Τί σημαίνει η αναφορά Μητσοτάκη σε Δραβίλα και Ρουμπάτη
28/08/2022«Στην Εξεταστική Επιτροπή για τις παρακολουθήσεις ενδεχομένως κληθούν να καταθέσουν και οι προηγούμενοι διοικητές της ΕΥΠ, ο Γιάννης Ρουμπάτης και ο Θοδωρής Δραβίλας», είπε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέβασε την θερμοκρασία στο εσωτερικό της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας. Όπως σχολίαζε δηκτικά γαλάζιος βουλευτής, «αντί να αναφέρει τον Δραβίλα γιατί δεν είπε κατευθείαν ότι θα κληθεί να καταθέσει ο Αντώνης Σαμαράς!»
Τον Θοδωρή Δραβίλα λίγοι τον θυμούνται και ο ίδιος ουδέποτε θέλησε να προσελκύσει τα φώτα της δημοσιότητας. Ο κ. Σαμαράς τον βρήκε στο υπουργείο Πολιτισμού από τον Μιχάλη Λιάπη και το καραμανλικό περιβάλλον. Ωστόσο, τον διατήρησε και στην συνέχεια του εμπιστεύθηκε την καίρια –για οποιαδήποτε κυβέρνηση– θέση του διοικητή της ΕΥΠ. Η τοποθέτηση μάλιστα τότε του κ. Δραβίλα είχε προκαλέσει αίσθηση και είχε εξηγηθεί λόγω της ιδιαίτερης εμπιστοσύνης που του είχε ο κ. Σαμαράς.
Μετά την κυβέρνηση Σαμαρά, ο κ. Δραβίλας είχε ξεχαστεί (όπως πρέπει με τους διοικητές των μυστικών υπηρεσιών), μέχρι που τον ανέσυρε και μάλιστα ονομαστικά(!) στην πρόσφατη συζήτηση στην Βουλή για τις παρακολουθήσεις, ο κ. Μητσοτάκης. Προ ημερών, ως αντιπερισπασμό στον ΣΥΡΙΖΑ, είχε διαρρεύσει από το Μέγαρο Μαξίμου ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει την έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής από το 2012 και μετά.
Αμέσως χτύπησε καμπανάκι στο εσωτερικό της ΝΔ και δη στην σαμαρική πτέρυγα. Αν η κυβέρνηση ήθελε να στείλει μία προειδοποίηση στον ΣΥΡΙΖΑ θα έλεγε για έρευνα από το 2015. Αν πάλι ήθελε να τηρήσει τα προσχήματα θα έλεγε για έρευνα μετά το 2009 που να περιλαμβάνει όλες τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Το 2012 φωτογραφίζει την διακυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.
Ο πρωθυπουργός, όμως, πήγε πιο πέρα και αναφέρθηκε ονομαστικά, μήπως και κάποιος δεν καταλάβει αμέσως το υπονοούμενο. Από το βήμα της Βουλής είπε ότι στην Εξεταστική μπορεί να κληθούν να καταθέσουν και οι προηγούμενοι διοικητές της ΕΥΠ, ο Γιάννης Ρουμπάτης και ο Θοδωρής Δραβίλας. Μόνον που η ΕΥΠ στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ήταν στην αρμοδιότητα του Νίκου Δένδια, υπουργού τότε Προστασίας του Πολίτη.
Μήνυμα η αναφορά στον Δραβίλα
Αν είχε μείνει εκεί ίσως φαινόταν ότι έστελνε μήνυμα στον κ. Δένδια να μην κινηθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας διαδοχής που έχει ήδη ατύπως ξεκινήσει στη ΝΔ, με το εναρκτήριο λάκτισμα ουσιαστικά να δίνει η Όλγα Κεφαλογιάννη. Αλλά η ονομαστική αναφορά στον κ. Δραβίλα ήταν σαφώς μήνυμα στον κ. Σαμαρά και ο πρωθυπουργός είχε απόλυτη συνείδηση πως θα εκληφθεί έτσι. Άλλωστε εσωκομματική σύνδεση Σαμαρά-Δένδια δεν υπάρχει.
Ο πρώην πρωθυπουργός δεν στέργει τις φιλοδοξίες του σημερινού υπουργού Εξωτερικών. Αν και ο πάγος στην σχέση τους έσπασε πέρυσι τέτοια εποχή, όταν στην επιστροφή από την ΔΕΘ συναντήθηκαν στον αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης (στην VIP λόγω καθυστέρησης της πτήσης και τα είπαν για περίπου 40 λεπτά), φίλοι δεν έγιναν. Προς το παρόν τουλάχιστον, γιατί μην ξεχνάμε ότι ο κ. Σαμαράς στήριξε τον γιο (του εν ζωή ακόμη τότε) άσπονδου εχθρού του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Σε κάθε περίπτωση, σαμαρικοί βουλευτές έπνεαν μένεα μετά την αναφορά του κ. Μητσοτάκη και ένιοι εξ αυτών στις συζητήσεις τους έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός ακολουθεί τα βήματα του πατέρα του και θα έχει το ίδιο τέλος. Θεωρούν μάλιστα την ομιλία Μητσοτάκη στην Βουλή ως ένδειξη ότι έχει αρχίσει την παρασκηνιακή διαπραγμάτευση με τα επιχειρηματικά και εκδοτικά υποσυστήματα για τους όρους της αποχώρησής του.