ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το εναλλακτικό Σχέδιο Τσίπρα για την ανάκαμψη

Το εναλλακτικό Σχέδιο Τσίπρα για την ανάκαμψη, slpress

Σκληρή κριτική στο σχέδιο της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας το εναλλακτικό Σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με την  επωνυμία “Σχέδιο ΕΛΛΑΔΑ +”. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι το κυβερνητικό σχέδιο είναι «βγαλμένο από το χρονοντούλαπο της ιστορίας, από εκεί όπου αποσύρθηκαν, χρόνια τώρα, οι παλιές και αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες συνταγές».

Στο πλαίσιο του αφηγήματος για τη σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων, ο Αλέξης Τσίπρας, σε αυτήν, την δεύτερη μέσα σε έναν μήνα, προγραμματικού χαρακτήρα εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, επέμεινε ότι η κυβέρνηση «δεν συζήτησε με κανέναν, για ένα σχέδιο που υπερβαίνει κατά πολύ τη συνταγματική της θητεία» και υπογράμμισε τη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης ως «πολύτιμου εργαλείου για ένα πραγματικό restart».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑείπε ότι «η κυβέρνηση κατέθεσε ένα σχέδιο, με το βλέμμα στραμμένο όχι στις ανάγκες της συντριπτικής πλειοψηφίας των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, αλλά στις εμμονές μιας μικρής επιχειρηματικής ελίτ και με το μυαλό στις ένδοξες μέρες της Δεξιάς του πελατειακού κράτους, που έκανε γιουρούσι στο δημόσιο χρήμα και μας οδήγησε στη χρεοκοπία».

Το στίγμα της ομιλίας Τσίπρα

Συνεχίζοντας την κριτική του, τόνισε ότι το κυβερνητικό σχέδιο συγκροτείται γύρω από «τέσσερις θεμελιακές σκέψεις» που, κατά τον ίδιο, είναι:

  • η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων με μείωση μισθών και αύξηση του χρόνου εργασίας,
  • οι ιδιωτικοποιήσεις στις υποδομές, την ενέργεια, στο ασφαλιστικό σύστημα, στις υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης,
  • η συρρίκνωση της ΜμΕ επιχειρηματικότητας, με επιλογή μόνο των μεγάλων επιχειρήσεων για την πράσινη μετάβαση και την κυκλική οικονομία, καθώς και
  • η μείωση της φορολογίας στα κέρδη και στα υψηλά εισοδήματα με μεταφορά φορολογικών βαρών στην κατανάλωση και στις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες, με παράλληλη μείωση των κοινωνικών δαπανών.

«Όλα τα παραπάνω είναι ακριβώς αυτά που απέρριψε και χαρακτήρισε ως απόλυτη αποτυχία, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάιντεν στην ιστορική του ομιλία στο Κογκρέσο, πριν από λίγες ημέρες» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι είναι καιρός «να γυρίσουμε σελίδα». Παραλλήλως, άσκησε κριτική και στην ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι «προχώρησε μεν σε σημαντικές αλλαγές για τα συντηρητικά της δεδομένα, με την αμοιβαιοποίηση χρέους», ωστόσο, «συνεχίζει να έχει τα αντανακλαστικά ενός δυσκίνητου, γερασμένου οργανισμού που τον ξεπερνούν οι συγκυρίες».

Τι περιλαμβάνει το Σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ

Αναφερόμενος στην εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, το “Σχέδιο ΕΛΛΑΔΑ +”, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι είναι αυτό που «πραγματικά έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία» και το χαρακτήρισε ως μια «συνεκτική στρατηγική για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που θέτει τις βάσεις για διατηρήσιμη, βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη».

Αναλύοντας μάλιστα τους στόχους του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συμπεριέλαβε:

  • την αύξηση του ΑΕΠ με τη συμμετοχή του συνόλου της κοινωνίας,
  • τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου στην κατεύθυνση της οικονομίας της γνώσης και της αυξημένης προστιθέμενης αξίας προϊόντων και υπηρεσιών και όχι του ανταγωνισμού στη βάση της μείωσης των μισθών,
  • τη στήριξη και ανανέωση των επιχειρήσεων και ιδίως της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σε όλο το παραγωγικό και τεχνολογικό φάσμα,
  • την προστασία της εργασίας με σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα και την αύξηση των μισθών,
  • τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα σε δίκτυα, υποδομές και υπηρεσίες βασικών αγαθών,
  • την ενίσχυση του ενιαίου και καθολικού κοινωνικού κράτους,
  • τη δικαιότερη φορολογία με μείωση της φοροδιαφυγής και προοδευτική φορολόγηση, που θα ελαφρύνει χαμηλότερες και μεσαίες εισοδηματικές ομάδες, και
  • τον συνολικό οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας, την ανάσχεση της κλιματικής κρίσης και την ενεργειακή δημοκρατία, με κοινωνική συμμετοχή στην παραγωγή ενέργειας.

Τόνισε επίσης ότι η επιλογή έργων και μεταρρυθμίσεων στο Σχέδιο ΕΛΛΑΔΑ +, βασίζεται κυρίως σε πέντε κριτήρια, όπως: «τη διάχυση του οικονομικού οφέλους στην κοινωνία», την «αποφυγή κάθε μορφής κοινωνικού αποκλεισμού», την «αύξηση της εγχώριας παραγόμενης αξίας», την «ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών της χώρας» και τη «δυναμική μετασχηματισμού».

Οι πέντε άξονες

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, το Σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ προκρίνει «έργα και μεταρρυθμίσεις που επιλύουν τους παγιωμένους αναχρονισμούς στη χωροταξία, το περιβάλλον, τη διοίκηση, τη δικαιοσύνη και διευκολύνουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις». Αρχίζοντας μάλιστα από την “Δίκαιη, Πράσινη Μετάβαση” είπε ότι «ο δικός μας δρόμος εδράζεται στην έννοια της αυτοπαραγωγής και αυτοκατανάλωσης» δηλαδή, «την παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας από τα ίδια τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις». Υποστήριξε δε, ότι με βάση το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «το 50% των αδειών ΑΠΕ κατανέμεται δεσμευτικά σε ενεργειακές κοινότητες, νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες, σε αντίθεση με το κυβερνητικό σχέδιο που τις κατανέμει σχεδόν εξολοκλήρου στις μεγάλες επιχειρήσεις». 

Για τον δεύτερο άξονα που παραπέμπει στον «μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου», ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η «στρατηγική» που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «έχει στον πυρήνα της την παραδοχή ότι η εργασία αποτελεί παραγωγική δύναμη». Στο πνεύμα αυτό, είπε ότι «η στήριξη των μισθών, η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και η μείωση των ανισοτήτων συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη». Κατέληξε δε τονίζοντας, ότι σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί «η αποκατάσταση και κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η αξιοποίηση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού της χώρας», καθώς και η «ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με τον αναπροσανατολισμό της σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας».

Για τον τρίτο άξονα σχετικά με τον “Ψηφιακό Μετασχηματισμό”, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι «η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την ψηφιακή μετάβαση πρέπει να αντιμετωπίζει το ζήτημα του ψηφιακού αποκλεισμού και ταυτόχρονα να έχει στόχο την προώθηση και υλοποίηση μιας συνολικής εθνικής ψηφιακής στρατηγικής». Σε ό,τι αφορά την Κοινωνική Συνοχή και Ανθεκτικότητα, που είναι ο τέταρτος άξονας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «χρειαζόμαστε ένα σχέδιο μείωσης των ανισοτήτων και ενίσχυσης των δαπανών για την υγεία και το κράτος πρόνοιας, για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό». Πρόσθεσε δε ότι σε αυτό περιλαμβάνεται το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το νέο ΕΣΥ και για την αξιοπρεπή διαβίωση και το δικαίωμα στη στέγη.

Τέλος, σχετικά με τον πέμπτο άξονα για την «Ανάπτυξη των Περιφερειών, των Πόλεων και της Υπαίθρου», σημείωσε πως το σχέδιο «Σχέδιο ΕΛΛΑΔΑ +» δίνει «ιδιαίτερη βαρύτητα στην τοπική και περιφερειακή διάσταση της αναπτυξιακής στρατηγικής, στην αναζωογόνηση των τοπικών κοινοτήτων και στη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, μέσω της αυτοδιοίκησης, για τον σχεδιασμό και την αξιοποίηση των αναπτυξιακών πόρων».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι