Το debate του στρατάρχη Ζούκοφ με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο!

Το debate του στρατάρχη Ζούκοφ με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο!, Νίκος Καραχάλιος

Τί θα έλεγε, άραγε, ο στρατάρχης Ζούκοφ εάν βρισκόταν να συζητάει με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Μητσοτάκη; Μην σας εμποδίζει η διαφορά στον χρόνο. Ας φανταστούμε, λοιπόν, ένα τέτοιο debate, διαρθρωμένο σε τέσσερις άξονες, αρχίζοντας με τα συμβαίνοντα στην ελληνική οικονομία.

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Μόλις εκδόθηκε ομόλογο με επιτόκιο ανάλογο του γερμανικού. Οι τράπεζές μας, παρά τις Κασσάνδρες που λένε ότι είναι “τρύπιες”, εξακολουθούν να αντέχουν. Ο τουρισμός, παρά τον Covid-19, κινήθηκε κάπως. Τέλος, θα έρθουν τα 73 δισ. ευρώ από την Ευρώπη και θα δημιουργήσουμε μια Νέα Οικονομική Τάξη!

Ζούκοφ: Η ανεργία έχει ξεπεράσει το 20% και κάθε μήνα ανεβαίνει. Η ύφεση σύμφωνα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας στο εξάμηνο του έτους κινήθηκε στο -9,85%. Σκεφθείτε τί θα γίνει στο Β’ εξάμηνο. Οι απώλειες στα εισοδήματα των Ελλήνων έφτασαν τα 4 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Η φοροδοτική σας ικανότητα στερεύει και μαζί και τα ταμεία του κράτους σας.

Ο τουρισμός που αντιπροσωπεύει το 25-30% της οικονομίας σας, σημείωσε πτώση 80% αυτό το καλοκαίρι και 3.500 καταλύματα AirBnB κατέθεσαν τα σήματά τους. Δεν προβλέπεται, μάλιστα, ανάκαμψη πριν το 2023. Το Υπερταμείο Ανάπτυξης δεν έχει καν εγκρίνει το ποσό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι τράπεζες στέγνωσαν και η έλλειψη ρευστότητας πνίγει την αγορά.

Covid-19 και το επόμενο μνημόνιο

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Πετύχαμε απόλυτα στο πρώτο κύμα του ιού. Έχουμε τα λιγότερα θύματα σε όλη την Ευρώπη. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας άντεξε και οι πολίτες επέδειξαν αίσθημα ατομικής ευθύνης. Άλλωστε, μέχρι τον Φεβρουάριο θα έχει βρεθεί το εμβόλιο και θα τελειώνουμε με τον Covid-19.

Ζούκοφ: Ευτυχώς όλα πήγαν καλά! Μέχρι τώρα. Δεν εκμεταλλευτήκατε, όμως, καθόλου το εξάμηνο που πέρασε. Δεν προσλάβατε εξειδικευμένους γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Δεν φτιάξατε τις 800 ΜΕΘ που υποσχεθήκατε. Η κατάσταση, σας ξέφυγε και μέσα στα σχολεία με τις μάσκες για ελέφαντες και με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπου ο κόσμος κρέμεται σαν τα τσαμπιά.

Τώρα πια αντιδράτε σπασμωδικά και ελπίζετε σε ένα θαύμα, αφού ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν βλέπει να έχει βρεθεί δραστικό εμβόλιο πριν τα μέσα του 2021. Ο Covid-19 γονατίζει την αμερικανική και τη γερμανική οικονομία, δεν θα λιώσει την ελληνική των Μνημονίων και των δανείων; Απλώς σπρώχνετε τον ελέφαντα κάτω από χαλί μέχρι να έρθει ο επόμενος λογαριασμός, το επόμενο Μνημόνιο, που θα είναι τρία σε ένα.

Μεταναστευτικό και ελληνοτουρκικά

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Η κυβέρνηση κέρδισε τη μάχη του Έβρου. Θωρακίζουμε τα σύνορά μας. Οι εμπρησμοί στη Μόρια ήταν μεμονωμένα και υποκινούμενα περιστατικά. Άλλωστε, με τέτοια κρίση κανένας μετανάστης δεν θέλει να μείνει εδώ, γιατί πολύ απλά δεν μπορεί να βρει δουλειά.

Ζούκοφ: Στον Έβρο έγινε το αυτονόητο και μάλιστα την τελευταία στιγμή. Η ανθρώπινη βόμβα των τριών εκατομμυρίων μεταναστών, τους οποίους “φιλοξενεί” ο Ερντογάν στη Μικρά Ασία, μπορεί να εκτοξευτεί ανά πάσα στιγμή. Ο Τούρκος πρόεδρος τους εργαλειοποιεί αδίστακτα. Ο Covid-19 επηρεάζει αρνητικά όλο τον πλανήτη. Η φτωχοποίηση που έφερε η πανδημία δεν μπορεί να ανασχεθεί, γι’ αυτό και οι μεταναστευτικές πιέσεις θα συνεχιστούν νομοτελειακά. Η Ελλάδα παραμένει στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης. Δεν μπορεί να αλλάξει τη γεωγραφική της θέση. Κανένας φράχτης δεν σταμάτησε τους φτωχούς, τους πεινασμένους και τους απελπισμένους.

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Ο Ερντογάν είναι κανονικός τρελός και οι Δυτικοί το ξέρουν. Δεν θα τολμήσει να οξύνει και άλλο τα πράγματα. Απλά ψάχνει ένα άλλοθι για την καταρρέουσα οικονομία του, που το πολύ σε ένα τρίμηνο θα υποχρεωθεί να καλέσει το ΔΝΤ. Στο κάτω-κάτω της γραφής τί θέλετε; Να πάμε σε πόλεμο;

Ζούκοφ: Κανείς δεν μίλησε για πόλεμο, αλλά για αποτελεσματική αποτροπή. Τις ένοπλες δυνάμεις σας αργήσατε να τις εκσυγχρονίσετε, παρά το αξιόμαχο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτετε. Την κοινή γνώμη σας την έχετε φοβίσει με τον κορονοϊό και την αποκοιμίζετε με τα ενδοτικά δελτία ειδήσεων. Αφήσατε το Oruc Reis να κονιορτοποιήσει την ΑΟΖ που βασίμως διεκδικείτε με βάση την αρχή της μέση γραμμής. Μόνοι σας βγάζετε τα μάτια σας, αλλοιώνοντας το εθνικό δόγμα των 12 μιλίων και ξεχνάτε την αλληλέγγυα εθνική γραμμή με την Κύπρο. Υποτιμάτε το πατριωτικό αίσθημα στην Ελλάδα. Απέχετε μερικά μίλια από μια εθνική καταστροφή και σφυρίζετε αδιάφορα. Απορώ…

Το συμπέρασμα του “debate”

Ποιο είναι το συμπέρασμα από το “debate”; Βγαίνει ξεκάθαρο; Ναι! So far, so good… Μέχρι σήμερα, 28η Οκτωβρίου 2020 που διαβάζετε αυτό το κείμενο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα έχει πάει όσο καλύτερα γίνεται δεδομένων των αρνητικών συνθηκών. Στους 15 πρώτους μήνες της θητείας αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί το πρόσημο είναι θετικό.

Όμως, πολύ φοβάμαι πως στο τέλος θα αποδειχθεί ότι ο Ζούκοφ έχει δίκιο. Το γυαλί έχει αρχίσει να ραγίζει. Δεν είναι άθραυστο gorilla glass σαν αυτό που έχουν οι οθόνες των κινητών μας. Το επόμενο εξάμηνο θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο. Ο Κυριάκος ξεκίνησε με προοπτική δύο θητειών, υπεροκταετούς πολιτικής ηγεμονίας.

Το “υπερεπιτελείο” του Επιτελικού Κράτους στο Μαξίμου παραμένει υπεραισιόδοξο (κάποιοι λένε σε βαθμό αλαζονείας). Οι αναλυτές των πρεσβειών έχουν αρχίσει να μιλάνε για maximum «one term government» (δηλαδή κυβέρνηση μιας θητείας). Εμείς για το καλό της χώρας μας ελπίζουμε να διαψευστούν. Τί πιστεύουμε; Θα φανεί σύντομα. Τα πρωτοβρόχια μόλις άρχισαν…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι