Την μπάλα στην κερκίδα πέταξε ο Πέτσας για την ελληνοτουρκική συμφωνία
10/09/2020Την άρνηση της κυβέρνησης να δημοσιοποιήσει την έγγραφη ελληνοτουρκική συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι ανεπίσημες και απόρρητες συζητήσεις Ελλάδας-Τουρκίας με την μεσολάβηση του Βερολίνου, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με άρθρο του σε τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες και με το οποίο απευθύνθηκε στην διεθνή κοινή γνώμη.
Μάλιστα η κυβέρνηση δεν δέχεται ούτε τους ίδιους τους πολιτικούς αρχηγούς να ενημερώσει σχετικά. «Η κυβέρνηση θα δώσει στην δημοσιότητα την συμφωνία όταν κρίνει ότι εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον» είπε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας στο μπρίφινγκ. Σε ερώτηση για το αν θα ενημερώσει την αντιπολίτευση είπε «ρωτήστε τον κ. Τσίπρα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είχε ενημερωθεί κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Λίγο αργότερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον διέψευσε και με δήλωσή του καταγγέλλει «μυστική διπλωματία με την οποία δεσμεύει την χώρα». Ο κ. Πέτσας εμμέσως επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση κινείται με διγλωσσία χρησιμοποιώντας άλλη γλώσσα στο εξωτερικό όπου μιλά για «διαφορές μεταξύ των δύο χωρών» και άλλη στο εσωτερικό για τον φόβο των εσωκομματικών αντιδράσεων όπου κάνει λόγο για «μία μόνο διαφορά που είναι η υφαλοκρηπίδα».
Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στις συζητήσεις στο χθεσινό Βορειοατλαντικό Συμβούλιο που είναι το ανώτατο πολιτικό όργανο του ΝΑΤΟ επιβεβαιώνοντας ότι η χώρα έχει δεχθεί την διαμεσολάβηση: «Δόθηκε η ευκαιρία στην ελληνική πλευρά να ενημερώσει αναλυτικά τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας ενός μέλους δηλαδή της Συμμαχίας σε βάρος, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της ασφάλειας και της συνοχής της ίδιας της Συμμαχίας.
»Υπήρξε εκτενής παρουσίαση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναδείχθηκε η τουρκική υπαιτιότητα και επισημάνθηκαν οι επιπτώσεις της στην ασφάλεια της Νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας. Επισημάνθηκε, ακόμη, τόσο από την Ελληνική πλευρά, όσο και από άλλους Συμμάχους, η δέσμευση των μελών της Συμμαχίας στο Άρθρο 1 του Καταστατικού Χάρτη ΝΑΤΟ, που παραπέμπει στον Χάρτη των Η.Ε. και ειδικότερα στη δέσμευση για ειρηνική επίλυση διαφορών και την υποχρέωση μη χρήσης, ή απειλής βίας. Επαναλήφθηκε, επίσης, η διακηρυγμένη θέση μας για την αποκλιμάκωση της έντασης.
»Ότι δηλαδή απαραίτητη συνθήκη για την αποκλιμάκωση είναι η απομάκρυνση του Oruc Reis και των συνοδευτικών πολεμικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Όπως άλλωστε δημόσια έχει υπογραμμίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης η θέση μας είναι ξεκάθαρη και συνοψίζεται σε έξι λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Πάντοτε βέβαια στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας. Για τη μια και μόνη εκκρεμότητα που αφορά στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Σχετικά με τον κατάλογο προτάσεων του ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει σήμερα στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ, τα σχόλιά της» είπε ο κ. Πέτσας.