Τι πολιτικό μήνυμα στέλνει η καταδίκη της Χρυσής Αυγής

Τι πολιτικό μήνυμα στέλνει η καταδίκη της Χρυσής Αυγής

Η απόφαση του δικαστηρίου να μην αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό στο διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής για τη δολοφονία του Παύλου Φύσα,  δείχνει ότι τα “αυγά του φιδιού” είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα. Η άνδρωση της Χρυσής Αυγής και το πως βγήκε από το πολιτικό περιθώριο, πρέπει να συνεχίσει να προβληματίζει το πολιτικό σύστημα.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους επτά κορυφαίους της Χρυσής Αυγής και μέλη του διευθυντηρίου της: Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Χρήστο Παππά, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Η απόφαση του δικαστηρίου επισύρει στους προαναφερθέντες ποινή από 5 έως 15 έτη φυλάκισης.

Η ίδια απόφαση ισχύει και για τους: Ελένη Ζαρούλια, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Αντώνη Γρέγο, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Νίκο Κούζηλο και Δημήτρη Κουκούτση. Όμως, στην περίπτωση των συγκεκριμένων ατόμων, οι ποινή τους ορίζεται από 5 έως 10 έτη κάθειρξης. Ωστόσο ελαφρυντικά αναγνωρίστηκαν, σε άλλα μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης, ενώ ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, υπέβαλε αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου επικαλούμενος προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας και προκατάληψης του δικαστηρίου προς το πρόσωπό του.

Άνοδος και πτώση

Η περίπτωση της ανόδου και της πτώσης της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα, αποτελεί παράδειγμα και για τις υπόλοιπες δυτικές χώρες, καθώς ακροδεξιά και νεοναζισμός δεν φαίνεται να υποχωρούν. “Κρούει καμπανάκι” κινδύνου, δεδομένου ότι πρόσφατες υποθέσεις, καταδεικνύουν ακροδεξιές δραστηριότητες και διείσδυση ιδεολογίας σε αρχές ασφαλείας.

Τον Οκτώβριο, μια έκθεση της γερμανικής κυβέρνησης κατέγραψε 1.400 περιπτώσεις ακροδεξιάς δραστηριότητας σε αστυνομία, στρατό και υπηρεσίες πληροφοριών. Μια ολόκληρη ομάδα ειδικών δυνάμεων διαλύθηκε μετά την ανακάλυψη ακροδεξιών δραστηριοτήτων. Η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε ότι το πρόβλημα είναι «διαρθρωτικό». Όμως, η έκθεση ανέφερε ότι τα ακροδεξιά δίκτυα ήταν μεγαλύτερα από αυτά που είχαν εντοπιστεί και αποτελούσαν «σημαντικό κίνδυνο για το κράτος και την κοινωνία».

Το νεοναζιστικό Σκανδιναβικό Κίνημα Αντίστασης (Nordic Resistance Movement) στα τέλη Σεπτεμβρίου, στον εορτασμό εβραϊκού Γιομ Κιπούρ (Ημέρα του Εξιλασμού), διεξήγαγε είκοσι αντισημιτικές επιθέσεις, σε Δανία, Σουηδία, Νορβηγία και Ισλανδία. Οι επιθέσεις έγιναν κατά Εβραίων προσκυνητών και συναγωγών. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Φινλανδίας απαγόρευσε ουσιαστικά την ομάδα, η οποία αναφέρεται ότι έχει εκατοντάδες μέλη στις πέντε χώρες.

Η οικονομική ύφεση, η απονομιμοποίηση του πολιτικού συστήματος, οι κοινωνικές κρίσεις, το μεταναστευτικό, συνεχίζουν και αποτελούν την “τροφή” των ακροδεξιών και των νεοναζιστικών οργανώσεων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι