ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τί συμφώνησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την ενεργειακή κρίση

Τί συμφώνησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την ενεργειακή κρίση

Το σημαντικό ρόλο του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας αναγνώρισε η πλειοψηφία των κρατών-μελών της ΕΕ στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Οι διαφωνίες των κρατών- μελών απέκλεισαν την αναφορά στην πράσινη ταξινομία από το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο καλεί την Κομισιόν να μελετήσει τη λειτουργία των αγορών φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Επισημαίνεται, ότι τον Οκτώβριο δέκα κράτη-μέλη της ΕΕ τάχθηκαν υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, με το σκεπτικό ότι δεν εκπέμπει CO2 και ότι μπορεί να συμβάλλει στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ανεξαρτησία. Το κείμενο προσυπέγραψαν Γαλλία, Ρουμανία, Τσεχία, Φινλανδία, Σλοβακία, Κροατία, Σλοβενία, Βουλγαρία, Πολωνία και Ουγγαρία.

Οι ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί που καίνε φυσικό αέριο εκπέμπουν CO2, αλλά λιγότερο από τον άνθρακα και μπορεί να διαδραματίσουν αναγκαίο συμπληρωματικό ρόλο στις ανανεώσιμες πηγές όταν ο ήλιος ή ο άνεμος απουσιάζουν. Το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλεί:

Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει τη λειτουργία των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και την αγορά στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ (ETS), με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA). Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα αξιολογήσει εάν ορισμένες εμπορικές συμπεριφορές απαιτούν περαιτέρω ρυθμιστικά μέτρα.

Τα κράτη-μέλη και η Κομισιόν να κάνουν επειγόντως την καλύτερη δυνατή χρήση της εργαλειοθήκης για την παροχή βραχυπρόθεσμης ανακούφισης στους πιο ευάλωτους καταναλωτές και την υποστήριξη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, λαμβάνοντας υπόψη την ποικιλομορφία και την ιδιαιτερότητα των καταστάσεων των κρατών μελών.

Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εξετάσουν άμεσα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που θα συνέβαλαν να προσφέρεται ενέργεια σε προσιτή τιμή στα νοικοκυριά και στις εταιρείες, να αυξηθεί η ανθεκτικότητα του ενεργειακού συστήματος της ΕΕ και της εσωτερικής αγοράς ενέργειας, να υπάρχει ασφάλεια εφοδιασμού και υποστήριξη στη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, λαμβάνοντας υπόψη την ποικιλομορφία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κατάστασης σε κάθε κράτος-μέλος.

Ενεργειακή μετάβαση

Την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να εξετάσει πώς θα επιταχυνθούν οι επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση, αξιοποιώντας τρέχοντα κεφάλαιά της, με σκοπό τη μείωση των μελλοντικών κινδύνων διακοπής και την ικανοποίηση των παγκόσμιων φιλοδοξιών της Ευρώπης για συνδεσιμότητα.

Το έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της 26ης Οκτωβρίου 2021 να προωθήσει αμέσως αυτές τις ενέργειες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρακολουθεί την κατάσταση και θα επανέλθει τον Δεκέμβριο, καταλήγει το κείμενο.

Υπενθυμίζεται ότι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις είχε ταχθεί υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών που έγινε τον Οκτώβριο. Επιπλέον, σε έκθεσή της στα τέλη Μαρτίου, η επιστημονική υπηρεσία της Κομισιόν (JRC) σημείωνε πως «καμιά ανάλυση δεν έχει κομίσει επιστημονικές αποδείξεις ότι η πυρηνική ενέργεια βλάπτει την ανθρώπινη υγεία ή το περιβάλλον περισσότερο από άλλες μορφές ενέργειας».

Το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια συνεχίζουν να έχουν σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ. Το γεγονός ότι οι δύο αυτές πηγές ενεργείας υποστηρίζονται από σημαντικό αριθμών κρατών-μελών εγείρει ερωτήματα για το κατά πόσο μπορεί να ανταποκριθεί στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης η πράσινη ατζεντα της ΕΕ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx