Το αυστριακό μοντέλο υιοθετεί το κόμμα Δύναμη Ελληνισμού

Το αυστριακό μοντέλο υιοθετεί το κόμμα Δύναμη Ελληνισμού, Μάκης Ανδρονόπουλος

Το νέο κόμμα των Δημήτρη Καμμένου και Τάκη Μπαλτάκου Δύναμη Ελληνισμού ήρθε για να στηρίξει την κυβερνητική προοπτική της ΝΔ, της οποίας η συσπείρωση έχει πιάσει ταβάνι στο 85% και τα ποσοστά της δεν ξεπερνούν το 29,5%. Η ίδρυσή του τώρα δεν είναι τυχαία, καθώς αποτελεί το έσχατο σενάριο για να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση η ΝΔ. Η ίδρυση της «Δύναμης Ελληνισμού» (ΔΕ) εξυπηρετεί τέσσερις στρατηγικούς σκοπούς:

Πρώτον, να σταματήσει την διαρροή των κεντρώων και δημοκρατικών ψηφοφόρων από τη ΝΔ που δυσφορούσαν με τη ρητορική των Γεωργιάδη-Βορίδη και απογοητεύτηκαν από τη στάση του κόμματος στη Συμφωνία των Πρεσπών που επέβαλε ο Αντώνης Σαμαράς. Η ίδρυση του νέου κόμματος στα δεξιά της ΝΔ, την φέρνει εκ των πραγμάτων πιο κοντά στο κέντρο του πολιτικού άξονα, έστω και με μηχανιστικό τρόπο.

Δεύτερον, να προσελκύσει η Δύναμη Ελληνισμού το 60% των ψήφων της Χρυσής Αυγής, ήτοι ένα 4-5% που θα χρειαστεί για να σχηματισθεί δεξιά πλειοψηφία, χωρίς τους ναζιστές. Η Δύναμη Ελληνισμού θα κινείται δεξιότερα της ΝΔ με προφανείς προθέσεις: «Πατρίδα μας είναι ο οικουμενικός Ελληνισμός και οικία μας η πατροπαράδοτη ελληνική οικογένεια. Μόνη ελπίδα για τους εργαζόμενους είναι η ραγδαία οικονομική ανάπτυξη, την οποία οι αριστερές ιδέες και πρακτικές παρεμποδίζουν. Η πληθυσμιακή και θρησκευτική αλλοίωση του ελληνικού λαού πρέπει να διακοπεί. Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική».

Τρίτον, να καλυφθούν οι πρόσφατες αποτυχίες του Μητσοτάκη με το φιάσκο του προσεταιρισμού των Χρυσοχοϊδη, Χριστοδουλάκη, Φλωρίδη, Καρτάλη, την απώλεια του Μακεδονικού, με τις αποκαλύψεις των μυστικών συναντήσεων της Σπυράκη και την διαφαινόμενη επίλυση του προβλήματος των συντάξεων που αποτελείωσαν τη στρατηγική της ΝΔ και εξανέμισαν τα όποια θετικά είχε το πρόγραμμα Μητσοτάκη που ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ.

Τέταρτον, είναι εντυπωσιακό πως η Δύναμη Ελληνισμού τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών, γιατί μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην οικονομία. Πίσω από αυτή τη θέση κρύβονται τρεις τακτικές: Η πρώτη είναι να υπάρξει χρόνος ώστε το νέο κόμμα να οργανωθεί και κυρίως να δώσει στίγμα και να μπορέσει να προσελκύσει τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής. Η δεύτερη είναι να υπάρξει χρόνος για να αλλάξει ρότα και ρητορική η ΝΔ, δηλαδή να βρει νέα μετωπικά θέματα. Και η τρίτη να συνεχιστεί η φθορά της κυβέρνησης με τη μόχλευση διαφόρων θεμάτων, κυρίως οικονομικών.

Οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής

Το σχέδιο ίδρυσης της Δύναμης Ελληνισμού, ως γνωστόν προέρχεται από την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, όταν ο τότε γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Τάκης Μπαλτάκος είχε προσεγγίσει τη Χρυσή Αυγή, ενώ τα κέντρα των παρασκηνίων προωθούσαν το σχέδιο της δημιουργίας μιας «κυριλέ Χρυσής Αυγής».

Φαίνεται λοιπόν πως πέρα από τους προαναφερθέντες λόγους είναι και η επικείμενη ολοκλήρωση της δίκης της Χρυσής Αυγής, η οποία θα παίξει καταλυτικό ρόλο για το μέλλον του κόμματος. Δεν αποκλείεται εν καιρώ να δούμε μετά τη δίκη κάποιους βουλευτές της να προσχωρούν στη Δύναμη Ελληνισμού, με στόχο να διευκολύνουν και να σηματοδοτήσουν τη διοχέτευση των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής προς τη Δύναμη Ελληνισμού. Η λεηλασία των ψήφων της Χρυσής Αυγής θα γίνει και μέσα από τη δρομολογούμενη συστηματική παρουσία της Δύναμης Ελληνισμού στα media.

Ο σχεδιασμός προσβλέπει στην εφαρμογή από τον Μητσοτάκη του αυστριακού μοντέλου κυβέρνησης Κουρτς-Στράχε. Η αυστριακή κυβέρνηση, ως γνωστόν, προέρχεται από τον συνασπισμό της Δεξιάς με την Ακροδεξιά με κύριους άξονες πολιτικής την σκλήρυνση της μεταναστευτικής πολιτικής και την ενίσχυση της εθνικής κυριαρχίας στο πλαίσιο της ΕΕ, μέσω της εφαρμογής αντιευρωπαϊκών πολιτικών. Το ακροδεξιό και ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων της Αυστρίας (FPO) του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε πήρε πέντε υπουργεία.

Οι σχεδιαστές αυτής της στρατηγικής διαφαίνεται ότι λαμβάνουν υπόψη τους και τις επαπειλούμενες νέες αποκαλύψεις στα σκάνδαλα Novartis και ΚΕΕΛΠΝΟ. Έχουν κατά νου και το ενδεχόμενο να χάσει τις προσεχείς εκλογές η ΝΔ, οπότε εκ των πραγμάτων θα τεθεί εκ νέου θέμα ηγεσίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι