ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίθεση Μητσοτάκη με αναδρομή στο 2015 – Τί είπε για τις εκλογές

Επίθεση Μητσοτάκη με αναδρομή στο 2015 – Τί είπε για τις εκλογές, Σπύρος Γκουτζάνης
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

«Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου», απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο ερώτημα που του έθεσε το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης και προέβλεψε ότι τους επόμενους μήνες θα πορευτούμε σε κλίμα έντονης τοξικότητας. Στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός επιχείρησε να μετατρέψει την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην βουλή για την κοινωνική πολιτική σε μία προσωπική αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα. Η επίθεση Μητσοτάκη είχε αναφορές και στο 2015.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τα εθνικά θέματα επικαλέστηκε ακόμη και τον Ερντογάν που ζήτησε να μην ψηφίσουν οι Έλληνες πολίτες τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Αν είμαι επιζήμιος για τα εθνικά συμφέροντα γιατί ο κ. Ερντογάν ζητά από τους Έλληνες πολίτες να με καταψηφίσουν;».

Αναφέρθηκε στην υπόθεση Novartis επιμένοντας στην θεωρία της σκευωρίας, παρά το απαλλακτικό βούλευμα, λέγοντας ότι δύο υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπονται στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (εννοώντας τους Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και Νίκο Παππά που όμως παραπέμφθηκε για την υπόθεση του τηλεοπτικού διαγωνισμού). Σημείωσε ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται σύμφωνα με το βούλευμα για κατάχρηση εξουσίας και ωμές παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη. «Θα συγκροτηθεί Ειδικό Δικαστήριο και αυτό που θα καθίσει στο εδώλιο θα είναι το ηθικό σας πλεονέκτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ενώ ο πρωθυπουργός δέχθηκε κριτική από το σύνολο της αντιπολίτευσης για την κοινωνική του πολιτική, γύρισε το ρολόι στο πρώτο εξάμηνο του 2015 για να υποστηρίξει ότι «οι τραυματικές αναμνήσεις αυτής της περιόδου δεν έχουν σβήσει και οι ψηφοφόροι κάνουν την προβολή ότι ίσως κυβερνήσετε ξανά με τον κ. Βαρουφάκη». Είπε ακόμη ότι «Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Όταν έλθει η ώρα των εκλογών θα δούμε τι θυμόμαστε από την κυβέρνηση Τσίπρα, ψέματα, ψέματα, ψέματα. Αν τα κάνατε τόσο καλά στα 4,5 χρόνια τότε γιατί σας καταψήφισε τρεις φορές ο ελληνικός λαός;» ρώτησε. Υπερασπίστηκε πάντως τους εργοδότες λέγοντας ότι «οι περισσότεροι εργοδότες είναι καλοί εργοδότες, αλλά υπάρχουν εξαιρέσεις και δεν πρέπει να συμπεριφέρονται άσχημα σε μία καλή χρονιά για τον τουρισμό».

Σφοδρή επίθεση Μητσοτάκη

Στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός έδωσε υποσχέσεις για το 2023, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα καταργήσει την 1/1/2023 την εισφορά αλληλεγγύης και θα ξεπαγώσει τις συντάξεις ώστε να τεθούν σε τροχιά αυξήσεων. Απέφυγε όμως να μιλήσει για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, τους οποίους είχε αποτρέψει ο Στέλιος Πέτσας να προσφύγουν στην δικαιοσύνη για να τα διεκδικήσουν υποσχόμενος οριζόντια νομοθετική ρύθμιση.

  Άλμα στο κενό: Από την κυβερνώσα Αριστερά στoν μεταφυσικό ΣΥΡΙΖΑ

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός απέφυγε τις αναφορές στην ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια στα καύσιμα και στο καλάθι της νοικοκυράς και  περιορίστηκε στην επιδοματική του πολιτική που το 2021 μοίρασε 4,8 δις ευρώ. Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε την δική του εξωραϊσμένη εικόνα της πραγματικότητας, μακριά από την δύσκολη καθημερινότητα που βιώνει η πλειονότητα των πολιτών, εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Ήταν εμφανώς μία προεκλογικού χαρακτήρα ομιλία με τη οποία έδωσε το πλαίσιο που θα κινηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο που θα προκηρύξει εκλογές, με επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Καθώς μάλιστα αύριο συμπληρώνεται τριετία από την εκλογική του νίκη το 2019 αξιοποίησε την ευκαιρία για απολογισμό του κυβερνητικού του έργου. Δεν ξέχασε όμως τα capital controls, «τις εικόνες των ηλικιωμένων να κλαίνε στα πεζοδρόμια» και την επέτειο του δημοψηφίσματος.

Γενίκευσε την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «μία περίοδο ψεύδους και ψευδαισθήσεων που ξεκίνησε με ένα δημοψήφισμα που έφερε την χώρα στο χείλος του γκρεμού και συνεχίστηκε με μία καταιγίδα φόρων και συνολικά ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο». Διέγραψε έτσι ως απολύτως αρνητική την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δείχνοντας και την περιφρόνησή του προς το 61,3% του δημοψηφίσματος.

Παράλληλα υποστήριξε ότι στην τριετία της διακυβέρνησής του και παρά «τις εισαγόμενες κρίσεις» η Ελλάδα μεταμορφώθηκε, περίπου σε μία χώρα παράδεισο «που ανήκει στα κράτη με την μεγαλύτερη ανάπτυξη, με σημαντική μείωση της ανεργίας όπως και μείωση των φόρων ενώ αποπλήρωσε το χρέος της στο ΔΝΤ. Τον Αύγουστο απελευθερώνεται και από την ενισχυμένη εποπτεία  με προοπτική την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας».

Στα επιτεύγματα της κυβέρνησής του ανέφερε την «διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού στην χώρα, από 650 στα 713, την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35%, την ψηφιακή κάρτα εργασίας για 120.000 απασχολούμενους». Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε την επιθετική του διάθεση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς, ενώ απευθύνθηκε επανειλημμένα με τρόπο ειρωνικό προς τον Αλέξη Τσίπρα και τον Δημήτρη Κουτσούμπα για να προβάλλει ότι κάποια μέτρα όπως την γονεϊκή άδεια για τον πατέρα ή την κάρτα εργασίας δεν την έφερε η Αριστερά, αλλά μία κυβέρνηση της κεντροδεξιάς. Ο κ. Μητσοτάκης εμφάνισε την αύξηση της ελαστικής απασχόλησης ως μείωση της ανεργίας κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Έκλεισε την πρωτολογία του όπως άρχισε, με επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για το παρελθόν του.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι