Τι ζητούν από τη σημερινή κρίσιμη Σύνοδο οι πολιτικοί αρχηγοί

Τι ζητούν από τη σημερινή κρίσιμη Σύνοδο οι πολιτικοί αρχηγοί

Με παρεμβάσεις στις ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες στις οποίες ανήκουν οι αρχηγοί των ελληνικών κομμάτων έθεσαν τις δικές τους θέσεις για τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία καλείται να εξετάσει θέματα καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, αλλά και για το ίδιο το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα παραμείνει στη Σύνοδο Κορυφής στην κοινή γραμμή των εννέα ηγετών, οι οποίοι ζητούν “αμοιβαιοποίηση” του νέου χρέους με την έκδοση κοινών ευρωπαίκών ομολόγων.

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε και στην προπαρασκευαστική τηλεδιάσκεψη που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαίκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ την αναγκαιότητα της χρήσης «νέων χρηματοοικονομικών εργαλείων», καθώς και την «ανάπτυξη κοινών παρεμβάσεων που θα διασφαλίζουν τη συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών».

Τόνωση στον Τουρισμό από τον Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός έκανε το ίδιο και στην Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Με αφορμή, ωστόσο, τα θετικά σχόλια που απέσπασε για τον αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο έδρασε η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε μία τόνωση του δοκιμαζόμενου από την πανδημία ελληνικού Τουρισμού.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους ηγέτες του ΕΛΚ να ενθαρρυνθούν οι πολίτες, κυρίως των χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά, να κάνουν τουρισμό στο Νότο, σε περιοχές που είναι υγειονομικά ασφαλείς. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε η επόμενη Σύνοδος Κορυφής του ΕΛΚ να γίνει το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Η πρόταση έγινε αποδεκτή από όλους τους ηγέτες των συντηρητικών κομμάτων, οι οποίοι χαρακτήρισαν τη χώρα μας «ασφαλή προορισμό».

Στην τοποθέτησή του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επικριτικά στις αποφάσεις του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Ορμπάν, τονίζοντας ότι «τα ζητήματα δημοκρατίας και λειτουργίας του κράτους δικαίου είναι θεμελιώδη για την Ευρώπη». Υπενθύμισε μάλιστα την επιστολή που υπέγραψε πρόσφατα μαζί με άλλους ηγέτες, για την αποπομπή του κόμματος του Όρμπαν από το ΕΛΚ.

Τσίπρας: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο  

Στην ανάγκη να «υιοθετηθούν άμεσα μέτρα, όπως το ευρωομόλογο, και να συμφωνηθεί η επέκταση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού» αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Αφού προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «ο κίνδυνος από ενδεχόμενη αδράνεια θα είναι διττός» και εξήγησε ότι μια ολιγωρία της Ενωμένης Ευρώπης μπορεί να οδηγήσει «από τη μία, σε μία νέα κρίση χρέους με ανυπολόγιστες συνέπειες και από την άλλη σε μία ενδεχόμενη πολιτική κρίση από την άνοδο των εθνολαϊκιστικών αντιευρωπαϊκών δυνάμεων».

Στο ζήτημα των ευρωομολόγων ο Αλέξης Τσίπρας ήταν κατηγορηματικός, τονίζοντας ότι «η ΕΕ είτε θα αποδεχθεί την αμοιβαιοποίηση του χρέους και θα κάνει γενναία βήματα για μία νέα οικονομική αρχιτεκτονική, είτε θα κάνει μικρά βήματα στην ίδια λογική με το παρελθόν και θα βυθιστεί σε νέα κρίση χρέους και συνοχής». Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε την ισπανική πρόταση για ομόλογα στο διηνεκές, καθώς και την γαλλική θέση για αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας για το 2021 και την ανάγκη αναθεώρησής του.

Γενναία μέτρα θέλει η Φώφη

«Πρέπει να λάβουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα, καινοτόμα, μη συμβατικά και γενναία μέτρα. Επιμένω ότι ένα ειδικό Ομόλογο είναι απολύτως απαραίτητο», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά, κατά την παρέμβασή της στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Η κ. Γεννηματά τόνισε μεταξύ άλλων ότι αυτή τη ώρα οι χώρες της ΕΕ χρειάζονται «νέο χρήμα», το οποίο μπορεί να εξασφαλιστεί με «ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ, αλλά χωρίς οικονομικά βάρη (υποχρεώσεις) για τα κράτη μέλη». Ζήτησε μάλιστα η γαλλική πρόταση για αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας να επεκταθεί και στο 2022, να αυξηθεί ο Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός στο 2% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ, να εκπονηθεί ένα πρόγραμμα ενίσχυσης του τουρισμού για τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα το Ευρωπαϊκό Ταμείο για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επισήμανε τέλος ότι «το Ισπανικό Σχέδιο για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι ενδιαφέρον, περιέχει αρκετές από τις προτάσεις μας (του ΚΙΝΑΛ) και μπορούμε να το υποστηρίξουμε».

Εμπαιγμό καταγγέλλει ο Βαρουφάκης

Να μην επιβαρυνθούν οι εθνικοί προϋπολογισμοί από το νέο χρέος που προκαλεί η πανδημία, επειδή «αυτό θα φέρει κούρεμα μισθών και συντάξεων και νέους φόρους, δηλαδή επανάληψη της γνωστής στο λαό μας, από το 2010, μνημονιακής λαίλαπας» ζητά ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Στην βιντεοσκοπημένη δήλωσή του, ο πρώην υπουργός, προδικάζει ότι ο πρωθυπουργός θα «συνθηκολογήσει». Σημειώνει επίσης ότι «καθώς την 9η  Απριλίου το Eurogroup έδωσε τη χαριστική βολή στην κοινή, ευρωπαϊκή λύση (στο ευρωομόλογο), σήμερα, το ζητούμενο της Συνόδου Κορυφής θα είναι άλλο: Πως θα προσποιηθούν ότι δρομολογούν την κοινή, ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της Νέας Μεγάλης Ύφεσης που οι ίδιοι απέρριψαν!».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΜεΡΑ 25, η κοινή, ευρωπαϊκή αντιμετώπιση στην οποία, δήθεν, θα καταλήξουν απόψε οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι ο εξής εμπαιγμός: «Θα ανακοινώσουν την ίδρυση Μεγάλου Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Ανάκαμψη από την Πανδημία και θα αναφέρουν ένα πολύ μεγάλο ποσό για να εντυπωσιάσουν τους ιθαγενείς. Επί της ουσίας, όμως, τα υπερχρεωμένα κράτη μας θα εγγυηθούν δάνεια που θα πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να τα επιστρέψει στα κράτη μας ως… δάνεια».

Ο Γιάννης Βαρουφάκης σημειώνει ότι με βάση το σχέδιο η Κομισιόν θα κάνει απλώς τον «μεσάζοντα» και υποστηρίζει ότι στην πραγματικότητα «το Βερολίνο μας υποχρεώνει σε νέα, αβάστακτα εθνικά χρέη που εγγυώνται νέες λιτότητες». Τονίζει τέλος ότι η … κοινή, ευρωπαϊκή λύση που θα παρουσιάσουν απόψε οι ηγέτες, απλώς «επιτρέπει τα νέα εθνικά χρέη να τα περάσουν μέσω Βρυξελλών πριν καταλήξουν στους δικούς μας πάλι ώμους!» και κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι η απόφασή του να μην προβάλει βέτο «θα πλήξει ανεπανόρθωτα τόσο το λαό μας όσο και ολόκληρη την Ευρώπη». 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx