ΡΕΠΟΡΤΑΖ

142 “Ναι” στην Εξεταστική – Αλλαγή του εκλογικού νόμου ζητούν “Γαλάζιοι”

Νέες κόντρες μετά την κατάθεση Ρουμπάτη – Τί δήλωσε ο πρώην Διοικητής της ΕΥΠ

Την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο των υποκλοπών αποφάσισε η Βουλή. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 142 βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜεΡΑ25 και την “δεξαμενή” των ανεξάρτητων, με την εξαίρεση του Παναγιώτη Κουρουμπλής. Οι 157 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ψήφισαν “παρών”.

Η επιτροπή καλείται να διερευνήσει την υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη, του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και τις καταγγελίες για υποκλοπές και συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ που ξεκινούν από το 2016. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας η επιτροπή θα αποτελείται συνολικά από 29 βουλευτές και συγκεκριμένα 15 από την ΝΔ, 8 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 2 από ΠΑΣΟΚ και ένας από τα υπόλοιπα κόμματα και τους ανεξάρτητους.

Κατά την συζήτηση που προηγήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η ΝΔ δια του εισηγητή της Δημήτρη Καιρίδη δήλωσε ότι θα ψηφίσει “παρών” επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη χρονικής επέκτασης της έρευνας, ώστε να υπάρξουν ουσιαστικά συμπεράσματα αναφορικά με τις διαχρονικές αδυναμίες της ΕΥΠ.

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας σημείωσε πως «κάποιοι, έχοντας αποτύχει εδώ και χρόνια να ανακάμψουν στερούμενοι από προτάσεις θεωρούν ότι αυτή είναι η ευκαιρία τους. Αλίμονο αν όλοι μας μείνουμε στο μικροκομματικό μας συμφέρον και αγνοήσουμε το μεγάλο και το εθνικό και αλίμονο κύριοι του ΠΑΣΟΚ αν επιτρέψουμε στους υποκριτές που δεν δίστασαν το 2016 όχι απλώς να υποκλέψουν αλλά και να δημοσιοποιήσουν στην κομματική τους εφημερίδα την Αυγή τα e-mail του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας την παραμονή της έκδοσης για τις τηλεοπτικές άδειες να καπελώσουν τη διαδικασία».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε πως «στην περίπτωση Ανδρουλάκη ή υπήρχε λόγος και ήταν νόμιμη η παρακολούθηση και άρα δεν μπορεί να ήταν λάθος είτε δεν υπήρχε εξαρχής κανένας λόγος Εθνικής ασφάλειας άρα η παρακολούθηση ήταν εξαρχής παράνομη». Ο κ. Χάρης Καστανίδης συμφώνησε στην διεύρυνση του ερευνητικού πεδίου της υπο σύσταση εξεταστικής προκειμένου να συμπεριληφθούν και οι καταγγελίες του ΚΚΕ για παρακολουθήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Κεντρική Επιτροπής του από το 2016.

Σκληρή δήλωση Κατρίνη

Παρέμβαση στην συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια πραγματοποίησε και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετατρέπει το επιτελικό κράτος σε επιτελικό παρακράτος». Ένας πρωθυπουργός που το πρώτο που κάνει είναι να πάρει πάνω του την ευθύνη της ΕΥΠ δεν μπορεί να μείνει στο απυρόβλητο. Ο πρωθυπουργός όχι μόνο αρνείται να απαντήσει στα ερωτήματα αλλά επιχειρεί να εμφανιστεί και ως τιμητής. Ξεπέρασε κάθε όριο κυνισμού θρασύτητας και περιφρόνησης δημοκρατικών κανόνων».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε πως «είναι απαράδεκτες όλες οι παρακολουθήσεις και δεν εξαιρούνται αυτές που έχουν τυπική νομιμότητα» ενώ σε άλλο σημείο τόνισε πως «το κόμμα μας θα κάνει προσπάθεια να γίνει πραγματική έρευνα των υποθέσεων και να αναδειχθούν οι ευθύνες για υποκλοπές…» ρωτώντας «τί έκαναν οι κυβερνήσεις και οι αρχές απέναντι στις καταγγελίες του ΚΚΕ;.. Μήπως κάποιος δεν ήθελε να καθόλου να διαλευκανθεί η υπόθεση στο ΚΚΕ; Αυτά γεννούν σοβαρά ερωτηματικά που πρέπει να διερευνηθούν. Ερωτηματικά για ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ από 2016 ως το 2019 και της ΝΔ από το 2019 μέχρι σήμερα».

Να σημειωθεί ότι κατά την έναρξη της συζήτησης ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ανέφερε ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη προκειμένου να ακροαστεί τον τέως διοικητή της ΕΥΠ Π. Κοντολέων, τον διάδοχό του Θ. Δεμίρη, τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χ. Ράμμο κ.α.

Αίσθηση από δήλωση Ρουσόπουλου

Προηγουμένως η βουλευτής Λάρισας και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Λιακούλη, μιλώντας πριν από λίγο στην συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, κατήγγειλε πως ήταν και η ίδια θύμα παρακολούθησης, κατηγορώντας προσωπικά τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά: «Γιατί με παρακολουθούσατε κύριε πρωθυπουργέ;», συμπληρώνοντας πως, εκτός από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συνομιλούσαν με τον κύριο Ανδρουλάκη, ήταν και δημοσιογράφοι.

Την ίδια στιγμή, για αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την παρακολούθηση του προέδρου ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη μίλησε ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Θόδωρος Ρουσόπουλος, προτείνοντας μάλιστα και ανεξάρτητη έρευνα της Δικαιοσύνης στην οποία ο κ. Ανδρουλάκης θα καταθέσει.

«Έχουν μείνει αναπάντητα ερωτήματα γιατί παρακολουθείτο ο κ. Ανδρουλάκης, με ποια στοιχεία ο Εισαγγελέας έδωσε την άδεια για την παρακολούθηση» είπε ο κ. Ρουσόπουλος αναφερόμενος στην υπόθεση των υποκλοπών μιλώντας στο Open και πρόσθεσε: «Καταθέτω πρόταση αν θέλουμε να βγάλουμε συμπεράσματα πέραν της Εξεταστικής, αν θέλουμε να μην κουκουλωθεί τίποτα, θα μπορούσε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να ξεκινήσει δική του έρευνα στην οποία να καταθέσει και ο κ. Ανδρουλάκης».

Στην δημοσιογραφική επισήμανση ότι είναι εκτός γραμμής της ΝΔ αυτές οι θέσεις που εκφράζει, ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι στη γραμμή που λέει ο πρωθυπουργός «όλα στο φως» προτείνω ανεξάρτητη έρευνα της Δικαιοσύνης για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη και συμπλήρωσε: «Εγώ λέω ότι η χώρα ταλανίζεται από μία υπόθεση η οποία δεν είναι ασήμαντη, αλλά μπορεί να μην είναι ούτε τεράστια όπως παρουσιάζεται».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ρουσόπουλου που από πολλούς ερμηνεύονται ως διαφοροποίηση από την επίσημη κυβερνητική γραμμή για τις υποκλοπές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου περιορίστηκε να απαντήσει: «Δεν σχολιάζω δημόσια τοποθετήσεις στελεχών και βουλευτών της ΝΔ». Την ίδια στιγμή η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος ζήτησα αλλαγή του εκλογικού νόμου, προς την κατεύθυνση σταθερών κυβερνήσεων, άποψη που φέρεται να απηχεί πολλούς στο εσωτερικό της ΝΔ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι