Τί θα κρίνει το αποτέλεσμα του β’ γύρου των γαλλικών εκλογών
05/07/2024Ενόψει του δεύτερου γύρου της επόμενης Κυριακής, 7 Ιουλίου 2024, το ακροδεξιό μπλοκ προηγείται στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες. Οι υποψήφιοι του Rassemblement National (Εθνική Συσπείρωση-Μαρίν Λεπέν) και του Ciotti βρίσκονται στην πρώτη θέση σε 297 εκλογικές περιφέρειες. Ακολουθούν οι υποψήφιοι του Nouveau Front Populaire (Νέο Λαϊκό Μέτωπο, 155 εκλογικές περιφέρειες), η λίστα Macronist (62) και οι Républicains (34).
Η Ακροδεξιά προχωρά επίσης έξω από τα ιστορικά φέουδα της, σε νέες περιοχές. Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Βρετάνη είδε τους υποψηφίους του Rassemblement National να προκρίνονται για τον δεύτερο γύρο σε 26 εκλογικές περιφέρειες, ακόμη και να προηγούνται σε πέντε. Μόνο η Δυτική Γαλλία αντιστάθηκε, προς όφελος της προεδρικής πλειοψηφίας και των συμμάχων της. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, από την άλλη πλευρά, είναι υψηλότερο στο Île-de-France, ιδιαίτερα στα προάστια και στην πρωτεύουσα.
Η προσέλευση στους ψηφοφόρους ήταν ιστορική: 66,7% ισοδυναμεί με 32.911.132 ψηφοφόρους, πολύ πάνω από το 47,51% που καταγράφηκε το 2022. Η συμμετοχή των νέων ήταν επίσης ισχυρή: Σύμφωνα με έρευνα Toluna Harris Interactive, ψήφισαν το 41% των Γάλλων ψηφοφόρων ηλικίας μεταξύ 18 και 24 ετών για την Αριστερά, για το Nouveau Front Populaire, ενώ το 23% ψήφισε το Rassemblement National και τους συμμάχους του. Το 13% των νεαρών ψηφοφόρων παρέμεινε πιστό στον Εμμανουέλ Μακρόν και ψήφισε υπέρ του Ensemble pour la République, ενώ το 8% επέλεξε τους Ρεπουμπλικάνους. Ουσιαστικά πανομοιότυπα στοιχεία για την λίγο μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα, από 25 έως 34 ετών.
Το 2017 τα αποτελέσματα ήταν πολύ διαφορετικά: ο τότε νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας Μακρόν και το κόμμα του La République En Marche είχαν προσελκύσει το 32% των νέων μεταξύ 18 και 24 ετών.
Τα κέρδη και οι ζημίες
Ό,τι κι αν συμβεί την ερχόμενη Κυριακή, στο δεύτερο γύρο των εκλογών, μπορούμε ήδη να πούμε ότι ο Μακρόν έχασε το στοίχημά του. Είχε σχετική πλειοψηφία βουλευτών και τώρα έχει απόλυτη μειοψηφία. Θα αναγκαστεί σε κυβέρνηση συμβίωσης. Και το γενικό πολιτικό του βάρος του μειώθηκε. Στην Πέμπτη Δημοκρατία ο αρχηγός του κράτους είναι πολύ ισχυρός όταν έχει και κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά διαφορετικά χάνει μεγάλο μέρος της πολιτικής του επιρροής. Οπότε θα αποδυναμωθεί και κατά πάσα πιθανότητα και το Rassemblement National και η Αριστερά, ειδικά ο Jean-Luc Mélenchon που επίσης κοιτάζει τις προεδρικές εκλογές, θα ζητήσουν την παραίτησή του. Θα προσπαθήσει να αντισταθεί, αλλά δεν θα είναι εύκολο.
Από την άλλη πλευρά, ο Μπαρντελά και η Λεπέν πρέπει να είναι προσεκτικοί γιατί θέλουν να δείξουν ότι είναι ένα υπεύθυνο και κυβερνητικό κόμμα. Με μια πρώτη ματιά ο Μπαρντελά και η Λεπέν έχουν γίνει “μελονίζοντες”, όπως λένε ορισμένοι Γάλλοι παρατηρητές: Γίνονται πιο πραγματιστές; Βέβαια όσοι στη Γαλλία χρησιμοποιούν αυτόν τον όρο δεν ξέρουν καλά τι κάνει η Μελόνι στην Ιταλία και την Ευρώπη.
Η Μελόνι έχει δύο πρόσωπα: Το ένα είναι αυτό που είδαμε κατά την προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές και στην τελευταία ψηφοφορία για τις υποψηφιότητες για το Συμβούλιο της ΕΕ. Έντονα επικριτικό. Στη συνέχεια, υπάρχει το πρόσωπο της Μελόνι που είναι πιο έμπειρο και ρεαλιστικό επειδή η Ιταλία χρειάζεται χρήματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τέλος, η Μελόνι είναι επίσης ο ηγέτης στην Ιταλία που διεξάγει μια μάχη πολιτιστικής ηγεμονίας, υπεράσπισης πολύ συντηρητικών αξιών, δραστικών μέτρων για τη μετανάστευση και εκφοβισμού δημοσιογράφων. Σε εθνικό επίπεδο μάλλον ο Μπαρντελά και η Λεπέν θα εμπνευστούν πραγματικά από την ιταλική κυβέρνηση.
Οι εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα του β’ γύρου
Ως αποτέλεσμα των συμφώνων αντίστασης, η Μαρίν Λεπέν βλέπει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών της να απομακρύνεται ή σωστότερα να μικραίνει η πιθανότητα να συμβεί (289 βουλευτές). Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις που κυκλοφορούν μεταξύ των Μακρονιστών, το Rassemblement National δεν μπορεί να συγκεντρώσει περισσότερους από 260 βουλευτές, πέφτοντας στους 220 στην ελάχιστη υπόθεση.
Ο συνασπισμός της Αριστεράς ως κεντρικό σενάριο θα κυμανθεί μεταξύ 150 και 170 εδρών. Και παραδόξως το κεντρικό μπλοκ, που πιστεύεται ότι έχει εξαφανιστεί, θα εξακολουθούσε να έχει μεταξύ 100 και 130 έδρες. Αυτές είναι ακόμη ανεπίσημες εκτιμήσεις, που κυκλοφόρησε η απερχόμενη πλειοψηφία για να επιβεβαιώσει την εγκυρότητα της στρατηγικής του Εμανουέλ Μακρόν που επέβαλε τη γραμμή αντίστασης υπέρ της Αριστεράς στις τριγωνικές εκλογές (τρεις υποψήφιοι) που την Κυριακή θα ευνοούσαν μαθηματικά την Rassemblement National.
Το “ρεπουμπλικανικό μέτωπο” – οι συμφωνίες μεταξύ κομμάτων που κατά τη διάρκεια των δεκαετιών έκλεισαν τον δρόμο προς την Ακροδεξιά – αναστήθηκε ξαφνικά: 218 υποψήφιοι που προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο την Κυριακή αποφάσισαν να αποσυρθούν όταν ήταν στην τρίτη θέση. Από πάνω από τριακόσιες τριγωνικές εκλογές που έχουν προκύψει, έχουν απομείνει λιγότερες από εκατό (95). Οι υπόλοιπες εκλογικές αναμετρήσεις για τις θέσεις της Assemblée Nationale (Εθνοσυνέλευση) είναι 403 μεταξύ δύο υποψηφίων (και δύο με τέσσερις). Η μεγαλύτερη θυσία ήρθε από την Αριστερά, με 127 υποψηφίους του Νέου Λαϊκού Μετώπου αποχώρησαν και κάλεσαν να ψηφίσουν τη λίστα Ensemble του κεντρικού μπλοκ.
Η επιλογή στο κεντρικό μπλοκ είναι λιγότερο προφανής και συμπαγής, όπου ο Μακρόν αμφισβητήθηκε από αρκετούς υπουργούς επειδή επέκτεινε την αντίστασή τουM ώστε να συμπεριλάβει και τους περισσότερους από τους υποψηφίους της France Insoumise του Μελανσόν. Τελικά, 81 υποψήφιοι του Ensemble αποχώρησαν από τις τριγωνικές εκλογές, για να ευνοήσουν τη νίκη της Αριστεράς έναντι της Ακροδεξιάς.
Ο παράγοντας της αποχής
Τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων ενημερώνουν τις προβλέψεις των εδρών τους, αλλά συνεχίζουν να ζητούν προσοχή. Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2022, πολλά θεσμικά όργανα προέβλεψαν μεταξύ 10 και 45 έδρες για το Rassemblement National. Η Λεπέν πήρε το διπλάσιο. «Δεν είχαμε υπολογίσει την επιλογή της αποχής πολλών Μακρονιστών ψηφοφόρων, χωρίς τον υποψήφιο τους στον δεύτερο γύρο. Και το γεγονός ότι, μεταξύ αυτών που ψήφισαν, οι μισοί θα είχαν επιλέξει τον υποψήφιο του RN», θυμάται ο Mathieu Gallard του Ipsos.
Μια τάση που θα μπορούσε να επαναληφθεί. Σύμφωνα με το ινστιτούτο Cluster17, την περασμένη εβδομάδα περισσότεροι από τους μισούς κεντρώους ψηφοφόρους (58%) σκόπευαν να απόσχουν σε περίπτωση μονομαχίας μεταξύ της Αριστεράς και της Ακροδεξιάς. Μόνο το 30% πείστηκε να ψηφίσει υποψήφιο από την αριστερή συμμαχία. Και το 12 τοις εκατό είναι έτοιμο να δώσει το ψηφοδέλτιο στο RN. Ακόμη και στο αριστερό εκλογικό σώμα, η επιθυμία για αποχή ήταν έντονη (54%).
Πολλοί Γάλλοι μπορεί να μην ανταποκριθούν στο κάλεσμα “να ψηφίσουν χρήσιμα” ή να επιλέξουν μια διαφορετική απάντηση από αυτή που ελπίζει η πολιτική τους οικογένεια. Το μέτωπο των Ρεπουμπλικάνων έχει ανασυσταθεί στο επίπεδο του πολιτικού-κομματικού μηχανισμού. Το θέμα είναι αν θα συμβεί και στην ψηφοφορία των πολιτών. Σύμφωνα με πολλές αντιλήψεις πολιτικών αναλυτών Το 75% των Γάλλων δεν θέλει πλέον να ακολουθεί τις ενδείξεις ψηφοφορίας των κομμάτων.