Τί λένε οι υποψήφιοι στο ΚΙΝΑΛ λίγες μέρες πριν τις κάλπες
23/11/2021Οι έξι υποψήφιοι για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ εντείνουν τον προεκλογικό τους αγώνα με συνεντεύξεις και περιοδείες, δύο σχεδόν εβδομάδες πριν από την διεξαγωγή του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών. Οι τρεις εξ αυτών, Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιώργος Παπανδρέου, εμφανίστηκαν χθες διαδοχικά στην εκπομπή του Mega “Μεγάλη Εικόνα”, όπου ανέφεραν τα κυριότερα θέματα της εκστρατείας τους.
Η συζήτηση ξεκίνησε με τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος υπογράμμισε ότι ουδέποτε αποχώρησε από το κόμμα του. Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τον Γιώργο Παπανδρέου που δημιούργησε το ΚΙΔΗΣΟ, και οι Χάρης Καστανίδης και Ανδρέας Λοβέρδος δοκίμασαν τις τύχες τους εκτός του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Ανδρουλάκης επέμεινε ότι αν εκλεγεί θα διατηρήσει την έδρα του στο ευρωκοινοβούλιο, επισημαίνοντας, όμως, ότι το γραφείο του θα είναι στη Βουλή.
Παρά το γεγονός ότι δεν είπε ξεκάθαρα από ποιον θα ζητήσει να τον εκπροσωπεί στα κοινοβουλευτικά καθήκοντα του προέδρου ως τις εθνικές εκλογές, δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να προτείνει κάτι τέτοιο σε κάποιον εκ των συνυποψηφίων του, αποκλείοντας έτσι τα σενάρια περί εκπροσώπησής του από τον Ανδρέα Λοβέρδο σε περίπτωση επικράτησής του. Όσον αφορά την εκλογική διαδικασία ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε ότι δεν είναι θεμιτή η προσέλευση εγγεγραμμένων μελών άλλων κομμάτων στις κάλπες του ΚΙΝΑΛ.
Τί είπε ο Λοβέρδος
Τη σκυτάλη αμέσως μετά, πήρε ο Ανδρέας Λοβέρδος, που επέμεινε στην επιστροφή στα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην υπουργός εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους υποψήφιους δεν σκοπεύει να περιμένει για μία συλλογική απόφαση του συνεδρίου, παρά εξήγγειλε ότι αν εκλεγεί, το ίδιο βράδυ θα κάνει δηλώσεις ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αναφέρθηκε δε υποτιμητικά και στο λογότυπο του ΚΙΝΑΛ λέγοντας ότι κανείς δεν καταλαβαίνει περί τίνος πρόκειται, λέγοντας ότι μοιάζει με… ανεμιστήρα.
Ο πρώην υπουργός διαφοροποιήθηκε από τους υπόλοιπους διεκδικητές της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ και σε ένα άλλο ζήτημα, αυτό της προσέλευσης στην κάλπη ενεργών στελεχών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφερόμενος σε αυτό το ενδεχόμενο, δήλωσε ότι το αντιμετωπίζει θετικά, καθώς το διακύβευμα για τον ίδιο είναι η μεγάλη συμμετοχή στη διαδικασία ανεξαρτήτως αποτελέσματος, ενώ κρίνει πως μία μεγάλη κάλπη θα προμηνύσει θετικές εξελίξεις για το κόμμα και σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής, ενώ παράλληλα θα αχρηστεύσει και τους εσωκομματικούς μηχανισμούς.
Αποφεύγοντας να τους αναφέρει ονομαστικά, ο Ανδρέας Λοβέρδος άφησε αιχμές για τους δύο κυριότερους αντιπάλους του για την προεδρία. Παραδεχόμενος ότι και ο ίδιος μπορεί να έλαβε και κάποιες λάθος αποφάσεις από θέσεις ευθύνης, το απέδωσε αυτό στην αποφασιστικότητά του, ενώ κάλεσε τους ψηφοφόρους να μην επιλέξουν υποψήφιους που είναι αναβλητικοί ή δεν είναι αυτή τη στιγμή βουλευτές.
Δηλώσεις Παπανδρέου
Τελευταίος εμφανίστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αναφερόμενος σε προηγούμενες κυβερνητικές επιλογές του, αλλά και σε ενδεχόμενες μελλοντικές συνεργασίες, τόνισε ότι η συναίνεση δεν προκύπτει μόνο μέσα από συγκυβερνήσεις. Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι έχει αποδείξεις πως παράγοντες ή στελέχη της ΝΔ επιχειρούν να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα στις εσωκομματικές του ΚΙΝΑΛ, χωρίς όμως να κατηγορεί την ηγεσία της ΝΔ ή κάποιον συνυποψήφιό του για γνώση ή εμπλοκή σε αυτά τα σχέδια.
Ανέφερε μάλιστα ότι οι παρεμβάσεις εξωθεσμικών κέντρων σε εκλογικές διαδικασίες δεν αποτελούν μονάχα μία ελληνική πραγματικότητα, φέρνοντας ως παράδειγμα την υπόθεση του Facebook και του ρόλου του στην έκβαση των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ το 2016. Απέρριψε εντελώς όπως και οι άλλοι δύο εμφανιζόμενοι τη συμμετοχή του ΚΙΝΑΛ σε ένα κυβερνητικό σχήμα είτε με τη ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι σκοπεύει να επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις σε κρίσιμα θέματα όπως η εξωτερική πολιτική.
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου εάν επιδιώκει την προσωπική του δικαίωση, έκανε λόγο για δικαίωση των θέσεων και των αρχών του κόμματος και όχι δική του. Δεν έλλειψε από μεριάς του κ. Παπανδρέου η κριτική προς την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, την οποία κρίνει ότι αντιμετώπισε με έπαρση, ενώ ασκώντας την αυτοκριτική του δήλωσε ότι θα ήθελε να παραμείνει πιο κοντά στους πολίτες και την κοινωνία κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Δημοσκοπήσεις και περιοδείες
Το γεγονός ότι οι άλλοι τρεις υποψήφιοι δεν εμφανίστηκαν στην εκπομπή με αιτιολογία την μικρή δημοσκοπική τους επίδοση, πυροδότησε κριτική από τη μεριά του Χάρη Καστανίδη, ο οποίος χθες αναφερόμενος στο ρόλο των δημοσκοπήσεων, δήλωσε στο ραδιόφωνο του Real FM: «Αφού βγάλαμε πρώτα και στήσαμε τις δημοσκοπήσεις, τώρα έρχεται το τηλεοπτικό κανάλι και λέει “με βάση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων θα παρουσιάσουμε συνεντεύξεις των τριών πρώτων υποψηφίων”».
Στην ίδια ραδιοφωνική εκπομπή ο Παύλος Χρηστίδης είπε ότι οι δημοσκοπήσεις αποτελούν μεν ένα εργαλείο επικοινωνίας, όμως δεν υποκαθιστούν ούτε την καθημερινή επαφή με τον κόσμο, ούτε την ίδια την κάλπη. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, όπου στις δημοσκοπήσεις προηγούταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο μέχρι πρότινος εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ περιοδεύει σήμερα και αύριο στην Θράκη.
Τέλος, ο Παύλος Γερουλάνος, δίνοντας σήμερα συνέντευξη στο NewsIt, εξέφρασε τις ανησυχίες του για τη συμμετοχή στις κάλπες λόγω της πανδημίας, κάνοντας μάλιστα αναφορά στην πρότασή του που τελικά δεν προχώρησε για τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Οι τρεις υποψήφιοι παρά τα όσα παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις επιμένουν ότι θα παραμείνουν μέχρι τέλους στην κούρσα ηγεσίας και θα είναι όλοι παρόντες στο debate που έχει προγραμματιστεί για τις 29 Νοεμβρίου στην ΕΡΤ.
Πώς θα διεξαχθεί το debate
Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο Γιώργος Παπανδρέου, που δε συμφώνησε με τους όρους διεξαγωγής. Αρχικά ενστάσεις εξέφρασε και ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφορικά με τους δημοσιογράφους που θα θέτουν τις ερωτήσεις, κάνοντας τελικά πίσω ώστε να πραγματοποιηθεί η τηλεμαχία. Παρουσιάστρια θα είναι η Ανδριάννα Παρασκευοπούλου της ΕΡΤ, ενώ οι δημοσιογράφοι θα προέρχονται από τον ΣΚΑΪ (Παύλος Τσίμας), την ΕΦΣΥΝ (Τάσος Παππάς) και το Action24 (Γιώργος Κουβαράς).
Η συνολική διάρκεια του debate θα είναι δύο ώρες και 20 λεπτά, οι δημοσιογράφοι θα απευθύνουν ερωτήσεις στους πέντε παρευρισκόμενους υποψηφίους με αλφαβητική σειρά και θα έχουν διάρκεια 30 δευτερόλεπτα. Δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν οι διεκδικητές της ηγεσίας θα στέκονται όρθιοι ή αν θα είναι καθήμενοι. Σε κάθε περίπτωση το debate θεωρείται μείζονος σημασίας από όλα τα “στρατόπεδα”, αν και για διαφορετικούς λόγους. Οι απαντήσεις θα έχουν διάρκεια 90 δευτερόλεπτα, ενώ οι θεματικοί κύκλοι θα είναι οι έξι που αναγράφονται κάτωθι:
1. Διαχείριση κρίσεων: πανδημία και κράτος πρόνοιας – οικονομική κρίση – κλιματική αλλαγή – ενεργειακή κρίση- δημογραφικό.
2. Εξωτερική πολιτική: εθνικά θέματα – η σχέση με την Τουρκία – μεταναστευτικό.
3. Η θέση του ΚΙΝΑΛ στο πολιτικό σκηνικό – πολιτική, εκλογική στρατηγική και συμμαχίες – η σχέση με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – το μέλλον της παράταξης – η ελληνική και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία – η επόμενη μέρα.
4. Δημοκρατία, Δικαιοσύνη και θεσμοί.
5. Μια ελεύθερη ερώτηση δημοσιογράφων εκτός θεματικού πλαισίου.
6. Μια ελεύθερη ερώτηση μεταξύ συνυποψηφίων.