ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι θα συζητήσουν Ανδρουλάκης-Κόστα στη Λισαβόνα

Τι θα συζητήσουν Ανδρουλάκης - Κόστα στη Λισαβόνα
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Δύο 24ωρα περίπου αφότου οι Πρωθυπουργοί της Ισπανίας και Πορτογαλίας, Κόστα και Σάντσεθ, μετά από διαπραγματεύσεις και παρασκήνιο στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε, κατάφεραν και πήραν ειδικές εξαιρέσεις για την  ενέργεια στις χώρες τους, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης επισκέπτεται την Λισαβόνα (Δευτέρα 27 Μαρτίου) όπου θα έχει συνάντηση με τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό και επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Aντόνιο Κόστα

Οι συνομιλίες των κ.κ Ανδρουλάκη και Κόστα θα επικεντρωθούν στην αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, στο πρόγραμμα της Πορτογαλίας για την κατασκευή 26.000 κατοικιών για ενοικίαση με κοινωνικά κριτήρια από νέα ζευγάρια, ώστε να αντιμετωπιστεί το συνεχώς αυξανόμενο κόστος στέγασης καθώς και σε  τρόπους ενίσχυσης της εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θα συζητήσουν επίσης την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη νέα στρατηγική για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας που θα πρέπει να έχει η Ένωση.

Στο μεταξύ σε συνέντευξη του (Real News)  ο κ. Ανδρουλάκης αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση και το κύμα ακρίβειας επικρίνει την κυβέρνηση ότι «κερδοσκοπεί εις βάρος των πιο αδύναμων διατηρώντας αδικαιολόγητα υψηλούς τους συντελεστές ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα».

Σημειώνει πως «ενώ ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων, και πολλές χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία το έχουν εφαρμόσει ήδη ή εμφανίζουν ζημιές επειδή το κράτος έχει επιβάλει πλαφόν στην τιμή της λιανικής όπως στη Γαλλία, στην Ελλάδα μέχρι τώρα το κόστος της κρίσης το έχουν πληρώσει μόνο οι πολίτες». Προσθέτει πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μόλις τώρα ανακάλυψε την ανάγκη έκτακτης φορολόγησης των υπερκερδών, ενώ συνεχίζει να κερδοσκοπεί εις βάρος των πιο αδύναμων διατηρώντας αδικαιολόγητα υψηλούς τους συντελεστές ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα»

Επίσης αναφέρει ότι  θεωρεί «πολύ μεγάλο λάθος της κυβέρνησης Μητσοτάκη που επέλεξε το βίαιο και χωρίς σχέδιο κλείσιμο των λιγνιτικών εργοστασίων, δεσμεύοντας μας στο εισαγόμενο φυσικό αέριο αντί να προχωρήσει σε μία πιο ομαλή απολιγνιτοποίηση, για να περάσουμε γρηγορότερα και χωρίς μεγάλες εξαρτήσεις στις Ανανεώσιμές Πηγές Ενέργειας» και προσέθεσε: «Η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει σε μία πολιτική ενεργειακής αυτονομίας, που θα ενισχύει και την ενεργειακή της ασφάλεια».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι