ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι προτείνει η Κυβέρνηση και τι η αντιπολίτευση για το κόμμα Κασιδιάρη (upd)

Τι προβλέπει η ρύθμιση για απαγόρευση καθόδου στις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την απαγόρευση καθόδου στις εκλογές εγκληματικών οργανώσεων ή κομμάτων που έχουν ως επικεφαλής καταδικασμένο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.  Μάλιστα τη βούληση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια τέτοιου ρύθμιση ανήγγειλε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» την Κυριακή. Ωστόσο η αντιπολίτευση εμφανίζται συγκρατημένη και ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν διαφωνεί με το να έλθει ρύθμιση, ωστόσο ετοιμάζει δική του νομοθετική πρωτοβουλία για το θέμα, εκφράζοντας ισχυρές αντρρήσεις στην κυβερνητική ρύθμιση. Το ΠΑΣΟΚ μελετάει το όλο θέμα έχει κάνει κάποιες; παρατηρήσεις ουσιαστικές στη κυβερνητική ρύθμιση, ωστόσο η τελική απόφασαη θα ληφθεί τις αμέσως επόμενες ώρες. 

Με την ρύθμιση που προωθείται δεν θα δίνεται η δυνατότητα στο κόμμα “Έλληνες” του Ηλία Κασιδιάρη να κατέλθει στις επόμενες εκλογές, καθώς θα προβλέπει ότι δεν θα γίνεται ανακήρυξη κομμάτων πίσω από τα οποία υποκρύπτονται στελέχη εγκληματικών οργανώσεων. Η ακριβής φράση του πρωθυπουργού (συνέντευξη στο «Πρώτο Θέμα») ήταν πως «το πολιτικό σύστημα οφείλει να εξαντλεί τα συνταγματικά περιθώρια ώστε να μην εκπροσωπούνται στη Βουλή εγκληματικές οργανώσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες η ρύθμιση θα βασιστεί στη διάταξη σύμφωνα με την οποία το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου εξετάζει εάν ένα κόμμα που κατέρχεται στις εκλογές υπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος, ένας έλεγχος που μέχρι τώρα ήταν τυπικός, αλλά με την υπό διαμόρφωση διάταξη θα εξετάζεται εάν η πραγματική ηγεσία ή μέλη του κόμματος έχουν καταδικαστεί για αδικήματα, όπως αυτά για τα οποία έχει καταδικαστεί ο Ηλ. Κασιδιάρης. Εάν λοιπόν το Α΄ Τμήμα καταλήγει σ’ αυτό το συμπέρασμα θα παραπέμπει την υπόθεση στην Ολομέλεια, που θα παίρνει και την τελική απόφαση.

Η νομοθετική διάταξη θα έρθει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, πιθανόν την επόμενη εβδομάδα, και τουλάχιστον ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη ενημερωθεί. Τόσο σύμφωνα με πληροφορίες στο αρχικό σχέδιο της Κυβέρνησης έχουν γίνει από τα ανωτέρω κόμματα παρατηρήσεις και διορθώσεις.

Στην περίπτωση πάντως που το κόμμα Κασιδιάρη δεν κατέλθει στις εκλογές, ανακατεύεται και η τράπουλα της αυτοδυναμίας. Εάν το κόμμα Κασιδιάρη κατάφερνε να μπει στη Βουλή, τότε αυτομάτως το ποσοστό των εκτός κομμάτων της Βουλής θα έπεφτε, ανεβάζοντας και άλλο τον πήχυ της αυτοδυναμίας.

  "Αποσύρεται" ο Πνευματικός από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ

Αντίθετα, εάν το κόμμα Κασιδιάρη έμενε σε ένα ποσοστό οριακά κάτω από το 3%, ο πήχυς θα κατέβαινε. Με το κόμμα Κασιδιάρη εκτός εκλογών, το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων είναι βέβαιο πως θα αλλάξει, καθώς κανείς δεν ξέρει όσοι ψήφιζαν αυτό το μόρφωμα πώς θα συμπεριφερθούν εκλογικά.

Η Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση, καθιστά σαφές ότι η  πάγια γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι «πως η θέση των νεοναζί και καταδικασμένων Χρυσαυγιτών είναι στη φυλακή και όχι στο δημόσιο βίο και πολύ περισσότερο στο Κοινοβούλιο».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα καταθέσει συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση για τον αποκλεισμό τους από τις εκλογές, που βασίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες:

– Η νομοθετική πρόταση να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα. Η τροπολογία που έχει δει το φως της δημοσιότητας, εγείρει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας, που μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκώμενο.

– Η νομοθετική πρόταση να είναι σαφής για τους νεοναζί και να μην ανοίγει κερκόπορτα για διευρυμένες ερμηνείες και εξίσωση του ναζισμού με οποιαδήποτε άλλη πολιτική ιδεολογία.

Όπως επισημαίνει η Κουμουνδούρου «οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το γεγονός ότι ο καταδικασμένος Κασιδιάρης εδώ και τρία χρόνια ανενόχλητος μέσα από τις φυλακές έχει πολιτική δράση, μέσω ακόμα και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, και συγκροτεί τους οπαδούς του σε νεοναζιστικό κίνημα είναι τεράστιες και απαράγραπτες. Ωστόσο, με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υπάρχει η δυνατότητα συγκλίσεων πάνω στο δικαίωμα της Δημοκρατίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της».

Η επιτροπή εκλογικού αγώνα της ΝΔ

Σήμερα το μεσημέρι η ΝΔ ανακοίνωσε την Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα για τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Με απόφαση του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, ορίζονται:

Πρόεδρος της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα για τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές ο Γιάννης Μπρατάκος, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Γενικός Διευθυντής ΝΔ και μέλη της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα οι κάτωθι:

– Παύλος Μαρινάκης, Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ
– Στέλιος Κονταδάκης, Γραμματέας Οργανωτικού ΝΔ
– Άκης Σκέρτσος, Υπουργός Επικρατείας
– Γιάννης Οικονόμου, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός
Εκπρόσωπος
– Νίκος Χαρδαλιάς, Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας
– Θοδωρής Λιβάνιος, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
– Μιχάλης Μπεκίρης, Διευθυντής Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή
– Θανάσης Νέζης, Σύμβουλος Πρωθυπουργού
– Ορφέας Γεωργίου, Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ
– Νίκος Ρωμανός, Διευθυντής Γραφείου Τύπου ΝΔ
– Κύρα Κάπη, Διευθύντρια Επικοινωνίας Πρωθυπουργού
– Έλενα Σώκου, Εκπρόσωπος Τύπου ΝΔ για τα Περιφερειακά ΜΜΕ
– Χριστιάνα Καλογήρου, Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
– Γιάννης Σμυρλής, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής ΝΔ
– Νίκος Παπουτσής, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής ΝΔ
– Χρυσαυγή Ατσιδάκου, Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων ΝΔ
– Μαρία Νάτσιου, Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ΝΔ
– Πίστη Κρυσταλλίδου, Γραμματέας Ποιότητας Ζωής & Εθελοντισμού ΝΔ
– Γιάννης Παπαγεωργίου, Συντονιστής Γενικής Διεύθυνσης ΝΔ

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι