Τι μεθοδεύει το Μαξίμου για να ρίξει τον Καραμανλή στα μαλακά
30/04/2025
Εφευρετικότατο στη διαχείριση της ακανθώδους δικογραφίας για την τραγωδία των Τεμπών σε βάρος του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή αποδεικνύεται το μέγαρο Μαξίμου. Η μελετημένη ενέργεια του εφέτη ανακριτή Λάρισας Σωτήρη Μπακαΐμη να αποφύγει την οποιαδήποτε αναφορά σε αδικήματα σε βάρος των πρώην υπουργών Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη στο διαβιβαστικό της δικογραφίας προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης και εν συνεχεία την Βουλή, προς στιγμήν έφερε σε δύσκολη θέση το Μαξίμου.
Και τούτο γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προτιμούσε να είχε λυμένα τα χέρια του ως προς τα αδικήματα που θα συμπεριληφθούν στο κατηγορητήριο της “γαλάζιας” πρότασης, ώστε να μπορεί να πάρει η κυβέρνηση την πρωτοβουλία για την συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής και στην συνέχεια την άμεση παραπομπή του πρώην υπουργού στο τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου κατά το πρότυπο της πρόσφατης παραπομπής του υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου για το μπάζωμα των Τεμπών.
Το Μαξίμου δεν επιθυμεί να είναι σε καμμία περίπτωση εκείνο που θα εξειδικεύσει και θα προσυπογράψει με πρωτοβουλία του το κατηγορητήριο και το σκεπτικό της παραπομπής, ενέργεια που θα το εμφάνιζε να στρέφεται ενεργά σε βάρος της τάσης των Καραμανλικών. Γνωρίζει καλά ότι ο πρώην υπουργός δεν είναι μόνος. Καραμανλής ών είναι εκ των πραγμάτων μέλος της ομώνυμης πτέρυγας και του σχετικού ρεύματος στο εσωτερικό του κόμματος, το οποίο τα τελευταία χρόνια είναι σε ψυχική απόσταση, αν όχι απέναντι, από πολλές από τις επιλογές και τις πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για την φυσιογνωμία του κόμματος.
Το δίλημμα για το δέον γενέσθαι εκλήθησαν να λύσουν οι νομικοί του Μαξίμου σε συνεργασία και με την υποστήριξη κορυφαίων υπουργών που έχουν εγνωσμένου κύρους νομική προϋπηρεσία. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η πρόταση προς τον πρωθυπουργό, στην οποία κατέληξαν προβλέπει δύο παραλλαγές:
Μεθόδευση με Γνωμοδοτικό Συμβούλιο
Η πρώτη προβλέπει την ενεργοποίηση του τριμελούς Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του άρθρου 154 του Κανονισμού της Βουλής. Συγκεκριμένα στο άρθρο αυτό προβλέπεται: «Με την κατάθεση της πρότασης προς άσκηση δίωξης (Σ.Σ. Προανακριτικής) μπορεί να προταθεί από τους βουλευτές που την υπογράφουν η ανάθεση από τη Βουλή σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους».
Αυτό το γνωμοδοτικό συμβούλιο συγκροτείται από έναν αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δυο εισαγγελείς εφετών, οι οποίοι κληρώνονται, με τους αναπληρωματικούς τους, σε δημόσια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, που πρoσκαλείται ειδικά για το λόγο αυτό, μεταξύ όλων των αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου και όλων των εισαγγελέων εφετών που υπηρετούν στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών. Για τη διενέργεια της κλήρωσης ο Υπουργός Δικαιοσύνης, αποστέλλει στον Πρόεδρο της Βουλής κατάλογο των ανωτέρω δικαστικών λειτουργών, που υπηρετούν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών.
Για να αποφύγει μάλιστα το Μαξίμου να “βάψει τα χέρια του με καραμανλικό αίμα”, δηλαδή να υποχρεωθεί να συντάξει πρόταση κατηγορίας σε βάρος του Κώστα Καραμανλή με συγκεκριμένα αδικήματα, θα περιμένει να καταθέσει το ΠΑΣΟΚ τη δική του πρόταση σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής, όπως έχει δεσμευθεί δημόσια, με το δικό του κατηγορητήριο και αμέσως μετά η κυβέρνηση θα ζητήσει τον έλεγχο της βασιμότητας του κατηγορητηρίου του ΠΑΣΟΚ από το τριμελές γνωμοδοτικό Συμβούλιο!
Την σχετική δυνατότητα την δίνει το επόμενο άρθρο 155 του Κανονισμού της Βουλής το οποίο προβλέπει: «Αν δεν κατατεθεί, μαζί με την πρόταση δίωξης, πρόταση για ανάθεση σε τριμελές Γνωμοδοτικό Συμβούλιο του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους, μπορεί να ζητηθεί αυτή με πρόταση, που κατατίθεται εγγράφως από τουλάχιστον τριάντα βουλευτές, εντός επτά ημερών από την ανακοίνωση (ΣΣ. στην ολομέλεια της Βουλής) της πρότασης άσκησης δίωξης».
Κατηγορητήριο ΠΑΣΟΚ για Καραμανλή
Κοντολογίς το σχέδιο του Μαξίμου προβλέπει να κάνει την “βρώμικη δουλειά” σύνταξης του κατηγορητηρίου σε βάρος του Κώστα Καραμανλή το ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια να έρθει η κυβερνητική πλειοψηφία να αναθέσει τον έλεγχο της βασιμότητας του κατηγορητηρίου που θα έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ, στο τριμελές Γνωμοδοτικό Συμβούλιο. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνει το μείζον, να αποφύγει δηλαδή τη λειτουργία της Προανακριτικής Επιτροπής και την αρνητική δημοσιότητα σε βάρος της κυβέρνησης επί πολλούς μήνες για το θέμα των Τεμπών.
Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο τριμελές Γνωμοδοτικό Συμβούλιο είναι διαφορετικό από το πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο της περίπτωσης Τριαντόπουλου. Το τελευταίο λειτουργεί στο πλαίσιο του Ειδικού Δικαστηρίου και ασκεί κατά κάποιο τρόπο κύρια ανάκριση, ενώ το τριμελές Γνωμοδοτικό Συμβούλιο ασκεί προανάκριση, υποκαθιστώντας σε αυτό το έργο την Προανακριτική Επιτροπή. Όταν το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο ολοκληρώσει το πόρισμά του αυτό υποβάλλεται στον Πρόεδρο της Βουλής.
Σύμφωνα με το άρθρο 155 του Κανονισμού της Βουλής «Η γνωμοδότηση του Συμβουλίου παραδίδεται στον Πρόεδρο της Βουλής, ανακοινώνεται στην Ολομέλεια και διανέμεται στους βουλευτές. Μετά την ανακοίνωση της γνωμοδότησης, οι ίδιοι βουλευτές που είχαν υποβάλει την πρόταση για την άσκηση δίωξης μπορούν εντός επτά ημερών να την αποσύρουν, οπότε παύει η πρόοδος της διαδικασίας επί της προτάσεως αυτής, ή να την τροποποιήσουν, λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμοδότηση».
Σε αυτή ακριβώς την παράγραφο στηρίζει την αισιοδοξία του το Μαξίμου αλλά και ο πρώην υπουργός Κώστας Καραμανλής. Συγκεκριμένα ευελπιστούν ότι τα στοιχεία για την νομική θεμελίωση ενός κακουργήματος σε βάρος του πρώην υπουργού για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων είναι ισχνά στον φάκελο της δικογραφίας, γεγονός που δεν θα περάσει απαρατήρητο από το τριμελές Γνωμοδοτικό Συμβούλιο. Τρέφουν συνεπώς βάσιμες ελπίδες ότι στο τελικό πόρισμα του Συμβουλίου, στον Κώστα Καραμανλή θα καταλογίζονται δευτερευούσης σημασίας αδικήματα οπότε η αντιπολίτευση είτε θα αποσύρει το κατηγορητήριο είτε θα αναγκαστεί να αποδεχθεί το πόρισμα του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου.
Η δεύτερη παραλλαγή της πρότασης προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσομοιάζει στην περίπτωση Τριαντόπουλου. Προϋποθέτει όμως ο Κώστας Καραμανλής να αποδεχθεί το κατηγορητήριο που θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ στην πρότασή του για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και να ζητήσει στη συνέχεια εκείνος να τεθεί στην διάθεση του πενταμελούς Δικαστικού Συμβουλίου, ώστε να απελευθερωθεί η κυβέρνηση από το να καταθέσει δική της πρόταση κατηγορίας σε βάρος του. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο επαχθές θα είναι για τον ίδιο το κατηγορητήριο του ΠΑΣΟΚ. Αν σε αυτό περιλαμβάνονται κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος είναι μάλλον απίθανο να υπάρξει αποδοχή εκ μέρους του. Γι’ αυτό και το πρώτο σενάριο παραμένει το επικρατέστερο.