Τι ξέχασε ο Μητσοτάκης στο δρόμο για το Βερολίνο
30/08/2019Ικανοποιημένη δηλώνει η κυβέρνηση από τα αποτελέσματα της πρώτης επίσκεψης στη Γερμανία και τις συζητήσεις που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την καγκελάριο Μέρκελ και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, ωστόσο, προκάλεσαν τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και την έντονη αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.
Λέω σε όλους ότι θα εφαρμόσω το πρόγραμμά μου είπε ο Κυριακος Μητσοτάκης σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν, τονίζοντας ότι συζήτησε με την Μέρκελ την προοπτική ενδυνάμωσης των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών. Ανέφερε μάλιστα ότι επεξεργάζεται από κοινού με την Καγκελάριο «ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα με έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη».
Αναλύοντας περισσότερο αυτό το σχέδιο, ο πρωθυπουργός είπε ότι αφορά επενδύσεις σχετικά με «τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την ηλεκτροκίνηση» και γενικώς «παραγωγικές δραστηριότητες που είναι φιλικές προς το περιβάλλον». Ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο αυτό «υπάρχει περιθώριο και για σημαντικές επενδύσεις στην ΔΕΗ».
Τα πρωτογενή πλεονάσματα και οι επανορθώσεις
Για τα πρωτογενή πλεονάσματα πάντως, την μείωση των οποίων είχε κάνει “παντιέρα”, από κοινού με τον Βέμπερ, πριν τις ευρωεκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, απαντώντας σε ερώτηση που έθεσε Γερμανός δημοσιογράφος, ότι «τα θέματα των Θεσμών αφορούν τους Θεσμούς» και «τα θέματα των διμερών σχέσεων αφορούν τις δύο χώρες». Πρόσθεσε πάντως, ότι τα θέματα αυτά «εν καιρώ και την κατάλληλη στιγμή, θα συζητηθούν με τους θεσμούς» και, αν χρειαστεί, «προφανώς και σε διμερές επίπεδο». Αντιθέτως τόνισε ότι, για την ώρα, αυτό που προέχει είναι να κλείσει σύντομα η τέταρτη αξιολόγηση.
Σε ό,τι αφορά τον σκοπό της επίσκεψής του στο Βερολίνο, ο πρωθυπουργός είπε ότι θέλει να αλλάξει «συνολικά το πλαίσιο των ελληνο-γερμανικών σχέσεων». «Δεν θέλω να συζητάμε μόνο για την αποπληρωμή του χρέους μας», (σσ. έχει ρυθμιστεί άλλωστε από την προηγούμενη κυβέρνηση, τον Αύγουστο του 2018), ούτε μόνον «για δημοσιονομικούς στόχους» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δημοσιονομικός στόχος είναι, ωστόσο, και η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία, ως αντιπολίτευση, η ΝΔ τα χαρακτήριζε επανειλημμένως “ματωμένα” πλεονάσματα που προκύπτουν από την αβάσταχτη υπερφορολόγηση των Ελλήνων πολιτών και των ελληνικών επιχειρήσεων.
Ο πρωθυπουργός μίλησε και για το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων, πάλι μετά από ερώτηση που έθεσε Γερμανός δημοσιογράφος, χαρακτηρίζοντάς το «δύσκολο και ευαίσθητο ζήτημα», για το οποίο, όπως είπε, «θα ελπίζαμε ότι μπορεί κάποια στιγμή να κλείσει». Αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση που υιοθέτησε η Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, (σσ με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), και στην αποστολή της ρηματικής διακοίνωσης προς την Γερμανία, για να πει στη συνέχεια, ότι προσβλέπει σε μια «θετική ανταπόκριση».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΝΔ υπερψήφισε, ως αξιωματική αντιπολίτευση, το ψήφισμα της Βουλής για τις γερμανικές αποζημιώσεις και, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι το θέμα «παραμένει στο τραπέζι, ωστόσο ο πρωθυπουργός, χωρίς να το αποσιωπά, δεν θέλει να δηλητηριάσει τις σχέσεις των δύο χωρών». Εκφράζει πάντως την πεποίθηση ότι «η οριστική διευθέτηση αυτού του ζητήματος θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών».
Οι Πρέσπες και το μεταναστευτικό
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο Μακεδονικό για να επισημάνει ότι η Μέρκελ γνωρίζει την άποψή του ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια συμφωνία με σοβαρά ελαττώματα». Πρόσθεσε, όμως, ότι τα ελαττώματα αυτά «μπορούν να αμβλυνθούν μέσω της συνολικής ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθούν τροποποιήσεις στην πορεία των Σκοπίων προς τις Βρυξέλλες.
Στο άλλο μεγάλο ζήτημα για τη χώρα, το μεταναστευτικό, Μητσοτάκης και Μέρκελ συμφώνησαν στην αναγκαιότητα εφαρμογής της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία, αλλά και στην ανάγκη για έναν περισσότερο δίκαιο καταμερισμό των βαρών ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Η Μέρκελ ανέφερε μάλιστα, ότι θα υπάρξουν και νέες συνομιλίες με την Τουρκία για την βοήθεια που χρειάζεται η Άγκυρα, προκειμένου να συγκρατήσει τον μεγάλο αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται στην επικράτειά της. Παραλλήλως, εξέφρασε την ικανοποίησή της που το θέμα της δίκαιης κατανομής είναι στην ατζέντα της νέας προέδρου της Κομισιόν, παραδέχθηκε ωστόσο, ότι «βρισκόμαστε ακόμη πολύ μακριά από μια μόνιμη και δίκαιη λύση».
Οι “καρβουνιάρηδες” της ΝΔ
Οι δηλώσεις Μητσοτάκη προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ να τον κατηγορεί ότι βρίσκεται «ανάμεσα στην αμνησία και στο μνημόνιο». Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός «συμπύκνωσε σε μία φράση όλο το κυβερνητικό σχέδιό του», λέγοντας ότι «θέλει να προχωρήσει “πιο γρήγορα και πιο βαθιά από τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που είχαν επιβληθεί τις εποχές των μνημονίων”».
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει στον Μητσοτάκη ότι «η χώρα έχει αφήσει πίσω της την εποχή των μνημονίων» και τον κατηγορεί, ότι την ίδια ώρα εκείνος «δεσμεύθηκε να υλοποιήσει ένα ακόμη σκληρότερο μνημόνιο». Σημειώνει επίσης ότι ο πρωθυπουργός «δεν είπε κουβέντα για τα πρωτογενή πλεονάσματα», ούτε για τη «μείωσή τους στο 2,5% που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», και τον κατηγορεί για «επιλεκτική αμνησία».
Στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ κύκλοι της ΝΔ απαντούν σχεδόν μονολεκτικά με την φράση «Όχι άλλο κάρβουνο». Προφανώς, μέσα στην γενική «αμνησία», για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Μητσοτάκη και τη ΝΔ, οι συγκεκριμένοι κύκλοι, ως σύγχρονοι “Λωτοφάγοι”, δεν θυμούνται, ότι η χώρα έχει εγκαταλείψει προ πολλού τον ατμό και έχει περάσει, δεκαετίες τώρα, στην ντηζελοκίνηση.