Τι κομίζει ο Δένδιας για το Παλαιστινιακό
17/05/2021Το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη επισκέπτεται ο Νίκος Δένδιας, την ώρα που είναι σε εξέλιξη ένας διπλωματικός μαραθώνιος για την κατάπαυση των εχθροπραξιών, ανάμεσα στη Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, και το Ισραήλ. Την περασμένη νύχτα ο ισραηλινός στρατός έπληξε με δεκάδες πυραύλους τον παλαιστινιακό θύλακα, γεγονός που προκάλεσε νέα παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος κάλεσε και τις δύο πλευρές να προστατέψουν τους αμάχους και κυρίως τα παιδιά.
Ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλο Γ΄, αλλά και με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι, καθώς και με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Ιμπραχιμ Στάγεχ. Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι η συνάντηση θα ήταν με τον υπουργό Εξωτερικών Ριάντ Αλ Μάλικι, αλλά αυτό δεν είναι εφικτό λόγω έκτακτης αλλαγής του προγράμματος του τελευταίου.
Tην ίδια ημέρα, την Τρίτη, θα μεταβεί και στην Ιορδανία, χώρα τοποτηρητή των μουσουλμανικών Ιερών Τόπων στο Ισραήλ, όπου θα συναντηθεί με τον Ιορδανό ομόλογό του Αϊμάν Σαφαντί. Παραλλήλως θα μετέχει και στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, την οποία συγκάλεσε ο ύπατος εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ, με αντικείμενο τις εξελίξεις στην περιοχή.
Σημειώνεται ότι ο Νίκος Δένδιας είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών χώρας μέλους της ΕΕ, ο οποίος επισκέπτεται το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, από την ημέρα που ξέσπασε η νέα αιματηρή σύγκρουση. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα, ως πυλώνας σταθερότητας και υπέρμαχος της προώθησης της ασφάλειας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή, είναι ενεργή στα διπλωματικά τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.
Το πλαίσιο της επίσκεψης
Αν και δεν αναφέρεται επισήμως η ανάληψη κάποιας ελληνικής πρωτοβουλίας είναι γνωστό σε όλους, ότι η Αθήνα διαθέτει παραδοσιακά καλές σχέσεις και με τις δύο πλευρές, όπως και ότι τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμίσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ. Στις κρίσιμες, ωστόσο, διαφορές Ισραηλινών και Παλαιστινίων εμμένει στις διεθνώς προωθούμενες λύσεις, διατηρώντας την ισορροπία με τον αραβικό κόσμο.
Αναφερόμενες στην συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, οι ελληνικές διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι υποδηλώνει το εύλογο ενδιαφέρον της χώρας για την προστασία των Ιερών Προσκυνημάτων και της διατήρησης του καθεστώτος που διέπει τη λειτουργία τους. Ο Νίκος Δένδιας είχε, ωστόσο, έναν διευρυμένο κύκλο επαφών το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ενόψει της επίσκεψής του στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη.
Στο πλαίσιο αυτό, πέρα από την συνεργασία που είχε, νωρίτερα σήμερα Δευτέρα, με τον πρωθυπουργό, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, στον οποίο εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ρόλο και τις προσπάθειες του Καΐρου στην κατεύθυνση του τερματισμού της κρίσης και της επίτευξης εκεχειρίας.
Την Πέμπτη, άλλωστε, ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα και θα έχει συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στην περιοχή. Νωρίτερα σήμερα όμως, δέχθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών τον Παλαιστίνιο πρέσβη στην Αθήνα, Μαρουάν Τουμπάσι.
Παρέμβαση Μέρκελ και Μπλίνκεν
Η επίσκεψη Δένδια στην εμπόλεμη περιοχή γίνεται την ώρα που η ΕΕ καταβάλλει διπλωματικές προσπάθειες, προκειμένου να συμβάλει στον τερματισμό της κλιμακούμενης βίας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, ο Ζοζέπ Μπορέλ, όπως και κράτη-μέλη της ΕΕ σε διμερές επίπεδο, έχουν συχνές επαφές με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, αλλά και με ηγέτες από γειτονικές χώρες. Ο ίδιος ανέφερε ότι, στο αυριανό (Τρίτη 18 Μαίου) έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, η ΕΕ θα συζητήσει πως μπορεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση.
Το Βερολίνο πάντως, ακόμα και μετά τους σημερινούς σφοδρούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, επανέλαβε την αλληλεγγύη του στο Ισραήλ. Έτσι, μετά τον εκπρόσωπο της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος ζήτησε, για δεύτερη φορά τον τερματισμό της εκτόξευσης ρουκετών από τη Γάζα, κάνοντας λόγο για «κυνική συμπεριφορά» της Χαμάς που θέτει σε «ομηρεία» τους Παλαιστίνιους, θέση πήρε και η Μέρκελ. Στην τηλεφωνική επικοινωνία της με τον Νετανιάχου, η καγκελάριος της Γερμανίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, «καταδίκασε ρητά για μία ακόμη φορά τις συνεχιζόμενες πυραυλικές επιθέσεις από την Γάζα εναντίον του Ισραήλ και διαβεβαίωσε τον Πρωθυπουργό για την αλληλεγγύη της γερμανικής κυβέρνησης».
Νωρίτερα πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, η χώρα του οποίου επίσης αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, ζήτησε και από τις δύο πλευρές, Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, «να προστατεύσουν τους αμάχους και ειδικότερα τα παιδιά». Επανέλαβε μάλιστα, ότι το Ισραήλ, «ως δημοκρατία», έχει ιδιαίτερη υποχρέωση σε αυτό το θέμα.
Σημειώνεται ότι η Ουάσινγκτον έχει ζητήσει «διευκρινίσεις» από το Ισραήλ σχετικά με τις δικαιολογίες του Τελ Αβίβ για την επίθεση εναντίον του κτιρίου που στέγαζε τα γραφεία του αμερικανικού πρακτορείου Associated Press και άλλων διεθνών μέσων ενημέρωσης στην Γάζα. Από την Κοπεγχάγη, όπου βρίσκεται, ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι, προσωπικά ο ίδιος, δεν έχει δει στοιχεία που ενδεχομένως είχαν οι ισραηλινές αρχές. Έτσι, σε αυτήν την βάση, δεν εξέφρασε άποψη για τη νομιμότητα του ισραηλινού πλήγματος.