσματος στην Τουρκία και τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα. 

Την επίσκεψη Μπερνς (που δεν έλαβε εκτενή δημοσιότητα) ανέδειξε η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ“. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αρχηγός της CIA βρέθηκε στην Αθήνα την περασμένη Τρίτη και πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με υπηρεσιακούς παράγοντες. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη διευθυντή της CIA στην χώρα μας, εδώ και 11 χρόνια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, η επίσκεψη δείχνει «την πραγματική αναβάθμιση και ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ, οι οποίες έχουν περάσει σε ένα τελείως διαφορετικό στάδιο». Η θέση της χώρας μας έχει αναβαπτιστεί στα μάτια των Αμερικανών, ειδικά μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως εξάλλου δείχνει η διευρυμένη παρουσία τους. Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι έχουν έναν «αξιόπιστο εταίρο που μπορούν να συνεργάζονται και να τον εμπιστευθούν» στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, κατά το δημοσίευμα.

Ποιος είναι ο Ουίλιαμ Μπερνς

Ο βετεράνος Αμερικανός διπλωμάτης κουβαλάει μία καριέρα δεκαετιών ετών, καθώς εντάχθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών το 1982, μετά τις σπουδές του στα Πανεπιστήμια La Salle της Φιλαδέλφεια και Οξφόρδης. Υπηρέτησε σε καίρια πόστα, από την περίοδο της κυβέρνησης Ρέιγκαν, μέχρι εκείνη της κυβέρνησης Ομπάμα. Μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει πρεσβευτής στη Ρωσία και στην Ιορδανία.

Υπηρέτησε ως υφυπουργός Εξωτερικών κατά την περίοδο 2011-2014. Το 2013 ήταν επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες στη Γενεύη μεταξύ Αμερικανών και Ιρανών αξιωματούχων, στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για το το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Το βιβλίο του “The Back Channel” είναι τα απομνημονεύματά του από τη διπλωματική θητεία του. Σ’ αυτό εξιστορεί τις συνομιλίες με τους Ιρανούς.

Στην κυβέρνηση Ομπάμα ήταν τρίτος στην ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ως υφυπουργός Πολιτικών Υποθέσεων. Το 2013 είχε αναλάβει μέρος της ευθύνης και για την επίθεση που είχε δεχτεί το αμερικανικό προξενείο στην Βεγγάζη της Λιβύης, η οποία είχε κοστίσει τη ζωή σε τέσσερις Αμερικανούς διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένου και του Πρέσβη. Τότε, είχε κληθεί να καταθέσει ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Γερουσίας, παραδεχόμενος ότι «Αμερικανοί αξιωματούχοι απέτυχαν να ερμηνεύσουν σωστά τις παρεχόμενες πληροφορίες για την περιοχή».

Στον στενό πυρήνα του Μπάιντεν

Ο Μπερνς ανήκε από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν στον στενό πυρήνα των συνεργατών του για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας. Συμμετείχε ενεργά και στην ομάδα μετάβασης που είχε δημιουργήσει ο Μπάιντεν, πριν ακόμα εκλεγεί πρόεδρος. Δεν αποτέλεσε έκπληξη η τοποθέτηση του σε ένα άκρως νευραλγικό πόστο. Πολιτικοί αναλυτές τον είχαν συμπεριλάβει στα κομβικά πρόσωπα που πιθανότατα θα διαδραμάτιζαν κεντρικό ρόλο στην κυβέρνηση Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Μπερνς «συμμερίζεται την βαθιά μου πεποίθηση ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών πρέπει να μην είναι αντικείμενα πολιτικής αντιπαράθεσης και ότι οι αφοσιωμένοι επαγγελματίες που υπηρετούν το έθνος μας, αξίζουν την ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό μας. Ο πρέσβης Μπερνς θα φέρει τη γνώση, την κρίση και την προοπτική που χρειάζεται για να αποτρέψουμε και να αντιμετωπίσουμε συγκρούσεις. Ο αμερικανικός λαός θα πρέπει να είναι ήσυχος με τον επόμενο διευθυντή της CIA».

Ήταν ο άνθρωπός που έστειλε ο Τζο Μπάιντεν στο Αφγανιστάν, πριν πραγματοποιηθεί η χαοτική αποχώρηση των ΗΠΑ, δείχνοντας μία ψήφο εμπιστοσύνης προς την πληγωμένη υπηρεσία πληροφοριών, αλλά ειδικά στον επικεφαλής της. Ο Μπερνς είχε πραγματοποιήσει εμπιστευτική συνάντηση με τον αρχηγό των Ταλιμπάν Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ, στην αφγανική πρωτεύουσα. Προηγουμένως είχε επισκεφτεί και πάλι στο Αφγανιστάν, εξαιτίας των αμερικανικών ανησυχιών για την ικανότητα της αφγανικής κυβέρνησης να σταματήσει τους Ταλιμπάν, ανησυχίες που αποδείχτηκαν ορθές.

Επικριτής του Τραμπ

Ο Μπερνς δεν είχε ποτέ κρύψει την δυσφορία του για τον Ντόναλντ Τραμπ, την οποία αποτύπωνε σε επικριτικά άρθρα του. Έχει μιλήσει δημόσια για τη ζημία που πίστευε ότι προκάλεσε η κυβέρνηση Τραμπ στην αμερικανική εξωτερική πολιτική. Είχε, μάλιστα, προειδοποιήσει εγκαίρως και για τις επικίνδυνες συνέπειες που θα είχε η άρνηση Τραμπ να παραδεχθεί την ήττα του: «Αν χάσει… στην καλύτερη περίπτωση, θα καταναλωθεί σε προσπάθειες εξορθολογισμού της ήττας του και θα χρωματίσει τις εκλογές ως νοθευμένες. Στη χειρότερη περίπτωση, θα επιδιώξει να αγωνιστεί ή να υπονομεύσει το αποτέλεσμα».

Προηγουμένως κατείχε και τη θέση του πρόεδρου της γνωστής δεξαμενής σκέψης Carnegie Endowment for International Peace. Ο Μπερνς είναι ο πρώτος επικεφαλής στην ιστορία της CIA, του οποίου η εμπειρία προέρχεται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Ο πρέσβης Μπερνς είναι ένας δοκιμασμένος δημόσιος λειτουργός που κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει εργαστεί με στόχο την ασφάλεια των Αμερικανών», είχε αναφέρει σχετικά με την επιλογή του το επιτελείο του Μπάιντεν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι