ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Την κολοκυθιά των ευθυνών παίζουν στη ΝΔ για την υπόθεση Πάτση

Την κολοκυθιά των ευθυνών παίζουν στη ΝΔ για την υπόθεση Πάτση, Σπύρος Γκουτζάνης

Μία ωραία ατμόσφαιρα έχουν γίνει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Δεν πρόλαβαν οι βουλευτές να συνέλθουν από το σκάνδαλο των υποκλοπών και τώρα πρέπει να απολογούνται για την υπόθεση Πάτση, με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του διαγραφέντα βουλευτή και την ανοχή που έδειχνε η ηγεσία του κόμματος, αφού προηγουμένως έκαναν αγώνα για να πείσουν ότι ο παιδοβιαστής του Κολωνού δεν είναι ευθύνη του κόμματος.

Ο μεν Ανδρέας Πάτσης βρίσκεται αντιμέτωπος με τον οικονομικό εισαγγελέα που ζήτησε τα πόθεν έσχες του, προκειμένου να διερευνήσει παρατυπίες και ενδεχομένως διαδρομές μαύρου χρήματος. Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι ο εισαγγελέας παρενέβη μετά τις αιτιάσεις του Ανδρέα Πάτση ότι οι δραστηριότητές του ήταν γνωστές στην ηγεσία της ΝΔ. Σε συνέντευξή του ανέφερε ότι την αρχική δήλωση, μετά τις πρώτες καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, την έκανε με υπαγόρευση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Και φυσικά θα πρέπει να βρεθεί και αντιμέτωπος με την Βουλή, η οποία θα πρέπει να εφαρμόσει τις προβλέψεις του νόμου για έκπτωση βουλευτού που συνεχίζει την επιχειρηματική του δραστηριότητα και συνάπτει συμβάσεις με το δημόσιο.

Ο Πάτσης προσπάθησε να εκβιάσει στήριξη από τη ΝΔ, την οποία δεν πήρε. Το εάν θα υλοποιήσει τις υπαινικτικές του προειδοποιήσεις και πάρει κι άλλους μαζί του, μένει να φανεί. Ανεξάρτητα όμως από τις κινήσεις του βουλευτή το κρίσιμο ερώτημα που αφορά την ηγεσία της ΝΔ παραμένει: Ακόμη και αν δεν γνώριζε τις δραστηριότητες του μέχρι να τον συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτιά της, από την στιγμή που είδαν το φως οι καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με ερωτήσεις στην Βουλή, γιατί συνέχισε να αδιαφορεί και δεν κινητοποιήθηκε άμεσα παίρνοντας και τα απαραίτητα μέτρα; Έχει δε ενδιαφέρον να διαπιστωθεί εάν κάποιες από τις συμβάσεις που έκαναν οι εταιρείες του κ. Πάτση με τα ΕΛΤΑ και τα περιφερειακά Νοσοκομεία έγιναν μετά και τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, που σημαίνει ότι συνέχιζε να δρα ανενόχλητος, παρότι ήταν πλέον εν γνώσει της ηγεσίας του κόμματος.

Με πολλές φιλίες στη ΝΔ

Προκύπτει δε ότι ο κ. Πάτσης είχε πολλούς φίλους στη ΝΔ. Η Ντόρα Μπακογιάννη εμφανίστηκε δημοσίως, καταλογίζοντάς του τις ευθύνες γιατί “επέλεξε την δόξα και όχι το χρήμα και ότι η ΝΔ δεν τον έψαξε”! Ορισμένοι εκτιμούν ότι έτσι δείχνει προς την πλευρά του Στέλιου Πέτσα, που είναι κουμπάρος στον δεύτερο γάμο του για την ανέλιξή του στη ΝΔ και την επιλογή του ως υποψηφίου βουλευτή. Μόνο που ο Στέλιος Πέτσας ήταν τότε διευθυντής του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πειραιώς.

Ωστόσο, ενώ η σχέση του κ. Πάτση με τον κ. Πέτσα δεν αμφισβητείται, οι πληροφορίες από τα γαλάζια παρασκήνια επιμένουν ότι την δυνατή σχέση την είχε με την κ. Μπακογιάννη, που τον έβαλε και στο ψηφοδέλτιο της μονοεδρικής στα Γρεβενά. Υπάρχει πάντα και η offshore που πρόσφερε τουριστικές υπηρεσίες στην Μύκονο και στην οποία μετείχε η σύζυγος του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

Ο κ. Πάτσης είχε ξεκινήσει από νέος την πολιτική του δραστηριότητα. Ορισμένοι, που τον γνωρίζουν από παλιά, λένε ότι ξεκίνησε από την ΚΝΕ και μετά πέρασε στην νεολαία ΠΑΣΟΚ. Τις πρώτες μεγάλες μπίζνες του τις έκανε με τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Τράπεζας Πειραιώς, τον Μιχάλη Σάλλα, ο οποίος συχνά πυκνά εμφανιζόταν και στο δικηγορικό γραφείο του κ. Πάτση. Η τελευταία δουλειά με την Πειραιώς έγινε το 2010. Στην συνέχεια ο κ. Πάτσης και αφού ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο, αναζήτησε πολιτικές διασυνδέσεις στη ΝΔ και τις βρήκε με την κ. Μπακογιάννη και τον κ. Πέτσα.

Τί φοβάται το Μαξίμου

Στο Μαξίμου αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα προσπαθούν να αποτιμήσουν το κόστος της υπόθεσης Πάτση, που σε κάθε περίπτωση ακόμη και αν δεν υπάρξουν περισσότερες αποκαλύψεις, αυξάνει την δυσαρέσκεια της κοινωνίας, σε μία στιγμή που δοκιμάζεται από την ακρίβεια. Επιπλέον θεωρείται βέβαιο ότι όλοι οι βουλευτές της ΝΔ, που στο παρελθόν είχαν επιχειρηματικές δραστηριότητες, θα περάσουν πλέον από το κόσκινο της αντιπολίτευσης.

Η ανησυχία είναι διπλή, κατ’ αρχήν αν προκύψουν επιπλέον στοιχεία για διασυνδέσεις των εταιρειών του κ. Πάτση με κρατικές δομές ή κυβερνητικούς παράγοντες. Ακολούθως αν προκύψουν ενδεχομένως και άλλοι βουλευτές, που αντί να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους εκμεταλλεύτηκαν την ιδιότητά τους για να κάνουν μπίζνες με το κράτος, όπως ο κ. Πάτσης με τα ΕΛΤΑ και τα περιφερειακά νοσοκομεία.

Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι η εταιρεία της Ρεβέκας Πιτσίκα, φέρεται να έχει εισπράξει με απευθείας αναθέσεις συνολικά πάνω από 400.000 ευρώ από ΕΛΤΑ, ΕΡΤ και ΑΔΜΗΕ. Η κ. Πιτσίκα είναι στενή συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, την οποία είχε ορίσει επικεφαλής του μητρώου στελεχών του κόμματος. Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης πάντως βρίσκεται ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης για τις απευθείας αναθέσεις στις εταιρείες του κ. Πάτση και της κ. Πιτσίκα, με την γενικότερη κατηγορία από τον αντίστοιχο τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριο Κάτση, για απευθείας αναθέσεις στην περίοδο της πανδημίας από εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου του.

Τείνει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι είχε δίκιο η Φώφη Γεννηματά που κατήγγειλε «Μαξίμου Α.Ε.» και ότι η νυν ηγεσία έχει μετατρέψει την κυβέρνηση σε μία ανώνυμη εταιρεία που μοιράζει δουλειές με την περιουσία του δημοσίου και το χρήμα των φορολογουμένων, αφού προηγουμένως πρόσφερε κάλυψη σε κατηγορουμένους για βιασμούς και έθαψε το σκάνδαλο των υποκλοπών. Το ερώτημα το θέτουν πλέον οι ίδιοι οι βουλευτές της ΝΔ μεταξύ τους: Πόσα θα ανεχθούν, ακόμη και αν θα μείνει κάτι από τη ΝΔ στο τέλος της ηγεσίας Μητσοτάκη; Γιατί πλέον είναι συνυπεύθυνοι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι