ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι σηματοδοτεί η εισαγγελική πρόταση για τους προστατευόμενους μάρτυρες

Τι σηματοδοτεί η εισαγγελική πρόταση για τους προστατευόμενους μάρτυρες

Πρόταση προς το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου έκανε η αντιεισαγγελέας του του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Βασιλική Θεοδώρου, προκειμένου να εξεταστούν, χωρίς καθεστώς προστασίας, οι προστατευόμενοι μάρτυρες που κατήγγειλαν τους δέκα πολιτικούς για εμπλοκή στο σκάνδαλο Novartis. Η εισαγγελέας έκανε αντίστοιχη πρόταση και στα τέλη του περασμένου Μαΐου, στην οποία είχε τότε διαφωνήσει η ανακρίτρια του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου, Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου.

Η τωρινή εισαγγελική πρόταση αναφέρει ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες “Αικατερίνη Κελέση” και “Μάξιμος Σαράφης” δεν μπορούν να συνεχίσουν να είναι σε καθεστώς προστασίας, παρά μόνον για την κύρια υπόθεση, το σκάνδαλο Novartis. Αντιθέτως στην υπόθεση που έφτασε από την Ολομέλεια της Βουλής με τη διαδικασία του Ειδικού Δικαστηρίου, η οποία αφορά τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο (ο οποίος διώκεται για οκτώ αδικήματα, μεταξύ άλλων για ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος), υποστηρίζει πως πρέπει να αρθεί το καθεστώς προστασίας.

Η κ. Θεοδώρου υποστηρίζει ότι οι δύο αυτές δικογραφίες «δεν έχουν καμία συνάφεια, νομική ή ουσιαστική» και πως «η προστασία που απολαμβάνουν οι δύο μάρτυρες στη δικογραφία που σχηματίστηκε για την κύρια υπόθεση Novartis δεν μπορεί να ισχύσει και για την υπόθεση που ερευνάται από την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου, με βάση τη δίωξη που άσκησε η Ολομέλεια της Βουλής».

Η εισαγγελέας σημειώνει επιπλέον πως «σε ένα κράτος δικαίου, αν αναμφίβολα πρέπει να προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον και να αποτρέπεται η λεηλασία του δημόσιου χρήματος, εξίσου πρέπει να έχει το δικαίωμα και τη δυνατότητα ο κάθε πολίτης και πολύ περισσότερο τα δημόσια πρόσωπα να προστατεύσουν την τιμή, την υπόληψή και την αξιοπρέπεια τους από την “ανθρωποφαγία”». Προσθέτει επίσης ότι «δεν μπορεί οι υπό προστασία μάρτυρες να είναι στο διηνεκές και για οποιαδήποτε άλλη υπόθεση υπό καθεστώς απαραβίαστης προστασίας, γιατί έτσι θα απαξιωθεί ο θεσμός των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος».

Αντεπίθεση Σαμαρά

Προηγουμένως έξι πολιτικά πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν στην υπόθεση, είχαν ζητήσει με υπόμνημα τους στο δικαστικό συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου να αρθεί το καθεστώς προστασίας για τους δύο μάρτυρες. Το αίτημα υπογράφηκε από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του, Ευάγγελο Βενιζέλο, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, τον πρώην επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδο.

Σε σκληρό ύφος η επιστολή αναφέρεται σε «ψευδομάρτυρες σε μία σκοτεινή υπόθεση», τους οποίους η δικαιοσύνη οφείλει να εξετάσει «ενώπιος-ενωπίω». Εάν γίνει, λοιπόν, αποδεκτή η πρόταση της κ. Θεοδώρου, αναμένεται πως η υπόθεση θα πυροδοτήσει νέα πολιτική αντιπαράθεση, καθώς οι εμπλεκόμενοι δεν αποκλείεται να επιδιώξουν να ενισχύσουν το κατηγορητήριο περί «πολιτικής δίωξης από το παρακράτος της απερχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», για το οποίο ελέγχεται μόνο ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Αυτό έδειξε και η οργισμένη αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην είδηση της απαλλαγής με αμετάκλητο βούλευμα του τέως συνεργάτη του, Σταύρου Παπασταύρου, από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών. Σε ανακοίνωση του ο κ. Σαμαράς μίλησε για «κατασκευή κατηγοριών από το παρακράτος του κ. Τσίπρα» και για τον «δημόσιο εξευτελισμό ενός αθώου ανθρώπου», ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος κάλεσε τον κ. Τσίπρα να ζητήσει «συγνώμη» από τον κ. Παπασταύρου. Ο κ Σαμαράς επανάλαβε μάλιστα την επίμαχη φράση του «μακάρι να είχαμε 10 Παπασταύρου», που είχε πρωτοπεί ως πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

Η υπόθεση του συμβούλου του κ. Σαμαρά δεν σχετίζεται με την υπόθεση Novartis, αλλά με την εμπλοκή του κ. Παπασταύρου στην λίστα Λαγκάρντ, ένα ζήτημα που είχε περίοπτη θέση στην επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ, από τα χρόνια που ήταν στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι πασχίζει για την «δικαίωση του», είναι κοινό μυστικό πως εξ’ αρχής επεδίωκε να μπει στο κάδρο του κατηγορητηρίου του Ειδικού Δικαστηρίου και ο πολιτικός προϊστάμενος του κυρίου Παπαγγελόπουλου, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι