Τί θα συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
16/12/2021Η ατζέντα της σημερινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες θα εστιάσει, μεταξύ άλλων, στην αντιμετώπιση της έξαρσης της πανδημίας, στις ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις στα σύνορα με την Ουκρανία και στις μεταναστευτικές ροές από την Λευκορωσία, που αποτελούν ζητήματα υψηλής πολιτικής για την ΕΕ και απαιτούν αποφάσεις.
Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών θα επιδιώξουν να συντονίσουν τις πολιτικές τους για να περιορίσουν την μετάλλαξη Όμικρον που εξαπλώνεται γρήγορα και θα επισημάνουν την ανάγκη της επέκτασης του εμβολιασμού κατά της Covid-19 και κυρίως τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων.
Περίπου το 67% των Ευρωπαίων έχει ανοσοποιηθεί πλήρως. Όμως, το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από το 50% σε τρεις χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία) και στην Κροατία λίγο πάνω από 50% (50,04%). Η πρόεδρος της Κομισιόν ΟύρσουλΑ φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «μας λένε ότι μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, θα πρέπει να περιμένουμε ότι η Omicron θα είναι η νέα κυρίαρχη παραλλαγή στην Ευρώπη».
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε προσερχόμενος στη Σύνοδο ότι «πρέπει να εντείνουμε την επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμού με την τρίτη δόση, λόγω της εξέλιξης της πανδημίας» και τόνισε ότι «ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη γραμμή άμυνας που διαθέτουμε». Επίσης, σε ερώτηση που του έγινε άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής και πρόσθετων μέτρων μέσα στα Χριστούγεννα, εφόσον κριθεί αναγκαίο για να περιοριστεί η εξάπλωση της Όμικρον.
Ουκρανική κρίση και μεταναστευτικό
Για τα άλλα θέματα που θα συζητηθούν, ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει από την Κομισιόν να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες για να μπορέσουν να απορροφηθούν οι αυξήσεις στην ενέργεια. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της Συνόδου δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την ενεργειακή κρίση.
Κράτη-μέλη όπως Γαλλία και Ισπανία, ζητούν να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Όμως, η πλειοψηφία των κρατών-μελών διστάζει, εκτιμώντας ότι η κρίση είναι περιστασιακή και κρίνοντας πιο αποτελεσματικά τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών που λαμβάνουν κάποιες κυβερνήσεις.
Ένα ακόμα επίμαχο ζήτημα που θα απασχολήσει τη Σύνοδο, είναι η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας και Ουκρανίας. Η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στην ουκρανορωσική μεθόριο έχει προκαλέσει ανησυχία στην ΕΕ, κυρίως στα κράτη της Βαλτικής που κυριαρχούνται από έντονα αντιρωσικά αισθήματα. Το πιο πιθανό είναι οι ηγέτες της ΕΕ να αποφασίσουν να επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία. Η προέδρος της Κομισιόν δεν μάσησε τα λόγια της δηλώνοντας «είμαστε προετοιμασμένοι. Σε περίπτωση νέας στρατιωτικής επιθετικότητας, το κόστος που θα πληρώσει η Ρωσία θα είναι πολύ αυξημένο».
Το μεταναστευτικό βρίσκεται και αυτό ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής με αφορμή τις μαζικές μεταναστευτικές ροές από την Λευκορωσία στα σύνορα των κρατών με τα οποία συνορεύει. Η ΕΕ κατηγορεί το καθεστώς Λουκανσέκο έχει προκαλέσει εσκεμμένα μεταναστευτική κρίση σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις εναντίον της. Οι ηγέτες της ΕΕ θέλουν να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή ένα σχέδιο δράσης με μια σειρά χωρών προέλευσης και διέλευσης των μεταναστών και ζητούν από την Κομισιόν να διασφαλίσει ότι «θα υπάρξει η απαραίτητη χρηματοδότηση», σύμφωνα με ένα προσχέδιο των αποφάσεων της συνόδου.