ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι σκαρώνει η κυβέρνηση για τον ΕΟΠΥΥ (upd)

Τι σκαρώνει η κυβέρνηση για τον ΕΟΠΥΥ

Ο ΣΥΡΙΖΑ βάλλει κατά του νέου νομοσχεδίου που κυοφορείται για την υγεία, αναφερόμενος σε διάταξη που ουσιαστικά εκχωρεί σε ιδιώτες τον ΕΟΠΥΥ, αφού τους δίνει την οικονομική διαχείριση.Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί την κυβέρνηση ότι προτού καλά-καλά περάσει η πανδημία, βάζει πάλι μπροστά το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της Υγείας.

«Από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη για ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα) στο ΕΣΥ και την αποθέωση της ιδιωτικής Υγείας, που με τις ευλογίες της Κυβέρνησης υπήρξε εντυπωσιακά απούσα στη διαχείριση της πανδημίας, περνάμε στην de facto αλλαγή χαρακτήρα του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας» σημειώνει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Και αναφέρει ότι «σύμφωνα με το ρεπορτάζ του “Έθνους”, η κυβέρνηση σκοπεύει να φέρει τροπολογία στη Βουλή με την οποία προβλέπεται η παραχώρηση υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες θα μπορούν να ελέγχουν από τις δαπάνες του Οργανισμού μέχρι και τα περιουσιακά του στοιχεία. Εξέλιξη που, εκτός από υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, πιθανότατα θα οδηγήσει σε ένα πάρτι δισεκατομμυρίων με συμμετέχοντες τους γνωστούς “ημέτερους”. Προφανώς στην κατεύθυνση υλοποίησης του ίδιου πολιτικού σχεδίου αναμένεται επίσης  η πρόσληψη καλοπληρωμένων golden boys (managers)».

Η αντιπολίτευση αναφέρει ότι «Τα golden boys θα συνάπτουν συμβάσεις μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των δημοσίων Νοσοκομείων. Στην πραγματικότητα καταργεί με τον τρόπο αυτό τη σημαντική χρηματοδοτική βοήθεια του ΕΟΠΥΥ προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς όχι μόνο δεν θα είναι δεδομένη, αλλά θα εναπόκειται στην κατάληξη των μεμονωμένων διαπραγματεύσεων μεταξύ των διορισμένων  διοικήσεων των δημόσιων νοσοκομείων και των manager με τον ΕΟΠΥΥ. Λιγότερες κρατικές (που λέει και ο Πρωθυπουργός) υπηρεσίες υγείας, περισσότερος χώρος στους ιδιώτες “επενδυτές” και στην αδιαφάνεια. Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει αν αυτός είναι ο πραγματικός της σχεδιασμός» καταλήγει η ανακοίνωση.

Νέο πλαίσιο

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε πρόσφατες δηλώσεις του, ανέφερε ότι η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα της υγείας θα συνεχιστεί, αφού κατά τη διάρκεια της πανδημίας απεδείχθη κατά τη γνώμη του, αποτελεσματική. (Αναφερόταν στο ότι το δημόσιο πλήρωνε ιδιωτικές κλινικές για κλίνες και νοσηλεία ασθενών, αλλά και στο γεγονός ότι μια ιδιωτική κλινική εφημέρευε μαζί με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, που όμως δεν έχουν διασταυρωθεί επισήμως, η διάταξη που ξεσηκώνει αντιδράσεις προβλέπει ότι ο ΕΟΠΥΥ θα δύναται ύστερα από απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου να αναθέτει σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου τον έλεγχο των δαπανών υγείας, την μελέτη, καταγραφή, αποτίμηση, αξιολόγηση και υποβολή προτάσεων για την αξιοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων, αλλά και την διοικητική και οικονομική οργάνωση των υπηρεσιών του.

Επίσης θα μπορεί να αναθέτει την εκπόνηση νομικών σχεδίων, διακηρύξεων, συμβατικών κειμένων και νομικών μελετών επί των ζητημάτων που άπτονται ιδίως της Διεύθυνσης Προμηθειών, της Διεύθυνσης Συμβάσεων και της Διεύθυνσης Διεθνών Ασφαλιστικών Σχέσεων του Οργανισμού. Τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ μέχρι στιγμής ελέγχονται από δημόσιους φορείς, δηλαδή από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Το πολύ πρόσφατα διορισμένο (μόλις προ διμήνου) Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ ήδη υπολειτουργεί και ακυρώνονται συνεδριάσεις του, καθώς ήδη έγινε μεταφορά αρμοδιοτήτων του σε υπηρεσιακούς παράγοντες και διευθυντές τμημάτων με αποτέλεσμα το ΔΣ να μην έχει αντικείμενο για λήψη ουσιαστικών ή και δευτερευουσών αποφάσεων. Τα μέλη του σημερινού ΔΣ του ΕΟΠΥΥ διορίστηκαν τέλη Απριλίου και οι διαπραγματεύσεις για τους διορισμούς αυτούς είχαν γίνει με μεγάλη μυστικότητα, άγνωστο για ποιο λόγο. Τα ονόματα ανακοινώθηκαν όλα μαζί την τελευταία στιγμή.

Η δυνατότητα που δίνεται πλέον σε ιδιωτικές εταιρείες να διαχειρίζονται τα περιουσιακά στοιχεία και τις δαπάνες, σημαίνει υπογραφή συμβάσεων με ιδιωτικές κλινικές, αλλά και αλλαγή στη χρηματοδότηση των κρατικών νοσοκομείων που κάτι έπαιρναν από τα εκατοντάδες εκατομμύρια που διαχειρίζεται ο ΕΟΠΥΥ. Δεν είναι πάντως γνωστό, το κατά πόσον το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θα εγκρίνει να ανατεθούν σε ιδιώτες υπηρεσίες του δημοσίου.

Εν τω μεταξύ πριν από λίγες μέρες ο Γιώργος Πατούλης, με την ιδιότητά του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών καλεί στο πειθαρχικό τον πρώην αντιπρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Ο λόγος σοκάρει: τον εγκαλεί πειθαρχικά επειδή ο κ. Τάκης Γεωργακόπουλος (που πλέον έχει επιστρέψει στη θέση του διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου “Άγιος Ανδρέας” στην Πάτρα), επειδή, ως όφειλε, διεξήγαγε διοικητικούς ελέγχους για παράνομες συνταγογραφήσεις και υπερχρεώσεις.

O EΟΠΥΥ διαψεύδει, αλλά εν μέρει

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, από τον ΕΟΠΥΥ εκδόθηκε ανακοίνωση όπου γίνεται αναφορά σε παραπληροφόρηση όμως χωρίς να διαψεύδεται η μεταφορά κρίσιμων αρμοδιοτήτων στον ιδιωτικό τομέα.  Αναφέρει ότι αυτή έχει αποφασισθεί ήδη από το 2011 και ότι απλώς τώρα υλοποιείται και ότι τώρα προστίθενται μόνον δύο στοιχεία. Το ένα είναι ότι δεν θα χρειάζεται πλέον η έγκριση των υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «και αυτό γιατί ο ΕΟΠΥΥ δεν εποπτεύεται από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και συνεπώς δεν νοείται έγκριση του Υπουργού στη διαδικασία ανάθεσης».

Η δεύτερη αλλαγή, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΕΟΠΥΥ αφορά στην παροχή εξουσιοδότηση στο ΔΣ του Οργανισμού, πέραν των ανωτέρω μελετών και ελέγχων που θεσμοθετήθηκαν ήδη από το 2011, «να μπορεί να αναθέτει σε ιδιώτες και το νομικό έλεγχο των νομικών σχεδίων, διακηρύξεων, κειμένων συμβάσεων και νομικών μελετών επί των ζητημάτων που άπτονται ιδίως των Διευθύνσεων Προμηθειών, Συμβάσεων και Διεθνών Ασφαλιστικών Σχέσεων του Οργανισμού. Αυτό κρίθηκε αναγκαίο λόγω των εξειδικευμένων ζητημάτων που διαχειρίζεται ο Οργανισμός ως αποζημιωτής των δαπανών υγείας και των ολοένα αυξανόμενων αναγκών των δικαιούχων περίθαλψης τις οποίες καλείται να καλύψει ο ΕΟΠΥΥ».

«Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, έχοντας ως γνώμονα την ταχύτερη και άμεση εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων αλλά και την ελαχιστοποίηση των διοικητικών βαρών, προέβη στην πρώτη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη από τη σύσταση του Οργανισμού το 2011» αναφέρει, προσθέτοντας ότι οι αλλαγές αυτές απλοποιούν τις διαδικασίες και μειώνεται η γραφειοκρατία. «Λυπούμαστε που η πραγματικότητα δεν εξυπηρετεί το αντιπολιτευτικό αφήγημα και είναι κρίμα που άκριτα υιοθετούνται απόψεις που δεν στηρίζονται σε αληθινά δεδομένα. Ο ΕΟΠΥΥ έχει αποφασίσει να παραμείνει προσηλωμένος στο στόχο του, που δεν είναι άλλος από την ποιοτική και άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι