Το δίλημμα “δεξιά ή προοδευτική διακυβέρνηση” θέτει ο Τσίπρας
13/05/2022Επίθεση στην ΝΔ και κριτική στο ΚΙΝΑΛ έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο Kontra Channel. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πορευτεί με το δίλημμα “Δεξιά ή προοδευτική διακυβέρνηση” ενώ, αναφερόμενος στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να στείλουν ένα καθαρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής.
«Τα 1000 εκλογικά τμήματα απ’ άκρο σε άκρο της χώρας θα είναι 1000 ταχυδρομεία από τα οποία οι πολίτες θα στείλουν επιστολές στο Μέγαρο Μαξίμου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. Διευκρίνισε ότι όλοι οι πολίτες και όχι μόνο τα μέλη μπορούν να προσέλθουν να καταγραφούν και να ψηφίσουν για την εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ. Για τον στόχο της εκλογικής διαδικασίας και που βάζει τον πήχη είπε:
«Ένα κόμμα που κυβέρνησε και πήρε μέχρι 2,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους δεν μπορεί να έχει 25.000 μέλη. Αυτό που προσπαθούμε είναι αυτό που ζήτησα το βράδυ της ήττας -γλυκιά ήττα αφού πήραμε 32%- όταν είπα ότι στόχος προσωπικός και συλλογικός είναι να αντιστοιχηθεί ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Ο πήχης μας είναι να γυρίσει η ελπίδα στην ελληνική κοινωνία και να δοθεί ένα καθαρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής. Θα είναι ένα πρώτο βήμα για την νίκη στις εθνικές εκλογές». Ανέφερε ακόμη ότι «όλοι παρακολουθούν την διαδικασία και κάνουν εκτιμήσεις νομίζω ότι θα τους διαψεύσουμε. Διαμορφώνεται ένα ρεύμα και ένα κλίμα πολιτικής αλλαγής που θα επιβεβαιωθεί την Κυριακή».
Έκανε σύγκριση με τη ΝΔ λέγοντας ότι όπως φάνηκε και στο συνέδριό της, που όπως υποστήριξε είχε μικρότερη συμμετοχή και λιγότερο δημοκρατικές διαδικασίες από το αντίστοιχο του ΣΥΡΙΖΑ και πιο έντονες συγκρούσεις, «η ΝΔ είναι ένα κόμμα που λειτουργεί με όρους Βυζαντίου». Πρόσθεσε ότι «πρωτοπόρα σε θέματα εσωκομματικής δημοκρατίας ήταν πάντα τα προοδευτικά και όχι τα συντηρητικά κόμματα». Σημείωσε την ίση ποσόστωση ανδρών και γυναικών στην εκλογή οργάνων στον ΣΥΡΙΖΑ και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κόμματος και υπογράμμισε: «Με ενδιαφέρει να φέρω θεσμικές αλλαγές για να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα που θα είναι η ραχοκοκαλιά της προοδευτικής παράταξης. Κάνουμε ένα μεγάλο ιστορικό βήμα».
Επίθεση στις δημοσκοπήσεις
Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν το κόμμα του να υπολείπεται της ΝΔ είπε: «Κάποια στιγμή πρέπει να ερευνηθεί πώς γίνεται να υπάρχουν τόσο πολλές εταιρείες και ποιος τις πληρώνει». Όσο για τις μετρήσεις ρώτησε: «Έχετε πάει σε ένα καφενείο, έχετε πιάσει τον σφυγμό της κοινωνίας. Όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές ένα από τα θέματα που θα συζητούνται για πολύ καιρό μετά, θα είναι οι δημοσκοπήσεις και πώς γίνεται να έδιναν τέτοια λάθος ποσοστά για τόσο μεγάλο διάστημα».
Αναφέρθηκε στο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μπορεί να προκύψει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή και από την κάλπη της απλής αναλογικής. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Για να υπάρξει πολιτική αλλαγή και να προκύψει προοδευτική κυβέρνηση θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτος και με διαφορά. Οι κρίσιμες εκλογές θα είναι με την απλή αναλογική. Μπορεί να μην χρειαστούν δεύτερες εκλογές. Τα ποσοστά θα επιτρέπουν κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή και θα κριθεί και η ωριμότητα των πολιτικών δυνάμεων». Ωστόσο πρόσθεσε «δεν είναι εφικτό να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση, αν πρώτο κόμμα είναι η ΝΔ».
Για την θέση του Νίκου Ανδρουλάκη για κυβέρνηση συνεργασίας με άλλον πρωθυπουργό απάντησε: «Ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει να μας πει και ποιον θέλει να κυβερνάει; Αν έχει την άποψη ότι δεν μου κάνει ο ένας και δεν μου κάνει ο άλλος θα πρέπει να πεις και ποιος του κάνει». Ξεκαθάρισε την δική του θέση ότι «οι πρωθυπουργοί πρέπει να εκλέγονται από τον ελληνικό λαό, να είναι αιρετοί και όχι δοτοί. Θέλει ο κ. Ανδρουλάκης να είναι πρωθυπουργός, ας βγει πρώτο κόμμα και να συσταθεί μία κυβέρνηση με τον ίδιο επικεφαλής. Εμείς απευθυνόμαστε σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις και κυρίως σε όλους του προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες».
Τσίπρας και Ανδρέας Παπανδρέου
Τέλος ρωτήθηκε για τον Ανδρέα Παπανδρέου με αφορμή την αντιπαράθεση στην Βουλή με τον πρωθυπουργό: «σήμερα στην Βουλή με κατηγόρησε ο πρωθυπουργός ότι ακολουθώ την τακτική του Ανδρέα Παπανδρέου και για αυτό απάντησα ότι δεν το θεωρώ κατηγορία, γιατί οι προοδευτικές δυνάμεις είχαν και έχουν πάντα πατριωτική στάση στην εξωτερική πολιτική». Ακολούθως αναρωτήθηκε: «Τι σχέση έχει το σημερινό ΚΙΝΑΛ με τον Ανδρέα Παπανδρέου; Ψήφισαν μία Συμφωνία που τα δίνει όλα δίχως ανταλλάγματα, ενώ οι ΗΠΑ δίνουν F-16 στην Τουρκία για να κάνει παραβιάσεις στο Αιγαίο».
Ειδικά για τον Ανδρέα Παπανδρέου είπε ότι «ήταν πολύ μεγάλος ηγέτης που εξέφρασε το λαϊκό συναίσθημα» και θύμισε το τρίπτυχο του συνθήματός του «λαϊκή κυριαρχία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη» που προβάλλει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Όσο για την “συγκυβέρνηση” του ’89 είπε ότι «η Αριστερά τότε διέπραξε τότε έναν τακτικό ελιγμό που δεν ευνόησε ούτε την ίδια ούτε το κίνημα. Η Αριστερά πλήρωσε τότε την συγκυβέρνηση».
Από την ιστορία προκύπτει το δίδαγμα είπε ο Τσίπρας αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «οι δυνάμεις της Αριστεράς, η προοδευτική παράταξη πρέπει να έχει έναν αντίπαλο την Δεξιά. Εγώ έχω αντίπαλο τον κ. Μητσοτάκη και την νεοφιλελεύθερη Δεξιά, δεν έχω το ΚΙΝΑΛ και τον κ. Ανδρουλάκη ούτε το ΚΚΕ και τον κ. Κουτσούμπα».