Το αφήγημα που πουλάει ο Ερντογάν στην Ευρώπη κι αυτή το "αγοράζει"

Λυγερού Νεφέλη
1147
Το αφήγημα που πουλάει ο Ερντογάν στην Ευρώπη κι αυτή το

Η Τουρκία πουλάει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το αφήγημα ότι με την μετεγκατάσταση του κύριου όγκου των Σύριων προσφύγων που σήμερα βρίσκονται στην Τουρκία (μέχρι και 2.000.000 σουνίτες) στη “ζώνη ασφαλείας” εντός της βορειοανατολικής Συρίας, θα κοπάσει το προσφυγικό ρεύμα προς την Ευρώπη. Και το σημαντικότερο είναι ότι σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες το αγοράζουν. Εξ ου και η ρητορική καταδίκη, αλλά έμπρακτη ανοχή των Ευρωπαίων για την τουρκική εισβολή.

Παράλληλα, βέβαια, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν παραλείπει να εξαπολύει απειλές. Αυτή τη φορά, απείλησε πως θα στείλει εκατομμύρια πρόσφυγες-μετανάστες στο ευρωπαϊκό έδαφος, στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση κρίνει την τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία, με το ειρωνικό όνομα “Πηγή Ειρήνης”, ως «κατοχή». Με άλλα λόγια ζητάει από τους Ευρωπαίους όχι μόνο να επιδείξουν ανοχή, αλλά και να μην ονομάσουν την τουρκική εισβολή και κατοχή με το όνομά της!

Παράλληλα, με τα πολεμικά γεγονότα στη βορειοανατολική Συρία, υπάρχει ανοικτό και το μέτωπο στο Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, που είναι το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών, οι οποίοι υποστηρίζονται από την Άγκυρα. Η εκκαθάριση αυτού του θύλακου είναι στα άμεσα σχέδια του Άσαντ και αναμένεται να προκαλέσει μαζική έξοδο, σ’ αυτή την περίπτωση προς την Ελλάδα, μέσω Τουρκίας.

Τρέμουν το προσφυγικό-μεταναστευτικό

Επίφοβη είναι και η κατάσταση στο Αφγανιστάν, ειδικά τώρα που δρομολογείται η σταδιακή αποχώρηση των εκεί αμερικανικών δυνάμεων. Εάν τελικά αποχωρήσουν από εκεί οι δυτικές δυνάμεις, είναι σχεδόν δεδομένο πως το σημερινό φιλοδυτικό καθεστώς θα καταρρεύσει και πως οι Ταλιμπάν με το ίδιο ή άλλο όνομα θα επιστρέψουν στην Καμπούλσοι συνεργάστηκαν με τις δυτικές δυνάμεις θα εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν για να αποφύγουν τα αντίποινα. Η διαδρομή είναι γνωστή. Μέσω του Πακιστάν, του Ιράν και του Ιράκ θα περάσουν στην Τουρκία και από εκεί στην Ελλάδα. Τα ελληνικά νησιά και συνολικά η χώρα ήδη βρίσκεται στα όριά της και ένα νέο ισχυρό κύμα θα ξεχειλίσει το ήδη γεμάτο ποτήρι.

Σε μία τέτοια περίπτωση το μεγαλύτερο βάρος θα εξακολουθήσει να το σηκώνει η Λέσβος και η Χίος, αλλά τώρα πίεση δέχονται και τα Δωδεκάνησα. Ας σημειωθεί ότι ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος περιμένει ροές και από τη Συρία. Ιδού η δήλωσή του: «Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις, η επίθεση στη Συρία μπορεί να δημιουργήσει νέα κύματα προσφύγων».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, αναφέρθηκε στις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Υπενθύμισε τους κανόνες διεθνούς δικαίου και αναφέρθηκε στην προσφυγική-μεταναστευτική κρίση στο Αιγαίο, ζητώντας από τον συνομιλητή του η Ατλαντική Συμμαχία να συμμετάσχει πιο ενεργά.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.