Κόντρες στη Βουλή για τους εξοπλισμούς (upd)
15/02/2022Το εθνικό χαρτί αποφάσισε να παίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος πήγε στην Βουλή για να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο για τη ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας, ενώ παράλληλα εμφανίστηκε ως εγγυητής της οικονομικής ανάπτυξης και της δημοσιονομικής σταθερότητας.
Ο πρωθυπουργός εμφάνισε τα θέματα εθνικής άμυνας σαν ύψιστης σημασίας για την παράταξή του και τη χώρα και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα για την στάση που έχει κρατήσει και στην καταψήφιση από την πλευρά του των αμυντικών δαπανών και των νομοσχεδίων που αφορούν την εθνική άμυνα, όπως την συμφωνία για τα Rafale. Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, αξιοποίησε το ολίσθημα του αναπληρωτή τομεάρχη Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Τσίπρα, ο οποίος είπε ότι η «άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός»!
https://youtu.be/xKAQ0TuJZJc
Παίζοντας το εθνικό χαρτί, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά λέγοντας ότι «η Άγκυρα διαστρέφει την αλήθεια και επιπλέον τώρα διαστρέφει το διεθνές δίκαιο, τις συνθήκες και την γεωγραφία». Επανέλαβε ότι η Ελλάδα κρατά ανοικτή την πόρτα του διαλόγου. Απέδωσε τις προκλήσεις της Τουρκίας στην –έωλη επιχειρηματολογία– στα εσωτερικά της προβλήματα.
“Απών ο ΣΥΡΙΖΑ από τον εθνικό μέτωπο”
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε και προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι την ώρα που ζητά ενιαία στάση στο Ουκρανικό, δεν πράττει το ίδιο απέναντι στην Τουρκία που απειλεί μία σύμμαχο χώρα και μάλιστα με ρωσικά όπλα. Απευθυνόμενος προς τον Μιχάλη Κατρίνη είπε ότι «εδώ δεν χωρούν ίσες αποστάσεις», μία έμμεση αναφορά στην στάση του ΚΙΝΑΛ στο πρόσφατο επεισόδιο με τον Πολάκη.
«Η ευημερία και η ασφάλεια είναι διαρκείς και παράλληλες δραστηριότητες» ανέφερε ο πρωθυπουργός, ενώ επανέλαβε τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, πως «θα συνεχιστεί η επιδότηση σε λογαριασμούς πολιτών. Από την πρώτη Μαΐου θα ανακοινωθεί αύξηση του κατώτατου μισθού. Τα βάρη από τους φόρους θα συνεχίσουν να μειώνονται, όπως έγινε με τον ΕΝΦΙΑ». Τόνισε επιπλέον ότι «δεν θα επιτρέψω επιπόλαιες κινήσεις που θα φέρει την χώρα πίσω. Δεν θα επιστρέψουμε στα ελλείμματα και στην διεθνή αναξιοπιστία». Απευθυνόμενος τέλος προς τον Αλέξη Τσίπρα ανέφερε ότι «ακόμη και το παρόν σημαίνει απών από το εθνικό μέτωπο».
Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα
Στην απάντηση του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «κανείς δεν αμφιβάλλει για την σημασία της ενίσχυσης της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας», ξεκαθαρίζοντας ότι υπερψηφίζει την αγορά των φρεγατών, αλλά πρόσθεσε ότι «είναι θράσος να μας κουνάτε το δάχτυλο γιατί δεν σας δίνουμε λευκή επιταγή». Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι την ώρα που ψηφίζει εξοπλιστικές δαπάνες επτά δισ. ευρώ, δίχως ούτε ένα ευρώ να πηγαίνει στην εθνική αμυντική βιομηχανία, αφήνει απροστάτευτη την κοινωνία από την ακρίβεια με την επίκληση της δημοσιονομικής σταθερότητας.
Καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι εκμεταλλεύεται τα εθνικά θέματα και τα κάνει αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης, παραφράζοντας δηλώσεις και διαστρέφοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με την φράση του Διονύσιου Σολωμού ότι ο έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ότι είναι αληθινό και πρόσθεσε ότι «κάθε φορά που το εθνικό γίνεται αντικείμενο ψεύδους και η εθνικοφροσύνη αντικείμενο πλειοδοσίας μόνο δεινά επέρχονται για την πατρίδα».
Σημείωσε ότι η άμυνα της χώρας δεν μπορεί να σταθεί αν δεν υπηρετεί μία συγκροτημένη εξωτερική και οικονομική πολιτική. Σαν παράδειγμα παρελκυστικής τακτικής έφερε ότι όταν κατηγορούσε την κυβέρνηση για πέντε δισ. απευθείας αναθέσεις ο πρωθυπουργός ρωτούσε αν σε αυτά βάζει και την αγορά των Rafale. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι μιλά για υπεύθυνη διαχείριση «την ώρα που ψηφίζετε επτά δις εξοπλισμούς. Επτά δισ., χωρίς ένα ευρώ να μπαίνει στη αμυντική βιομηχανία». Γενικότερα, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μην χρησιμοποιεί τα αμυντικά θέματα για πολιτική εκμετάλλευση και έφερε σαν παράδειγμα ότι «οικειοποιείστε την αγορά εξοπλισμών και εμφανίζετε σποτάκι στο οποίο εμφανίζεται τα Rafale όχι με το εθνόσημο αλλά με το κομματικό έμβλημα της ΝΔ».
Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας που εκχωρεί επ’ αόριστον εθνικό έδαφος για τις αμερικανικές βάσεις και μάλιστα την ώρα που οι ΗΠΑ ακυρώνουν τον East Med όχι για οικονομικούς λόγους, αλλά γιατί προκαλεί εντάσεις στην περιοχή. Άσκησε κριτική στην εξωτερική πολιτική Καραμανλή-Μολυβιάτη λέγοντας ότι η αναβλητική εξωτερική πολιτική δεν υπηρετεί τις εθνικές ανάγκες της χώρας.
Μίλησε για τα ελληνοτουρκικά λέγοντας: «Σήμερα ο Ερντογάν επισκέπτεται τα Αραβικά Εμιράτα, στο επόμενο διάστημα θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ενώ πριν από λίγο υποδέχθηκε τον Ισπανό πρωθυπουργό. Το δόγμα της απομόνωσης της Τουρκίας έχει καταρρεύσει. Είχαμε προειδοποιήσει ότι έπρεπε να αξιοποιηθεί η τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την ΕΕ, για να πιεστεί η Άγκυρα για προσφυγή στην Χάγη».
Τάχθηκε υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου δίχως τις απαράδεκτες τουρκικές αξιώσεις και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποιεί τις δυνατότητες για ενεργητική διπλωματία. «Κανείς δεν έχει αυταπάτες ότι θα βρεθεί προοπτική λύσης, αλλά οφείλουμε να παλεύουμε για έναν ουσιαστικό και όχι προσχηματικό διάλογο που θα οδηγήσει σε ύφεση και θα αποτρέψει μία κούρσα εξοπλισμών», ανέφερε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας πως «το μόνο που πετύχατε είναι μέσα σε δυόμισι χρόνια να μετατραπείτε από έναν διαφημισμένο τεχνοκράτη σε ένα διαχειριστή της συμφοράς».
Η παρέμβαση του Μιχάλη Κατρίνη
Την παραμονή του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ στην εθνική γραμμή που χάραξε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου, διακήρυξε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Μιχάλης Κατρίνης. Στην ομιλία του αντιπαρήλθε την «μομφή» του Κυριάκου Μητσοτάκη περί ίσων αποστάσεων και άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση τόσο για την οικονομική της πολιτική και την αντιμετώπιση της ακρίβειας όσο και για τις συμφωνίες στα εξοπλιστικά, παρότι το ΚΙΝΑΛ ψηφίζει όλες τις συμφωνίες που έφερε με το νομοσχέδιο.
Κατήγγειλε την κυβέρνηση για κομματική εκμετάλλευση στην τελετή παραλαβής των Ραφάλ και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προχώρησε στους αμυντικούς εξοπλισμούς χωρίς οφέλη για την ελληνική αμυντική βιομηχανία.
Έστρεψε την κριτική του και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι η Δημοκρατική Παράταξη δεν έκανε ποτέ τα αμυντικά θέματα αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης και θύμισε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ψήφιζε πάντα τις αμυντικές δαπάνες στον προυπολογισμό. Έκανε ιστορική αναδρομή λέγοντας ότι Κωνσταντίνος Καραμανλής και Ανδρέας Παπανδρέου παρά τις μεγάλες τους διαφορές έβαλαν την βάση της εθνικής εξωτερικής πολιτικής. Σημείωσε ότι το πάγιο δόγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, είναι η αναγνώριση από την Ελλάδα μόνο μίας διαφοράς με την Τουρκία την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να δηλώσει στην Βουλή ότι το δόγμα αυτό παραμένει.
Κλείνοντας είπε ότι η Ελλάδα είναι ένας πιστός αλλά όχι δεδομένος σύμμαχος και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να δεχθεί εκπτώσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα με την επίκληση της παραμονής της Τουρκίας στο δυτικό στρατόπεδο.