ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Το ακροδεξιό κόμμα Chega ο μεγάλος νικητής των εκλογών στην Πορτογαλία

Το ακροδεξιό κόμμα Chega ο μεγάλος νικητής των εκλογών στην Πορτογαλία, Κώστας Μελάς

Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση κέρδισε οριακή νίκη επί των Σοσιαλιστών, που βρίσκονται στην εξουσία εδώ και οκτώ χρόνια, στις γενικές εκλογές της Κυριακής στην Πορτογαλία. Αλλά η χώρα είναι σαφώς πιο δεξιά μετά την μεγάλη άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων: το κόμμα Chega (“Αρκετά”) τετραπλασίασε τις έδρες του, πηγαίνοντας από τις 12 στις 48 και το ποσοστό από 7,2% (Ιούνιος 2022) στο 18,15%!

Τρεις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, αυτή η ψηφοφορία –επισπεύσθηκε από την παραίτηση του απερχόμενου πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, ο οποίος δεν επεδίωξε νέα θητεία– επιβεβαιώνει ότι η Ακροδεξιά βρίσκεται σε άνοδο σε όλη την Ευρώπη, καθώς οι ψηφοφόροι έχουν ήδη δείξει την ίδια συμπεριφορά σε ολόκληρη την Γηραιά Ήπειρο. Η Πορτογαλία ήταν μια από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που είχε κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς όταν ο Κόστα, 62 ετών, παραιτήθηκε αμέσως όταν το όνομά του αναφέρθηκε σε μια δικαστική έρευνα διαφθοράς στις αρχές Νοεμβρίου 2023. Ακριβώς όπως πράττουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες εκτός Λακεδαιμονίων!

Με μόνο τις τέσσερις έδρες στις υπερπόντιες εκλογικές περιφέρειες να μην έχουν ακόμη καλυφθεί, η κεντροδεξιά Δημοκρατική Συμμαχία, υπό την ηγεσία του 51χρονου Λουίς Μοντενέγκρο, συγκέντρωσε το 29,49% των ψήφων και 79 βουλευτές σε σύνολο 230. Στις προηγούμενες εκλογές είχε λάβει το 27,66% των ψήφων και 72 έδρες. Δεν νομίζω ότι πρόκειται για τεράστια εκλογική επιτυχία.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία το 2022 με 41,4% και 120 έδρες, βρίσκεται τώρα στη δεύτερη θέση με 28,66% των ψήφων και 77 έδρες. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι ο πραγματικός ηττημένος των εκλογών. Αυτό που προβληματίζει είναι στο που κατευθύνθηκαν οι ψηφοφόροι που εγκατέλειψαν το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Που πήγε το 13% περίπου των ψήφων που είχαν ψηφίσει το εν λόγω κόμμα στις προηγούμενες εκλογές, μόλις 20 μήνες πριν.

Θα πρέπει να περιμένουμε τις αναλύσεις των ειδικών για να έχουμε απαντήσεις που βασίζονται στην λεπτομερή εξέταση των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων. Δεν θα είμαστε πολύ μακριά από την πραγματικότητα, όμως, πούμε ότι μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις προηγούμενες εκλογές, πιθανά να ψήφισαν και το ακροδεξιό Κόμμα Chega στις εκλογές του Μαρτίου 2024. Αυτό το αποτέλεσμα υποδηλώνει τη μεγάλη ρευστότητα που κυριαρχεί στο εκλογικό σώμα και ειδικά μεταξύ εκείνων που αισθάνονται θιγμένοι από τις εξελίξεις των τελευταίων ετών.

Ποιο είναι το κόμμα Chega

Ο πραγματικός νικητής είναι σίγουρα το ακροδεξιό κόμμα Chega, του οποίου ηγείται ο 41χρονος Αντρέ Βεντούρα και το οποίο υπερδιπλασίασε το αποτέλεσμά του, κερδίζοντας το 18% των ψήφων, έναντι 7,2% στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές τον Ιανουάριο του 2022. Όσον αφορά τον αριθμό των εδρών, το αντισυστημικό κόμμα που ιδρύθηκε το 2019 τετραπλασίασε την εκπροσώπησή του, όπως αναφέρθηκε, ενισχύοντας τη θέση του ως τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα. Ας σημειωθεί ότι οι εκλογές χαρακτηρίστηκαν από έντονη αύξηση της προσέλευσης των ψηφοφόρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αποτέλεσμα σημαίνει ότι ο νικητής στις κάλπες δεν θα μπορέσει να σχηματίσει απόλυτη πλειοψηφία τουλάχιστον 116 εκλεγμένων μόνος ή ακόμη και σε συνασπισμό με ένα μικρό φιλελεύθερο κόμμα που ήρθε τέταρτο με 5% των ψήφων και οκτώ έδρες. Ωστόσο, ο ηγέτης της κεντροδεξιάς Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λουίς Μοντενέγκρο, ισχυρίστηκε ότι θα ήθελε να κυβερνήσει με σχετική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, επαναλαμβάνοντας την άρνησή του να διοικήσει τη χώρα με την υποστήριξη της Ακροδεξιάς. Ενδιαφέρουσα είναι η θέση του νέου ηγέτη των Σοσιαλιστών Pedro Nuno Santos, που όχι μόνο αποδέχτηκε την ήττα του κόμματός του, αλλά υποστήριξε ότι ο νικητής των εκλογών πρέπει να κυβερνήσει. Με ό,τι αυτό σημαίνει…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι